Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.5°C13.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C13.8°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.1°C13.8°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.3°C
1 BF 75%
Παιδιά αδιάκριτα στο κέντρο της Αθήνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παιδιά αδιάκριτα στο κέντρο της Αθήνας

Ένα σχόλιο για τις 15 Ιούνη, ημέρα συνύπαρξης αδιάκριτα των παιδιών στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Αυτό το καλοκαίρι είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση σχετικά με την συμβίωση των παιδιών μέσα κι έξω από το σχολείο, τις εγγραφές των προσφυγοπούλων, τα ανοιχτά σχολεία, την ορατότητά τους στη πόλη και τα δικαιώματά τους. Τα μηνύματα είναι αρνητικά και θετικά. Σε σχολείο στο κέντρο της πόλης της Αθήνας που πήγαν να κάνουν την εγγραφή τους τρία προσφυγοπούλα με τους γονείς τους, η απάντηση της διοίκησης του σχολείου ήταν πως απαγορεύεται από την κυβέρνηση. Και λίγο – πολύ, καθώς συνοδεύονταν και από αλληλέγγυους, δυναμιτίζουν την μικροαστικότητα του σχολείου. Ο φασισμός χειροκροτεί έξω από την πόρτα. Οι εγγραφές μάλλον θα αναβληθούν για τον Σεπτέμβρη. Η συμβολή του Συνηγόρου του Παιδιού για τις εγγραφές των παιδιών είναι επιβεβλημένη. Δεν μπορούμε όμως να μην πούμε ότι είχαμε και τις πρώτες εγγραφές! Ναι, τα πρώτα έξι σχολεία της Αθήνας (35ο, 36ο, 54ο, 55ο, 51ο και 20ο ) έκαναν τις εγγραφές των παιδιών! Κι από την άλλη κι αυτό είναι θετικό, θα έχουμε έναν μεγάλο αριθμό σχολείων για τα προσφυγόπουλα ανοιχτά το καλοκαίρι από τον Δήμο Αθηναίων, μια δεκάδα. Όμως, αν θα είναι σχολεία αδιάκριτα όλων των παιδιών κι αυτών που στεγάζονται σε αυτό – οργανωμένες δομές με περίπου 300 παιδιά ή θα είναι μόνο των καταυλισμών, είναι κάτι που χρειάζεται να απαντηθεί. Η αντιδημαρχία του παιδιού χρειάζεται να είναι με το μέρος όλων των παιδιών. Η συμβολή επίσης του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι κι αυτή καθοριστική, καθώς ένα σώμα 30 και περισσότερων δασκάλων/ διδασκαλισσών είναι έτοιμο να δουλέψει με τον βολονταρισμό του. Οι προσπάθειες ευαισθητοποίησης για τη μείωση του ρατσισμού είναι κι αυτές σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

Ας δούμε την πρωτοβουλία της ομάδας των εκπαιδευτικών που είχαμε στις 15 Ιούνη 2016. Στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου, μικροί και μεγάλοι, αδιάκριτα παιδιά του κόσμου και ενήλικες, κάναμε μια εκδήλωση επικοινωνίας και συνύπαρξης, με στόχο την συνεύρεση των παιδιών των προσφύγων με τα άλλα παιδιά και τη δημοσιότητα του θέματος των εγγραφών των παιδιών στα σχολεία. Το κάλεσμα έγινε από την ομάδα εκπαιδευτικών του χώρου φιλοξενίας προσφύγων «City Plaza», αποβλέποντας στο να έρθουν κοντά τα παιδιά με αυθόρμητο τρόπο, παίζοντας, πριν γνωριστούν πιο τυπικά στα σχολεία. Ο χώρος του Αρχαιολογικού Μουσείου, μέσα κι έξω, είναι ήδη ένας τόπος αλληλογνωριμίας των παιδιών και χρησιμοποιείται από τα ίδια για το παιχνίδι τους. Το να πάμε σ’ αυτό το χώρο – με ποδήλατα ή με τα πόδια - επιστρέφουμε άλλη μια φορά την ορατότητα των παιδιών στη πόλη και τα δικαιώματά τους για χώρο, εκπαίδευση, παιχνίδι και επικοινωνία. Συμμετείχαν οι ομάδες «Δίκτυο Τέχνης και Δράσης - Οι άνθρωποι με τα μπαλόνια», η «Ομάδα δημιουργικής απασχόλησης ‘City Plaza’», η Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο», το Πανελλήνιο Δίκτυο για το «Θέατρο στην Εκπαίδευση» και η ομάδα «Πίσω Θρανία». Η εκδήλωση αυτή αποφασίστηκε να γίνει με το κλείσιμο των σχολείων για να μπορούν μικροί και μεγάλοι να συμμετέχουν φτιάχνοντας τον κόσμο των παιδιών με ιδέες συνύπαρξης. Τραγουδήσαμε «Μες στο μουσείο θέλω να μπω» για να δούμε το «κρυωμένο άγαλμα», το «προσφυγάκι», αλλά και τα γυμνά που σχολιάστηκαν από τα παιδιά, με τους συνοδούς τους να τους λένε να μην κοιτούν! Βάλαμε μουσική, κάναμε πηλό, κάναμε εικαστικά και πολύ – πολύ μουσικοκινητική αγωγή, με πάρα πολλά παιχνίδια αυλής! Όλες οι παιδαγωγικές ομάδες που δεσμεύτηκαν να συμμετέχουν ήταν εκεί, σ’ αυτό το ραντεβού μέσα κι έξω από το μουσείο.

Χρόνια σκεφτόμασταν τα παιδιά που παίζουν απέξω να μπαίνουν και μέσα! Εμείς με τις παιδαγωγικές ομάδες θα κάναμε την μεσολάβηση! Μια ιδέα της «Λοξής Τάξης» πάντα παραμονεύει στις δράσεις μας! Και μετά είχαμε την Παρασκευή την προβολή «Το αγόρι κι ο κόσμος» (2013) στην «Αλκυονίδα». Μια ταινία χωρίς γλώσσα με την τυπική έννοια, χωρίς υπότιτλους. Μια ταινία για την οποία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχουμε κάνει την έχει κάνει έτοιμη να ταξιδεύει κι αυτή όπως όλοι μας! Τα σχολεία, δέκα στον αριθμό θα είναι ανοιχτά το καλοκαίρι με μαθήματα από το πρωί μέχρι το μεσημέρι για τα παιδιά της πόλης αδιάκριτα. (Επικοινωνία: 210–5277089). Αλλά και με προσφορά της ελληνικής γλώσσας για τα προσφυγόπουλα για να είναι σε σχολική ετοιμότητα το φθινόπωρο! Να πούμε λοιπόν καλό Σεπτέμβρη, καλόν αγώνα, αλλά και να συμμετέχουμε και στις καλοκαιρινές δράσεις! Για να δούμε από κοντά να παίρνουν τα παιδιά το δρόμο για το σχολείο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL