Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: Η αδικία εναντίον μιας γυναίκας είναι αδικία εναντίων όλων και μας αφορά όλες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: Η αδικία εναντίον μιας γυναίκας είναι αδικία εναντίων όλων και μας αφορά όλες

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα των Μ.Μ.Ε. η Ιρανή δικηγόρος, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Νασρίν Σοτουντέχ καταδικάστηκε σε 38 χρόνια κάθειρξη και 148 μαστιγώσεις. Η Νασρίν Σοτουντέχ, η οποία συνελήφθη τον Ιούνιο του 2018, έχει εκτίσει στο παρελθόν τη μισή από μια εξαετή ποινή κάθειρξης που της είχε επιβληθεί το 2010.

Αφέθηκε ελεύθερη το 2013. Πέρυσι η Νασρίν Σοτουντέχ εκπροσώπησε γυναίκες που αφαίρεσαν το χιτζάμπ τους δημοσίως για να διαμαρτυρηθούν κατά των αυστηρών ενδυματολογικών κανόνων που ισχύουν στο Ιράν για τις γυναίκες, σύμφωνα με το Κέντρων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν έντονα τη νέα καταδίκη της Νασρίν Σοτουντέχ, η οποία έχει τιμηθεί και με το βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχει αφιερώσει τη ζωή της στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και κατά της θανατικής ποινής.

«Η κα Σοτουντέχ, η οποία τιμήθηκε το 2012 με το Βραβείο Ζαχάρωφ, καταδικάσθηκε στο τέλος μιας δίκης που διεξήχθη ερήμην της και κατά την οποία σημειώθηκε και αριθμός άλλων παραβιάσεων του δικαιώματος σε μια τακτική διαδικασία», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Η Ε.Ε. αναμένει να επενεξεταστεί αμέσως η καταδίκη της, καθώς και η καταδίκη του συζύγου της, του Ρεζά Χαντάν, ο οποίος καταδικάσθηκε τον Ιανουάριο 2019 σε κάθειρξη έξι ετών». Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει επίσης από το Ιράν να προστατεύσει το δικαίωμα του κ. Χαντάν και της κας Σοτουντέχ να ασκήσουν έφεση κατά της καταδίκης τους».  Η Ε.Ε. υπενθύμισε εξάλλου στην Ιρανική Κυβέρνηση πως «το δικαίωμα να διαδηλώνει κάποιος ειρηνικά, καθώς και το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του με μη βίαιο τρόπο, αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους του διεθνούς Συμφώνου που αφορά τα πολιτικά δικαιώματα και τα δικαιώματα του πολίτη και στο οποίο συμμετέχει το Ιράν».

Είναι φανερό, ότι οι δικαστικές αρχές του Ιράν δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη τον αγώνα που γίνεται παγκοσμίως για την εξάλειψη των διακρίσεων και της βίας κατά των γυναικών και με την απόφαση που απήγγειλαν δεν λαμβάνουν υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η εν δυνάμει αδικία στο πρόσωπο μιας γυναίκας είναι αδικία εναντίων όλων μας και μας αφορά όλες.

Καμία γυναίκα δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη μπροστά στο δικαστικό «γολγοθά» μιας γυναίκας που μετατρέπεται ΞΑΦΝΙΚΑ σε θύτη και προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητά της.

Η Νασρίν έκανε αυτό που άλλοι δικηγόροι δεν θα τολμούσαν ποτέ. Εκπροσώπησε πολλές διαδηλώτριες που συνελήφθησαν επειδή διαμαρτυρήθηκαν για το νόμο που επιβάλλει στις γυναίκες στο Ιράν να φορούν χιτζάμπ, δημοσιογράφους, υψηλού κύρους ακτιβίστριες που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμα και ανήλικες αντιμέτωπες με θανατική ποινή. Τώρα θα μαστιγωθεί γι’ αυτό. Διώκεται και φυλακίζεται, επειδή υποστήριξε αυτό που πιστεύει.

Ως γυναίκες υψώνουμε μαζικά τη φωνή συμπαράστασής μας και ζητούμε για άλλη μια φορά την απονομή ουσιαστικής δικαιοσύνης και την ΑΜΕΣΗ αποφυλάκιση της Νασρίν.

Ας μην επιτρέψουμε να καταστραφεί η ζωή μιας γυναίκας, γιατί κάθε χαμένη ζωή μας αφορά όλες.

Η συμπαράστασή μας είναι πράξη βαθύτατης πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης και μας αφορά όλες, ενώ δηλώνουμε την βέβαιη πεποίθηση ότι η Νασρίν θα απελευθερωθεί άμεσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL