Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Μητρώο OnLine Media: / Μητρώο OnLine Media: Ασπίδα στις γκρίζες ζώνες και τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μητρώο OnLine Media: / Μητρώο OnLine Media: Ασπίδα στις γκρίζες ζώνες και τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος

Σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ορθολογικής κατανομής της κρατικής διαφήμισης και συνεπώς της εξυγίανσης της αγοράς της διαδικτυακής ενημέρωσης αποτελεί το Μητρώο OnLine Media, που παρουσίασαν χθες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος σε εκδήλωση στη Γενική Γραμματεία.

Το Μητρώο συμβάλλει στη ρύθμιση του άναρχου τοπίου που έχει επικρατήσει στον κλάδο της διαδικτυακής ενημέρωσης, στην επίτευξη διαφάνειας τόσο στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των online media, όσο και στις εργασιακές σχέσεις που επικρατούν σε αυτά, αλλά και στην ενίσχυση της πολυφωνίας, υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς. «Πρόκειται για τους ελάχιστους κανόνες που πρέπει να μπουν ενάντια στις γκρίζες ζώνες και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος» συμπλήρωσε, θυμίζοντας το πρόσφατο κρούσμα των δημοσιογράφων - εκβιαστών που οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη.

«Είναι ένα πρώτο βήμα για να μπει τάξη στον χάρτη του ελληνικού ειδησεογραφικού Διαδικτύου» επισήμανε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Σε καμία περίπτωση δεν αποσκοπεί στο να ελέγξει, όπως ισχυρίζονται όσοι θέλουν να διατηρηθούν οι γκρίζες ζώνες της ενημέρωσης. Αντίθετα, αποσκοπεί στην προάσπιση της πραγματικής, της αντικειμενικής δημοσιογραφίας» τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

«Μόνο οι εγγεγραμμένοι ιστότοποι στο Μητρώο θα έχουν πρόσβαση στην κρατική διαφήμιση» διευκρίνισε ο Ν. Παππάς και συμπλήρωσε ότι θα εφαρμοστεί η διάταξη του 30% υπέρ των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης και σε περίπτωση μη τήρησης «θα επιβάλλεται στον υπόχρεο φορέα πρόστιμο ισόποσο με τη διαφημιστική δαπάνη που υπολείπεται ώς τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου 30%». Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία:

* Στο Μητρώο έχουν κατατεθεί 398 αιτήσεις εγγραφής. Εξ αυτών, οι 196 (49,25%) έχουν ταυτοποιηθεί και 202 (50,75%) βρίσκονται σε διαδικασία ταυτοποίησης.

* Τα ταυτοποιημένα μέλη του Μητρώου είναι κατά 53,57% (105 μέλη) νομικά πρόσωπα, κατά 33,17% (66 μέλη) ατομικές επιχειρήσεις και κατά 13,26% (25 μέλη) φυσικά πρόσωπα.

* Απασχολούν (οι ταυτοποιημένοι) συνολικά 2.115 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 1.040 είναι δημοσιογράφοι. Από αυτούς, 682 με εξαρτημένη εργασία και 358 με σύμβαση έργου.

Τα προνόμια των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο Μητρώο, ουσιαστικά τα κίνητρα για την εγγραφή, παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος: Πρόσβαση στην κρατική διαφήμιση, δωρεάν παροχή Υπηρεσίας Εντοπισμού Λογοκλοπής (μέσω του ΟΣΔΕΛ), συνεργασία στα ερευνητικά, εκπαιδευτικά και λοιπά προγράμματα του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και διαπίστευση δημοσιογράφων.

Ειδικότερα για τη λογοκλοπή και τη φωτοκλοπή, ο κ. Κρέτσος σημείωσε ότι το λογισμικό θα έχει αναπτυχθεί και η υπηρεσία θα ξεκινήσει για τα μέλη του Μητρώου μέσα στο επόμενο 6μηνο. Εκ μέρους του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου, που εκπροσωπεί 4.000 συγγραφείς και δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος Γ.Α. Ζάννος ενημέρωσε ότι αυτό τον καιρό ετοιμάζεται συνεργασία με τις εταιρείες αποδελτίωσης Τύπου προκειμένου νόμιμα να παρέχουν το υλικό των εφημερίδων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL