Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.5°C13.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C13.8°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.1°C13.8°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.3°C
1 BF 75%
Δημόσιοι Υπάλληλοι: / Μαζική συμμετοχή στην ηλεκτρονική αξιολόγηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημόσιοι Υπάλληλοι: / Μαζική συμμετοχή στην ηλεκτρονική αξιολόγηση

Με 30.000 εγγραφές δημοσίων υπαλλήλων μέσα σε τρεις μέρες εγκαινιάστηκε η λειτουργία της πλατφόρμας για την ηλεκτρονική αξιολόγηση.

Μάλιστα, ο αριθμός αυτός παρουσιάστηκε, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες της Ολ. Γεροβασίλη, στη συνάντηση της Πέμπτης της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τους θεσμούς για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση. Η πλατφόρμα τέθηκε σε λειτουργία την περασμένη βδομάδα με την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου και ήδη, σύμφωνα με το ΥΔΑΝ, εκτός από τα υπουργεία, όπως αναμενόταν, εντυπωσιακή ανταπόκριση δείχνουν οι ΟΤΑ της περιφέρειας. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες της "Αυγής", τις πρώτες μέρες ενεγράφησαν στην πλατφόρμα 2.833 υπάλληλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, 496 του Δήμου Αγρινίου, 383 του Δήμου Λέσβου, 362 του Δήμου Κατερίνης, 336 του Δήμου Σερρών, 246 του Δήμου Νεάπολης Συκεών. Στο ίδιο πλαίσιο ενεγράφησαν 413 υπάλληλοι της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας, 273 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, 232 της Περιφέρειας Ηπείρου, 115 της Περιφέρειας Κρήτης, 92 της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Σύμφωνα με τους ίδιους συνεργάτες, οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν την επιδοκιμασία τους για την πορεία της αξιολόγησης, ωστόσο αγκάθι εξακολουθεί να παραμένει η στάση της ΑΔΕΔΥ, η οποία, λίγες μέρες μετά την επίσημη έναρξη της ηλεκτρονικής αξιολόγησης, προκήρυξε εκ νέου απεργία - αποχή από τις διαδικασίες της ηλεκτρονικής αξιολόγησης αντιδρώντας κυρίως στη διατήρηση του άρθρου 24Α του Ν. 4369/2016, που αποκλείει από τις διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων τους προϊσταμένους - αξιολογητές οι οποίοι δεν εφαρμόζουν την αξιολόγηση.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, μετά την κήρυξη της αποχής, απάντησε, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του άρθρου 24Α, πως "η συμμετοχή των εργαζομένων στις διαδικασίες αξιολόγησης καθιστά άνευ αντικειμένου τις διατάξεις της συγκεκριμένης ρύθμισης", ενώ επανέλαβε ότι "η υιοθέτηση της ηλεκτρονικής διαδικασίας δεν επιφέρει καμία απολύτως αλλαγή στο σύστημα. Δεν μεταβάλλει τον χαρακτήρα του, το απλοποιεί, ενισχύει τη διαφάνειά του και εξοικονομεί πολύτιμους πόρους. Ως εκ τούτου, δεν είναι κατανοητές οι όποιες αντιδράσεις στην εφαρμογή του".

Με δεδομένα, λοιπόν, σύμφωνα με το ΥΔΑΝ: α) ότι η ΑΔΕΔΥ τάσσεται υπέρ της αξιολόγησης και β) ότι το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης διακρίνεται από δημοκρατικότητα, συμμετοχικότητα, διαφάνεια και αποτελεί μέρος μιας ολιστικής θεώρησης της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι πάντοτε ανοιχτό στο διάλογο -αποδεδειγμένα- για όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τη Δημόσια Διοίκηση".

Η ΑΔΕΔΥ

Η ΑΔΕΔ, πάντως δεν φαίνεται να καλύπτεται από τις απαντήσεις του Υπουργείου και επιμένει να επιρρίπτει την ευθύνη στο υπουργείο γιατί δεν προχωρά στην κατάργηση της ως άνω διάταξης. Η "Αυγή" της Κυριακής επικοινώνησε μάλιστα με τον αντιπρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Γιώργο Πετρόπουλο και στην ερώτησή μας τι μεσολάβησε και η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε εκ νέου απεργία - αποχή πριν λίγες μέρες από τη διαδικασία της αξιολόγησης ενώ είχε εκφραστεί πρόσφατα θετικά για την αξιολόγηση, μας απάντησε αρχικά ότι "η ΑΔΕΔΥ, και κατόπιν απόφασης του Γενικού Συμβουλίου της, τάσσεται υπέρ της αξιολόγησης-αποτίμησης, ως 'εργαλείου' βελτίωσης των υπηρεσιών που παρέχει το Δημόσιο, αλλά και των εργαζόμενων σε αυτό. Αντιλαμβανόμαστε την αξιολόγηση ως διαδικασία πολυπαραγοντική, που δεν πρέπει να αντιμετωπίζει, κατά τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη, τους εργαζόμενους ως πρόβλημα. Αντίθετα, θα πρέπει να αποτιμά το παρεχόμενο έργο, στις συνθήκες υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης, αλλά και των αναπόφευκτων γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, τις οποίες αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Είναι προφανές πως ένα επιτυχημένο σύστημα αξιολόγησης δεν πρέπει να έχει τιμωρητικά χαρακτηριστικά και πρέπει να εξασφαλίζει τη συναίνεση των εργαζομένων, παραδοχές που αποτελούν άλλωστε κοινό τόπο στα σύγχρονα συστήματα διοίκησης".

Παραδέχτηκε ότι "είναι αλήθεια πως οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη την αξιολόγηση, καθώς, κατά τη διάρκεια της υπουργίας του Κυρ. Μητσοτάκη, χρησιμοποιήθηκε προσχηματικά προκειμένου να διενεργηθούν απολύσεις, ενώ ταυτόχρονα η απειλητική παρουσία των περιοριστικών πολιτικών του Μνημονίου λειτουργεί ως διαρκής υπενθύμιση". Ωστόσο, "η ΑΔΕΔΥ, προσήλθε σε διάλογο με την ηγεσία του υπουργείου, με σειρά αιτημάτων που στόχο είχαν τη βελτίωση του συστήματος αξιολόγησης. Παρά το θετικό κλίμα, η άρνηση της ηγεσίας του υπουργείου να δεσμευτεί σε νομοθετικές ρυθμίσεις, και ιδιαίτερα στην κατάργηση της τροπολογίας 24Α του Ν. 4369/16, με την οποία αποκλείονται από θέσεις προϊσταμένων όλοι όσοι συμμετείχαν στην απεργία - αποχή που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, οδήγησε σε αδιέξοδο".

Στην ερώτηση, τέλος, αν υπάρχει κάποια διέξοδος στην αντιπαράθεση, τη στιγμή μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο αποκλεισμός προϊστάμενων σε υπουργεία από το να διεκδικήσουν εκ νέου θέσεις ευθύνης, ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ απαντά πως "η μοναδική διέξοδος είναι η δέσμευση του υπουργείου να προχωρήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα βελτιώνουν το υφιστάμενο σύστημα και κυρίως θα καταργούν την επίμαχη τροπολογία.

Είναι ακατανόητη η εμμονή της ηγεσία του υπουργείου στην ύπαρξη της τροπολογίας, η οποία υπονομεύει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες καθώς τιμωρεί τη συμμετοχή στην απεργία - αποχή της ΑΔΕΔΥ με τη στέρηση της δυνατότητας ανάδειξης σε θέση ευθύνης. Ανοίγει επικίνδυνες ατραπούς, μέσω των οποίων μπορεί να αμφισβητηθεί συνολικά το απεργιακό δικαίωμα και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες εν γένει. Παράλληλα, υπονομεύει και την ίδια τη διαδικασία των κρίσεων, καθώς στερεί από το Δημόσιο άξια στελέχη, επειδή απλώς επέδειξαν τις συλλογικές και δημοκρατικές τους ευαισθησίες. Είναι ενδεικτικό ότι, σε αρκετές περιπτώσεις, απορρίπτονται υποψήφιοι/ες που θα καταλάμβαναν τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL