Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
"Κρυφά σχολειά" τα ιδιωτικά επί ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Κρυφά σχολειά" τα ιδιωτικά επί ΣΥΡΙΖΑ

Θερμότατη ήταν η υποστήριξη των σχολαρχών στο νομοσχέδιο για την ιδιωτική Παιδεία, που ξηλώνει το προστατευτικό πλαίσιο για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.

Οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων συναγωνίστηκαν σε τερατολογίες για το πόσο περιοριστικό για την «ελευθερία» είναι το ισχύον πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων δικαιώνοντας την κριτική της ΟΙΕΛΕ ότι το νομοσχέδιο συντάχθηκε «σε συνεργασία με τους σχολάρχες».

«Λυσσασμένη μάχη των εργοδοτών εις βάρος των εργαζομένων» χαρακτήρισε την ακρόαση φορέων ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μ. Κουρουτός υπογράμμισε ότι οι σχολάρχες θα μπορούν να απολύουν ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς χωρίς κανέναν περιορισμό τη στιγμή που η προσφυγή στα δικαστήρια είναι σχεδόν αδύνατη λόγω κόστους. «Οι ιδιοκτήτες, όμως, θέλουν να είναι απολύτως βέβαιοι ότι θα μπορούν να απολύουν τους πάντες» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Κατήγγειλε δε τη Ν. Κεραμέως για έλλειψη ουσιαστικής διάθεσης για διάλογο και διαμαρτυρήθηκε για τον αποκλεισμό φορέων, όπως η ΓΣΕΕ, από την ακρόαση προκειμένου να μην ακουστούν φιλικές προς τους εργαζόμενους φωνές.

Ο Χ. Κυραϊλίδης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην ΟΙΕΛΕ, κατηγορώντας την για «σύνδρομο Καζαντζίδη - Ξανθόπουλου» σε σχέση με την κριτική της για τις εργασιακές σχέσεις στα ιδιωτικά σχολεία. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι το πλαίσιο προστασίας για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς είναι χρήσιμο μόνο για τους «ανεπαρκείς» και ότι κανένας άλλος κλάδος εργαζομένων που διαχειρίζεται δημόσια αγαθά δεν έχει ειδική προστασία. Ο Χ. Κυραϊλίδης υποστήριξε ότι η ΟΙΕΛΕ βρίσκεται σε «πανικό», γι’ αυτό και προειδοποιεί για τις επιπτώσεις των αλλαγών στην ισοτιμία των απολυτηρίων ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων.

Κρατικοδίαιτη... «ιδιωτική» εκπαίδευση

Ο Χ. Κυραϊλίδης είχε αντιπαράθεση με τον Ν. Φίλη που τον ρώτησε αν θεωρεί ότι υπάρχει ζήτημα με την προεκλογική χρηματοδότηση πολλών ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων προς τη Ν.Δ. Έκανε λόγο για «καθεστωτική αντίληψη» υποστηρίζοντας ότι το κράτος δεν έχει δουλειά να κανονίζει τι θα κάνει κάποιος με το «πορτοφόλι» του. Ο Χ. Κυραϊλίδης έκανε καθαρή την αντιπάθειά του προς τον ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζόμενος πως είναι «εχθρός της ιδιωτικής εκπαίδευσης» και ότι επιθυμεί να την εξαφανίσει. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των ιδιωτικών νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών.

Θερμή ήταν και η στήριξη του νομοσχεδίου και από τη Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδος. Μιλώντας εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής, ο Γιώργος Μπουμπάρης ζήτησε φοροελαφρύνσεις μέσω voucher για τους γονείς των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων, αλλά και άλλες παραχωρήσεις, όπως δωρεάν σχολικά βιβλία και πρόσβαση στο μαθητικό δελτίο. Βεβαία, πριν ζητήσει την επιδότηση της επιλογής του να στείλει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο με τα λεφτά των φορολογούμενων, ο Γ. Μπουμπάρης είχε χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο «απελευθέρωση από ένα αχρείαστο πλαίσιο».

Σε πολιτική απομόνωση η Ν.Δ.

Η ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά σχολεία επί της αρχής σε επίπεδο επιτροπής έδειξε την πολιτική απομόνωση της Ν.Δ. Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτός από την Ελληνική Λύση, που επιφυλάχθηκε. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο επιτυγχάνεται μια «σωστή ισορροπία» μεταξύ της συνταγματικής επιταγής της κρατικής εποπτείας των ιδιωτικών σχολείων και των βαθμών ελευθερίας που επιτάσσει η επίσης συνταγματική επιταγή της επιχειρηματικής ελευθερίας.

Ν. Φίλης: Βορά η εκπαιδευτική κοινότητα στην «αγορά»

«Καμία ισορροπία, έχουμε κάμψη της δημόσιας εποπτείας» τόνισε ο Ν. Φίλης τονίζοντας ότι τα ιδεολογήματα που επιστρατεύτηκαν για την υπεράσπιση του νομοσχεδίου «απέχουν από το δημοκρατικό πρότυπο» που επιβάλλει το σύνταγμα, δηλαδή τη διαμόρφωση ελεύθερων πολιτών και την κοινωνική συνοχή. Ο Ν. Φίλης ενέταξε το νομοσχέδιο στη συνολική προσπάθεια της Ν.Δ. για ξήλωμα του κοινωνικού κράτους και κατάργηση των κοινωνικών κατακτήσεων των προηγούμενων δεκαετιών, ώστε να οδηγηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στην «κόλαση της άγριας εκμετάλλευσης».

Ο Ν. Φίλης είχε αντιπαράθεση με τη Ν. Κεραμέως και για τα καλλιτεχνικά μαθήματα. Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε με την επιλογή τα μαθήματα αυτά να παραμείνουν εκτός του ωρολογίου προγράμματος και να εξοβελιστούν μετά το πέρας των μαθημάτων κατά τις ώρες της ενισχυτικής διδασκαλίας. Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΟΛΜΕ Βαγγέλης Μπουντουλούλης. Η Ν. Κεραμέως επικαλέστηκε την αδυναμία ένταξης 12 μαθημάτων στο ωρολόγιο πρόγραμμα.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL