Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Εφαρμογές για smart TV, τάμπλετ και κινητά / Πρώτη η υβριδική ΕΡΤ για το Mundial
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εφαρμογές για smart TV, τάμπλετ και κινητά / Πρώτη η υβριδική ΕΡΤ για το Mundial

Καινοτόμους εφαρμογές για τους τηλεθεατές του Mundial ανέπτυξε η ΕΡΤ και παρουσίασε την Παρασκευή στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στη νέα ψηφιακή εποχή, η ΕΡΤ πρώτη αναπτύσει την υβριδική τηλεόραση (εφαρμογές Ίντερνετ από την τηλεοπτική συσκευή), καθώς και εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας για κινητά, laptop και tablet.

Ξεκινώντας τον περασμένο Δεκέμβριο από 40.000 συνδεδεμένα νοικοκυριά, σήμερα έχουν αγγίξει τις 140.000, ενώ στις επόμενες εβδομάδες, μέχρι την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αναμένεται να αυξηθούν κατά πολύ αυτοί που θα πατήσουν το κόκκινο κουμπί στο τηλεχειριστήριο και θα αξιοποιούν τις εφαρμογές της υβριδικής τηλεόρασης.

Οι εφαρμογές θα τρέξουν για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Η τεχνολογία και η τεχνογνωσία θα παραμείνουν στην ΕΡΤ για επόμενες διοργανώσεις ή άλλες χρήσεις. Κι αυτό, γιατί η επιλογή της κάμερας από τον ίδιο τον τηλεθεατή (που τον μετατρέπει κατά ένα τρόπο σε σκηνοθέτη) μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε ζωντανή σύνδεση τρέχει από πολλαπλές ροές: από έναν αγώνα ράλι ή μια συναυλία έως ένα στρογγυλό τραπέζι στο στούντιο ή μια προεκλογική συγκέντρωση. Το πρότζεκτ για τις υβριδικές εφαρμογές έτρεξε ο Γ. Βουγιουκλάκης, γενικός διευθυντής Νέων Μέσων της ΕΡΤ, και το επιτελείο της Γ.Δ., με συντονιστή τον Μάρκο Βογιατζόγλου.

Σήμερα, για τις ανάγκες του Mundial που ξεκινά στις 14 Ιουνίου, η ΕΡΤ είναι σε θέση να προσφέρει στους τηλεθεατές στην Ελλάδα τις εξής εφαρμογές:

1. Εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας για κινητά και tablets, για όλους τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

* ζωντανή μετάδοση όλων των αγώνων σε παράθυρο 180 μοιρών, με ενσωματωμένα στατιστικά στοιχεία, γραφικά και χρήσιμες πληροφορίες, που θα επικαιροποιούνται για κάθε αγώνα σε πραγματικό χρόνο,

* όλους τους αγώνες σε video on demand με δυνατότητα επιλογής θέασης από 18 κάμερες,

* βίντεο 360 μοιρών, παραγωγής FIFA, από την πόλη του αγώνα, την άφιξη ομάδων και οπαδών και τα backstage των αγώνων.

2. Το website που κατασκευάζεται ειδικά για το Μουντιάλ (πρόσβαση από κινητά, tablets, υπολογιστές) θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

* ζωντανή μετάδοση όλων των αγώνων με επιλογή θέασης από 5 κάμερες,

* όλους τους αγώνες σε video on demand με δυνατότητα επιλογής θέασης από 18 κάμερες, διαδραστικό περιβάλλον με στατιστικά και πληροφορίες που επικαιροποιούνται σε πραγματικό χρόνο.

3. Ειδική εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης, στην οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση όλες οι «έξυπνες τηλεοράσεις» (smart TV) με δυνατότητα σύνδεσης στο Internet, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων,

* Βίντεο 360 μοιρών για πρώτη φορά στην Ευρώπη σε υβριδική πλατφόρμα,

* δυνατότητα επιλογής γωνίας θέασης σε πραγματικό χρόνο -στη ζωντανή μετάδοση των αγώνων- από 5 κάμερες και ακόμη από 16 κάμερες στα highlights των αγώνων,

* όλους τους αγώνες σε video on demand με διαδραστικό timeline.

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL