Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Η φρίκη της Μόριας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η φρίκη της Μόριας

Φρίκη και σοκ έχει προκαλέσει στην κοινωνία της Λέσβου αλλά και στους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες η αποκάλυψη ότι 16χρονος Πακιστανός έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από τέσσερις συμπατριώτες του, επίσης ανήλικους, στον χώρο των ασυνόδευτων ανηλίκων στη Μόρια.

Οι δράστες συνελλήφθησαν και οδηγήθηκαν χθες ενώπιον του ανακριτή, όπου τους επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, απαγόρευση διαμονής στη Μόρια, απαγόρευση συναναστροφής με το θύμα και διαμονή σε χώρο που θα καθορίσει η Αστυνομία. Οι τέσσερις ανήλικοι αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ αναμένεται να οριστεί δικάσιμος.

Το θύμα, που διέμενε στον χώρο ανηλίκων στη Μόρια, κατήγγειλε ότι τον βίασαν ομαδικά τέσσερις ανήλικοι, 17 έως 17,5 ετών, διαμένοντες στον ίδιο χώρο. Ο 16χρονος ανέφερε το περιστατικό σε έναν εργαζόμενο ΜΚΟ ο οποίος στη συνέχεια το κατήγγειλε, ενώ ακολούθησε ιατροδικαστική εξέταση που επιβεβαίωσε τις καταγγελίες.

Όπως αναφέρει και το σχετικό Δελτίο Τύπου της Αστυνομίας, οι τέσσερις δράστες χρησιμοποίησαν απειλές και σωματική βία σε βάρος του ομοεθνή τους, ενώ επιπλέον κατέγραψαν με τα κινητά τηλέφωνά τους τις πράξεις τους.

Χαρακτηριστικό της βιαιότητας του περιστατικού είναι ότι οι δικηγόροι που αντίκρισαν τα στοιχεία της δικογραφίας αρνήθηκαν να αναλάβουν την υπεράσπιση των δραστών. Εν τέλει, αυτεπάγγελτα τοποθετήθηκαν συνήγοροι υπεράσπισης.

Το περιστατικό αυτό, ένα από τα πολλά που έχουν αναδειχθεί κατά καιρούς, δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η Μόρια, όπως λειτουργεί το τελευταίο διάστημα μετά τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, μετατρέπεται σε κολαστήριο για τους χιλιάδες.

Οι εκκλήσεις φορέων, συλλογικοτήτων που γίνονται εδώ και μήνες για μεταφορά των ανήλικων από τις συνθήκες "φυλακής" της Μόριας ήταν σχεδόν καθημερινές. Μετά τη φωτιά που ξέσπασε στο hotspot την περασμένη εβδομάδα οι περίπου 100 ανήλικοι μεταφέρθηκαν στο πρώην ΠΙΚΠΑ υπήρχε η βούληση να μην επιστρέψουν στη Μόρια, αλλά να μεταφερθούν σε δομές στην ενδοχώρα. Κάτι τέτοιο, όπως αποδείχτηκε, δεν συνέβη, ελλείψη υποδομών σύμφωνα με πληροφορίες, με αποτέλεσμα τα παιδιά να γυρίσουν ξανά στο hotspot.

Συνέντευξη Γαληνού για όλα την ερχόμενη εβδομάδα

Στο μεταξύ, συνέντευξη Τύπου αναμένεται να δώσει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ο δήμαρχος Λέσβου Σπ. Γαληνός, στον απόηχο των δηλώσεων Μουζάλα στην ΕΡΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά του δημάρχου εμφανίζεται προβληματισμένη από τα όσα άφησε να εννοηθούν ο υπουργός σχετικά με τη μη άμεση αποσυμφόρηση του νησιού αλλά και για το γεγονός ότι ο Γ. Μουζάλας δεν έχει ανταποκριθεί ακόμη στο αίτημα για ευρεία κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων και φορέων της Λέσβου για την εξεύρεση άμεσων λύσεων και σχεδίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL