Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Ν. Κοτζιάς: Η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να δεχθεί τις επιστροφές προσφύγων βάσει Δουβλίνου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Κοτζιάς: Η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να δεχθεί τις επιστροφές προσφύγων βάσει Δουβλίνου

Στην εισήγηση της Κομισιόν να ξεκινήσουν οι επιστροφές αιτούντων άσυλο στη χώρα μας βάσει των κανονισμών Δουβλίνου από τις 14 Μαρτίου απαντά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη συνέντευξή του στη “Welt”.

“Δεν θεωρώ ότι η Ελλάδα διαθέτει τη δυνατότητα και τους οικονομικούς πόρους να δεχτεί πρόσφυγες” οι οποίοι θα σταλούν από χώρες της βόρειας Ευρώπης. Ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης νομίζουν ότι η νότια Ιταλία και η Ελλάδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν να ήταν κλειστά κιβώτια, όπου μπορεί να αποθηκεύσει κανείς πρόσφυγες» δηλώνει ο Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εφαρμοστούν ξανά οι κανόνες του Δουβλίνου και στην αναγγελία του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ ότι θα στέλνονται στην Ελλάδα πρόσφυγες, αφού η κατάσταση εκεί βελτιωθεί.

«Η Ελλάδα έδειξε μεγάλο ανθρωπισμό με το να δεχτεί πρόσφυγες. Ένα νέο κύμα προσφύγων, όμως, αυτό το καλοκαίρι θα την επιβάρυνε υπερβολικά. Η Ελλάδα έχει φτάσει στα έσχατα όρια των δυνατοτήτων της. Χρειαζόμαστε επειγόντως μεγαλύτερη υποστήριξη από τις χώρες - μέλη της ΕΕ, για να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση» πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ, ενώ επισήμανε ότι:

«Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δέχονται πολύ λίγους πρόσφυγες και η υποστήριξη στο θέμα της επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου είναι ένα μόνον κλάσμα των όσων μας υποσχέθηκαν. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι δεν έχει στρατηγική αντιμετώπισης κρίσεων. Κοινές αποφάσεις, όπως αυτή της κατανομής προσφύγων σε όλες τις χώρες - μέλη, θα πρέπει και να εφαρμόζονται από κοινού».

Δ. Αβραμόπουλος: “Καταστροφή αν καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία”

Την ίδια ώρα ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα “Le Soir”, τονίζει ότι η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για την ανάσχεση των μαζικών αφίξεων προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στις ελληνικές ακτές «λειτουργεί καλά» παρά τις επαναλαμβανόμενες απειλές των τελευταίων εβδομάδων διά στόματος Τούρκων αξιωματούχων, συμπληρώνοντας ότι «ακόμη και στην κορύφωση της έντασης, ούτε ένας άνθρωπος δεν διέσχισε τη θάλασσα» καθώς και ότι «εάν αυτή η συμφωνία καταρρεύσει, θα πρόκειται για καταστροφή».

«Θεωρώ ότι η Τουρκία θέλει πραγματικά να παραμείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της» αναφέρει ο Δ. Αβραμόπουλος υπενθυμίζοντας ότι από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βάλει στο τραπέζι σημαντικά αντισταθμιστικά, όπως η διάθεση 3 δισ. ευρώ για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία.

«Από την πλευρά μας, προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που μας αντιστοιχεί ανάμεσα στο αρνητικό κλίμα και τις πολιτικές μας υποχρεώσεις. Αυτές οι δεσμεύσεις δεν αφορούν μόνο την υποχρέωση της Τουρκίας να σταματήσει τη ροή των αφίξεων, υπάρχει επίσης η δική μας υποχρέωση να υποστηρίξουμε οικονομικά τα τρία εκατομμύρια των προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία. Αυτή η συνεργασία μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί» λέει, ενώ για τις μετεγκαταστάσεις δηλώνει έτοιμος να αρχίσει να εξετάζει την επιλογή της διαδικασίας επί παραβάσει εάν τα κράτη - μέλη από τον Σεπτέμβριο δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL