Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Διεθνείς και ευωπαϊκές συμπαραγωγές με το ARTE / Ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διεθνείς και ευωπαϊκές συμπαραγωγές με το ARTE / Ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Σειρά ντοκιμαντέρ αξιώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, αλλά και των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, δρομολογεί η ΕΡΤ, προκειμένου να συμβάλει με οπτικοακουστικό υλικό υψηλής ποιότητας στις εκδηλώσεις της περιόδου, αλλά και στην ανάγνωση της νεώτερης ελληνικής ιστορίας.

Σε πρώτη φάση σχεδιάζεται η συνεργασία με το γαλλογερμανικό κανάλι ARTE, προκειμένου να συμφωνηθούν συμπαραγωγές, για τις οποίες θα αναζητηθούν ευρωπαϊκοί και διεθνείς πόροι, με στόχο, εκτός από την προβολή στην Ελλάδα, τη διανομή και σε διεθνές ακροατήριο. Στόχος είναι να δημιουργηθούν παραγωγές που θα μιλήσουν και στο μη ελληνόφωνο ακροατήριο.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΡΤ σκοπεύει να δημιουργήσει ένα ευρύ δίκτυο ακαδημαϊκών, ιστορικών και σεναριογράφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα επεξεργαστούν μια συνολική οπτική της εποχής: από το ιστορικό περιβάλλον της εποχής στην Ευρώπη, τον άνεμο του Διαφωτισμού, αλλά και τα ρεύματα του κλασικισμού και του ρομαντισμού, την επίδραση της Γαλλικής Επανάστασης, τη σταδιακή ίδρυση των εθνών - κρατών στην Ευρώπη, τα συμφέροντα και τις πολιτικές των μεγάλων δυνάμεων απέναντι στην οθωμανική αυτοκρατορία, μέχρι την οργάνωση και την εξέλιξη της ίδιας της Επανάστασης στο ελληνικό έδαφος. Η προσέγγιση θα επιχειρηθεί από διαφορετικές οπτικές και πάντως μακριά από την αισθητική της «φουστανέλας».

Σε αυτό το πλαίσιο, μία από τις πρωτοβουλίες είναι αυτή της συνεργασίας της ΕΡΤ με το Ίδρυμα της Βουλής. Η συνεργασία αναμένεται να εγκριθεί άμεσα από το Δ.Σ. της ΕΡΤ, για την παραγωγή σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ, στο πλαίσιο της εκπομπής «Ιστορικοί Περίπατοι» με τη Μαριλένα Κατσίμη και τον Πιέρρο Τζαννετάκο. Τα ντοκιμαντέρ, που θα προβληθούν το 2020, θα διηγηθούν την ιστορία της ενοποίησης του ελληνικού έθνους, ξεκινώντας από την οθωμανική αυτοκρατορία μέχρι την έκρηξη της Επανάστασης του 1821 και τη συνέχειά της. Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί από ιστορικούς και ερευνητές του Ιδρύματος της Βουλής και θα εμπλουτισθεί με συζητήσεις και διάλογο στο πλαίσιο της ίδιας εκπομπής.

Να σημειωθεί ότι ο κύκλος δράσεων του Ιδρύματος της Βουλής για τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, με το διήμερο συνέδριο «1821 και Απομνημόνευμα. Ιστορική χρήση και ιστοριογραφική γνώση» και την έκδοση των Απομνημονευμάτων της δευτέρας πολιορκίας του Μεσολογγίου του αγωνιστή Αρτέμιου Ν. Μίχου, που αποτελούν τον πρώτο τόμο της σειράς «Κείμενα Μνήμης» (διευθυντής: Παντελής Μπουκάλας) που περιλαμβάνει δυσεύρετα απομνημονεύματα/ημερολόγια αγωνιστών και ιστοριογραφήματα του 19ου αιώνα που επικεντρώνονται στην Επανάσταση.

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL