Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.2°C16.9°C
4 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.0°C
3 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
5 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.5°C13.9°C
0 BF 100%
Καλοβλέπουν την "ευέλικτη αλληλεγγύη" του Βίσενγκραντ οι Ευρωπαίοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καλοβλέπουν την "ευέλικτη αλληλεγγύη" του Βίσενγκραντ οι Ευρωπαίοι

Θετικά φαίνεται πως βλέπουν πολλά κράτη - μέλη της Ε.Ε. την ιδέα της "ευέλικτης αλληλεγγύης" στο προσφυγικό την οποία εισηγήθηκαν στην Μπρατισλάβα οι χώρες του Βίσενγκραντ.

Η πρόταση περί "ευέλικτης αλληλεγγύης" προβλέπει ότι οι χώρες που δεν θέλουν να υποδεχθούν πρόσφυγες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. με άλλα μέσα, όπως οικονομικά, με παροχή εξοπλισμού ή ανθρώπινου δυναμικού. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε ότι εάν η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν μπορούν να δεχθούν πρόσφυγες, θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα στο θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Την άποψη πως η "πρόταση της ομάδας Βίσενγκραντ πρέπει να ληφθεί υπόψη" διατύπωσε και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine". "Μία πιο ευέλικτη αλληλεγγύη είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε" σχολίασε στην ίδια εφημερίδα σχετικά και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μ. Βέρνερ.

Pro Asyl: Ωθούν την Ελλάδα σε απελπιστική κατάσταση

"H γερμανική κυβέρνηση, από κοινού με τις άλλες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωθούν την Ελλάδα σε απελπιστική κατάσταση στο προσφυγικό" δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής Pro Asyl Γκίντερ Μπούρκχαρντ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Die Welt".

Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο τη Βιέννης συμφώνησαν σε έναν αυστηρότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. στον βαλκανικό διάδρομο από τη Frontex. Οι πρόσφυγες όμως δεν θα μπορούν να έχουν έτσι "μια δίκαιη εξέταση του αιτήματός τους για άσυλο". Μια τέτοια δυνατότητα δεν θα έχουν πλέον "ούτε στην Ελλάδα ούτε σε κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε." επισήμανε ο Γκίντερ Μπούρκχαρντ.

Η Pro Asyl θεωρεί ότι ο αριθμός προσφύγων που προτίθεται να δεχτεί η Γερμανία -6.000 ετησίως από Ελλάδα και Ιταλία- είναι πολύ μικρός: "Ακόμα κι αν η Γερμανία δέχεται μελλοντικά 500 πρόσφυγες τον μήνα, αυτό δεν αλλάζει τίποτα για τους άλλους περίπου 60.000 οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι εκεί" είπε ο Μπούρκχαρντ στη γερμανική εφημερίδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL