Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

ΚΕΔΕ: Καμία ικανοποίηση από τις τροποποιήσεις στο νόμο των δημοσίων συμβάσεων

Eurokinissi

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι για κάθε έργο συστήνεται επιτροπή διαγωνισμού με τρεις μηχανικούς και τρεις αναπληρωματικούς, οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να τροποποιηθεί η διάταξη και λόγω του περιορισμένου αριθμού των τεχνικών υπαλλήλων στους δήμους, ο οριζόμενος ως διαχειριστής του έργου να μην συμμετέχει στην επιτροπή διαγωνισμού

Αναστολή του νόμου περί δημόσιων συμβάσεων ζητά εκ νέου η ΚΕΔΕ υπογραμμίζοντας ότι παρά τις βελτιωτικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τις μεταφορές, ο νόμος παραμένει δυσλειτουργικός. Ενώ, όπως υποστηρίζει, λόγω της δέσμευσης των μηχανικών στα μητρώα για την εκτέλεση έργων, καθώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού, μπλοκάρει η διαγωνιστική διαδικασία για την έναρξη νέων έργων. Την ίδια ώρα, οι δήμαρχοι ζητούν να υπάρχει η δυνατότητα οι μικροί δήμοι να συνάπτουν απευθείας συμβάσεις.

Συγκεκριμένα, με τροποποιήσεις στο νόμο για δημόσιες συμβάσεις, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τις μεταφορές ορίζεται ότι “σε περίπτωση που η τεχνική υπηρεσία δεν πληροί τις προδιαγραφές επάρκειας που προβλέπονται, θεωρείται υπηρεσία που δεν έχει τεχνική επάρκεια και η διεξαγωγή της διαδικασίας σύναψης, η εποπτεία και η επίβλεψη των δημοσίων συμβάσεων, έργων ή μελετών αρμοδιότητάς της, διενεργούνται με προγραμματική σύμβαση από την τεχνική υπηρεσία του εποπτεύοντος της αναθέτουσα αρχή ή της οικείας Περιφέρειας ή από άλλη τεχνική υπηρεσία φορέων της γενικής κυβέρνησης”. Από την πλευρά της η ΚΕΔΕ ζητά την απαλοιφή της προϋπόθεσης για έγγραφη οικονομικών φορέων στο μητρώο, όταν πρόκειται για νησιωτικούς και ορεινούς δήμους. Ενώ για την υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων για τους δήμους, η ΚΕΔΕ ζητά διεύρυνση των φορέων με τις οποίες θα συνάπτονται.

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι για κάθε έργο συστήνεται επιτροπή διαγωνισμού με τρεις μηχανικούς και τρεις αναπληρωματικούς, οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να τροποποιηθεί η διάταξη και λόγω του περιορισμένου αριθμού των τεχνικών υπαλλήλων στους δήμους, ο οριζόμενος ως διαχειριστής του έργου να μην συμμετέχει στην επιτροπή διαγωνισμού. Παράλληλα, οι δήμαρχοι ζητούν αναστολή των ηλεκτρονικών διαγωνισμών για έργα ύψους 5.548.000 ευρώ.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ανήθικοι και επικίνδυνοι

Όσο πλησιάζει η ώρα να έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στην Ολομέλεια της Βουλής, τόσο η τακτική της Ν.Δ. γίνεται πιο ανήθικη, αλλά και πιο επικίνδυνη. Είναι σαφές ότι η Ν.Δ. θέλει να αποφύγει με κάθε...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο