Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Πως ο δήμος αντιμετωπίζει το πρόβλημα διαχείρισης των αποβλήτων / Στο Χαλάνδρι δεν πετάνε τίποτα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πως ο δήμος αντιμετωπίζει το πρόβλημα διαχείρισης των αποβλήτων / Στο Χαλάνδρι δεν πετάνε τίποτα...

Μια πρακτική με ευεργετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον, που περιορίζει την οικονομική επιβάρυνση για τους δημότες και θα οδηγούσε γρηγορότερα στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, ακολουθεί ο Δήμος Χαλανδρίου ενισχύοντας την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση οργανικών υλικών. Τους επόμενους μήνες ο Δήμος Χαλανδρίου θα ολοκληρώσει τον κύκλο της πιλοτικής εφαρμογής επεκτείνοντας το πρόγραμμα σε όλη την πόλη.

Δύσκολη εξίσωση, απλή λύση

Η ιδέα ήταν απλή. Η εξίσωση, όμως, δύσκολη. Πώς μπορεί να μειωθεί ο όγκος απορριμμάτων που κατευθύνεται στον ΧΥΤΑ Φυλής; Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα οργανικά υπολείμματα επαναχρησιμοποιώντας τα και ταυτόχρονα να επιτευχθεί μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης από δημοτικά τέλη για τους κατοίκους;

Ο Δήμος Χαλανδρίου αξιοποιώντας πόρους ύψους 455.250 ευρώ από το κοινοτικό πρόγραμμα Horizon 2020 βρήκε την χρυσή τομή. Έτσι, ο δήμος κατένειμε σε 800 κατοίκους βιοδιασπώμενους κάδους, όπου εκεί τοποθετούν τα οργανικά υπολείμματα από την κουζίνα. Οι κάτοικοι έχουν στη διάθεσή τους 100 ειδικούς κάδους των 120 λίτρων όπου βάζουν τα οργανικά υπολείμματα και συνεπώς χρησιμοποιούν ελάχιστα τον πράσινο κάδο. Το ειδικό απορριμματοφόρο περνά κάθε δυο μέρες συλλέγοντας τα οργανικά υπολείμματα τα οποία τοποθετεί στη μονάδα επεξεργασίας. Εκεί γίνεται ο τεμαχισμός και η ξήρανση. Έτσι, μειώνεται ο όγκος του οργανικού υπολείμματος τουλάχιστον κατά τα 2/3. Το ένα τρίτο που απομένει, το λεγόμενο Forbi (Food Residue Biomass), δηλαδή η βιομάζα από υπόλειμμα φαγητού έχει πολλαπλές χρήσεις, καθότι είναι άοσμο, ομοιογενές και με χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία.

Καύσιμα από οργανικά υπολείμματα

Το νέο υλικό, το Forbi μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή βιοαερίου, βιοαιθανόλης και για κομπόστ, που μπορεί να χρησιμεύσει ως λίπασμα ή για εδαφοβελτιωτικό. Επίσης, μπορεί να χρησιμεύσει ως πέλετ, το οποίο είναι οργανική καύσιμη ύλη, αλλά και καύσιμο για την τσιμεντοβιομηχανία, προκειμένου να μειωθεί η χρήση πετρελαίου. Το Forbi προκρίνεται ακόμη και για ζωοτροφή.

Ο Γερ. Λυμπεράτος, καθηγητής στη σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου για θέματα ανακύκλωσης, ο οποίος είναι από την ομάδα που βρήκαν την τεχνική λύση, προκρίνει την χρήση μέρους του Forbi ως κομπόστ . “Είναι καθαρό από άλλα υλικά και άρα γόνιμο για λίπασμα”, όπως λέει στην “Α”. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχουν κάνει στον Δήμο Χαλανδρίου, τους επόμενους τρεις μήνες η παραγωγή της βιοαιθανόλης θα είναι επαρκής για καύσιμο, που θα αξιοποιείται στο ειδικό απορριμματοφόρο.

Επέκταση του προγράμματος

Μετά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από την παραγωγή Forbi, ο Δήμος Χαλανδρίου θα επεκτείνει την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε 7.000 κατοίκους, που αντιστοιχούν στο 10% του πληθυσμού της περιοχής. Έτσι, τους επόμενους τρεις μήνες οι κάτοικοι της Αγ. Βαρβάρας και του Κάτω Χαλανδρίου θα μπορούν να προμηθευτούν τον ειδικό κάδο και τις βιοδιασπώμενες σακούλες. “Στόχος είναι το πρόγραμμα εναλλακτικής διαχείρισης των οργανικών υπολειμμάτων να επεκταθεί σε όλη την πόλη και να μην χρειάζεται ο δήμος να πληρώνει τέλη για να θάβει την πολύτιμη ύλη, το Forbi στη χωματερή της Φυλής” τονίζει ο Γερ. Λυμπεράτος.

Βέβαια, υπάρχει ένας σκόπελος που πρέπει να ξεπεραστεί. Ο παρών ξηραντήρας μπορεί να δεχτεί 200 κιλά ανά ημέρα. Με την επέκταση του προγράμματος και την αύξηση του όγκου οργανικών υπολειμμάτων προς ξήρανση, θα απαιτηθεί μεγαλύτερης δυναμικότητας ξηραντήρας. Γι’ αυτόν τον λόγο η δημοτική αρχή Σ. Ρούσου αναζητά χρηματοδότηση για τον νέο ξηραντήρα, αλλά και νέο χώρο για τον τοποθετήσει. “Μέχρι τότε μπορεί να αξιοποιηθεί το εργοστάσιο μηχανικής επεξεργασίας στη Φυλή” σημειώνει ο Γερ. Λυμπεράτος.

Μείωση κατά 2.000 τόνους

“Τα πρώτα αποτελέσματα είναι θεαματικά”, υπογραμμίζει ο Γερ. Λυμπεράτος. “Εξοικονομούμε πόρους καθότι δεν χρειάζεται να πληρώνουμε τέλος ταφής στον ΧΥΤΑ Φυλής και έχουμε μειώσει κατά 16% τα δημοτικά τέλη σε σχέση με το 2014” εξηγεί. Σημειώνει, μάλιστα, πως “το 2017 σε σχέση με το 2016 έχουν μειωθεί κατά 2.000 τόνους τα απορρίμματα που πηγαίνουν στον ΧΥΤΑ Φυλής”, αφού σωρευτικά έχει μειωθεί η τοποθέτηση απορριμμάτων στον πράσινο κάδο, αφού έχει αυξηθεί η ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικού και μετάλλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL