Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
"Γρίφος" τα εκλογικά σώματα στα ΑΕΙ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Γρίφος" τα εκλογικά σώματα στα ΑΕΙ

Σε «μέγα γρίφο» εξελίσσεται η σύνθεση του εκλογικού σώματος που θα αποφασίζει την ανάδειξη των συλλογικών οργάνων των ΑΕΙ. Όπως έχει ήδη προαναγγείλει προς τους πρυτάνεις ο Κώστας Γαβρόγλου η διοικητική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων θα περάσει από την επανασύσταση των πρυτανικών συμβουλίων, την ενδυνάμωση της Συγκλήτου και την κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων. Έτσι, τα Συμβούλια θα αντικατασταθούν από τα Περιφερειακά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης, στα πρυτανικά συμβούλια θα συμμετέχουν όλοι οι Συγκλητικοί, και στη Σύγκλητο θα επανέλθει η συμμετοχή των προέδρων όλων των τμημάτων ενός ιδρύματος (κάτι που είχε καταργηθεί επί Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ).

Το ζήτημα που προκύπτει αφορά στο εκλογικό σώμα που θα αναδεικνύει τα μέλη των οργάνων αυτών, και κατά τις πληροφορίες αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της επιτροπής που χειρίζεται το θέμα στο υπουργείο Παιδείας. Για την εκλογή πρυτάνεων εξετάζεται το ενδεχόμενο οι εκλογείς να είναι μόνο μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, δεδομένου ότι δεν υπάρχει δευτεροβάθμιο όργανο εκπροσώπησης των φοιτητών (σε επίπεδο ιδρύματος). Ο ίδιος προβληματισμός ισχύει και για την εκλογή αντιπρυτάνεων, που κατά την πρόταση του Κ. Γαβρόγλου θα γίνεται από ξεχωριστή λίστα με μονοσταυρία (και όχι σε κοινή λίστα με τους πρυτάνεις κατά το πλαίσιο του 1982). Όσον αφορά στις Συγκλήτους, στις οποίες οι φοιτητές είχαν εκπροσώπηση πριν τους νόμους Διαμαντοπούλου - Αρβανιτόπουλου, η συμμετοχή των φοιτητών εξετάζεται να πυροδοτήσει τις εξελίξεις για την ανάδειξη εκπροσώπων των συλλόγων.

Πάντως, το πώς θα εκλέγουν οι φοιτητές εκπροσώπους για τα συλλογικά όργανα συνιστά πρόβλημα για πολλούς λόγους, αφού οι φοιτητικοί σύλλογοι είναι αποδυναμωμένοι και η συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων δεν κάνει τα τελευταία χρόνια Γενικές Συνελεύσεις. Επιπλέον, σύμφωνα με πανεπιστημιακές πηγές, οι αντιδράσεις που είχαν υπάρξει τα προηγούμενα χρόνια απέναντι στο ενδεχόμενο καταγραφής των φοιτητών που έχουν περάσει το προβλεπόμενο όριο σπουδών (αντιδράσεις υπό τον φόβο της διαγραφής τους, που καταργήθηκε με νόμο της παρούσας κυβέρνησης) συνέβαλλαν στο να μην υπάρχει σήμερα σαφής εικόνα στα τμήματα για τους ενεργούς ή μη φοιτητές των ιδρυμάτων.

Όσο για τη συμμετοχή των φοιτητών στις Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων τους, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις για τα θέματα διοίκησής τους, αλλά και για τα προγράμματα σπουδών, στόχος είναι να επανέλθει άμεσα.

Κανονικά οι μετεγγραφές στο ΤΕΙ Αθήνας

Ξεκινούν κανονικά από σήμερα οι μετεγγραφές των υπεράριθμων φοιτητών στο ΤΕΙ Αθήνας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο είχαν προσφύγει τέσσερα τμήματα, έκρινε ότι αρμόδιο για την υπόθεση που προσέφυγε το Ίδρυμα είναι τα διοικητικά δικαστήρια. Το υπουργείο Παιδείας, σημειωτέον, σχεδιάζει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των μετεγγραφών, ωστόσο δεν έχει καταλήξει αν οι αλλαγές θα αφορούν τον νόμο για τη διενέργειά τους, ή την υπουργική απόφαση για τα κριτήρια των ενστάσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL