Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Ενίσχυση της τεχνικής υποδομής του ΕΣΡ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενίσχυση της τεχνικής υποδομής του ΕΣΡ

Ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού προγράμματος για λογαριασμό του ΕΣΡ προκήρυξε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης προκειμένου να ανταποκριθεί στο αίτημα της ανεξάρτητης αρχής για την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής της. Με το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης το ΕΣΡ διευκολύνεται προκειμένου να ανταποκριθεί στον ελεγκτικό του ρόλο που αφορά την ποιότητα του προγράμματος των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών και την τήρηση της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας σχετικά με πλήθος υποχρεώσεων, από την τήρηση του διαφημιστικού χρόνου (12' ανά ώρα), μέχρι τον σεβασμό της παιδικής ηλικίας, της αξίας του ανθρώπου, της πολιτικής πολυφωνίας, της ακρίβειας στη μετάδοση γεγονότων, τον σεβασμό του ιδιωτικού βίου, την γκρίζα διαφήμιση και πολλά ακόμη.

Το ηλεκτρονικό σύστημα προκηρύχθηκε ήδη στη Διαύγεια με προϋπολογισμό 59.900 ευρώ, ποσό σαφώς... χαμηλότερο από το 1 εκατ. ευρώ που είχε στοιχήσει στο ΕΣΡ προ δεκαετίας ο «Πανόπτης», ανάλογο σύστημα, το οποίο, παρ’ ό,τι δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στις ανάγκες του Συμβουλίου, υπήρχαν εισηγήσεις να επεκταθεί και στην επαρχία.

«Επενδύουμε στην τεχνολογική αναβάθμιση του ΕΣΡ, που θα λειτουργήσει ως εργαλείο εφαρμογής του εποπτικού του ρόλου. Ιδιαίτερα τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, που χρησιμοποιούν συχνότητες ιδιοκτησίας του ελληνικού λαού, έχουν πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις τόσο ως προς την ποιότητα του προγράμματος που προβάλλουν, όσο και ως προς την τήρηση του πλουραλισμού των απόψεων» δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, συμπληρώνοντας ότι «Η απουσία σεβασμού των κανόνων επιφέρει τις ανάλογες κυρώσεις που αποφασίζονται και επιβάλλονται από την Ανεξάρτητη Αρχή».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, πρόκειται για ψηφιακή, web πλατφόρμα που θα προβάλλει και θα καταγράφει το πρόγραμμα 12 τηλεοπτικών σταθμών, εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας (Αττική), καθώς και 12 ραδιοφωνικών σταθμών της Αττικής. Η υπηρεσία θα είναι ενεργή σε 24ωρη βάση 7 ημέρες την εβδομάδα και θα λειτουργεί από οποιοδήποτε υπολογιστή ή συσκευή, μέσω Διαδικτύου, με προσωπικό κωδικό πρόσβασης. Θα παρέχει επιπλέον τη δυνατότητα αναζήτησης στο αρχείο με λέξεις - κλειδιά για κάθε εκπομπή στην οποία είτε αναφέρεται προφορικά συγκεκριμένη λέξη, είτε απεικονίζεται σε λεζάντα επί της οθόνης. Το αρχείο εγγραφής του 24ωρου προγράμματος κάθε σταθμού θα απομαγνητοφωνείται και θα κατηγοριοποιείται.

Το ΕΣΡ αποκτά τη δυνατότητα ενδελεχούς εποπτείας του μεταδιδόμενου ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος, ώστε να προχωρά στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασης της σχετικής νομοθεσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL