Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Νέοι χώροι φιλοξενίας στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέοι χώροι φιλοξενίας στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου

Τη δημιουργία νέων "χώρων φιλοξενίας" στα νησιά, που θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι ήδη υπάρχοντες και όχι για να υποδεχτούν νέους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας.

Ο υπουργός δεν έκανε περαιτέρω σχόλιο για τις δηλώσεις Βουδούρη. "Ο πρωθυπουργός έκανε αποδεκτή την παραίτηση. Το θέμα για μένα σταματάει εδώ. Ποτέ δεν κριτικάρω κανέναν, πού υπήρξε δίκαιο πού και άδικο, δεν θα μπω σε αυτή τη διαδικασία. Προχωράμε παρακάτω" ήταν η απάντηση του Γ. Μουζάλα σε σχετικό ερώτημα.

Μιλώντας την Κυριακή στην ΕΡΤ, ο Γ. Μουζάλας αναφέρθηκε στη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι "παλεύουμε με νύχια και με δόντια να την κρατήσουμε", τονίζοντας πως "θα περάσουμε πάρα πολύ δύσκολες στιγμές, αν για κάποιους λόγους καταπέσει η συμφωνία και επανέλθουμε σε ροές όπως αυτές που είχαμε πέρυσι".

Αναφερόμενος στην κατάσταση στα νησιά, παραδέχτηκε ότι παρατηρείται υπερπληθυσμός που προκαλεί δυσκολίες, ενώ ανακοίνωσε πως επίκειται δημιουργία νέων χώρων "για να ελαφρύνουν τους υπάρχοντες, όχι για να μεταφερθούν κι άλλοι".

Σχετικά με τους χώρους φιλοξενίας στην ενδοχώρα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ε.Ε., επισημαίνοντας πως η Ευρώπη αποφάσισε η οικονομική βοήθεια να δοθεί μέσω της Ύπατης Αρμοστείας σε ΜΚΟ. "Εμείς θέλαμε να δοθεί αυτό το ποσό στο κράτος" επισήμανε, συμπληρώνοντας πως "αυτό που μας απασχολεί είναι οι οργανώσεις που ανέλαβαν να βοηθήσουν, να παραδώσουν τα έργα τους εγκαίρως".

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους χώρους φιλοξενίας για τα ασυνόδευτα ανήλικα, διευκρινίζοντας πως από τα 2.200 ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα, το 80% είναι 15-18 ετών και το 20% είναι κάτω των 15 ετών, ενώ ένα 2% είναι κάτω των 8 ετών. Σήμερα οι θέσεις φιλοξενίας για τα παιδιά ανέρχονται σε 800, με τον Γ. Μουζάλα να υπογραμμίζει ότι χρειάζονται 90 επιπλέον δομές, κόστους 440.000 ευρώ τον χρόνο. "Το σχέδιο είναι να δημιουργήσουμε μέσα στα camps ζώνες ασφαλείας, όπου τα παιδιά αυτά δεν θα είναι μαζί με όλον τον υπόλοιπο πληθυσμό" σημείωσε.

Επιστροφή 70 μεταναστών στην Τουρκία

Στην Τουρκία επεστράφησαν 70 μετανάστες οι οποίοι κρίθηκαν "παράτυποι" χθες το πρωί. Πρόκειται για 51 από το Πακιστάν, εννέα από τη Σρι Λάνκα, επτά από την Αλγερία, έναν από το Μαρόκο, έναν από το Αφγανιστάν και έναν από την Τουρκία.

Η επιχείρηση διεξήχθη υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας και συνδρομή προσωπικού της Frontex. Από αυτούς τρεις παραιτήθηκαν από τα αιτήματα χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας, τρεις είχαν απορριπτική απόφαση σε α' βαθμό και δεν άσκησαν προσφυγή, ενώ οι υπόλοιποι 63 δεν εξέφρασαν επιθυμία χορήγησης καθεστώτος προστασίας.

Ειδικά στην περίπτωση του Τούρκου, επιστράφηκε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 7 παρ. 3 της Συμφωνίας Επανεισδοχής Ε.Ε. - Τουρκίας, ο οποίος ενώ αρχικά είχε εκφράσει επιθυμία να ζητήσει άσυλο, κατόπιν παραιτήθηκε της χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας.

Η επιστροφή πραγματοποιήθηκε ακτοπλοϊκώς με πλοίο ναυλωμένο από τη Frontex, το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό το Δικελί της Τουρκίας.

Νέα συγκέντρωση στη Μυτιλήνη

Νέα μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στη Μυτιλήνη κατά την υποστολή της σημαίας. Περισσότεροι από 500 άνθρωποι βρέθηκαν στην προκυμαία ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο, χωρίς ωστόσο τα έκτροπα της προηγούμενης εβδομάδας. Οι προσπάθειες από ομάδες να φωνάξουν ξενοφοβικά συνθήματα και να προκαλέσουν ένταση απομονώθηκαν από την πλειονότητα του κόσμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL