Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
Αντιδράσεις για την υποχρεωτική φοίτηση των τετράχρονων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντιδράσεις για την υποχρεωτική φοίτηση των τετράχρονων

Δυσφορία εκφράστηκε στους παιδαγωγούς των δημοτικών δομών παιδικής φροντίδας για τη ρύθμιση που εισήχθη από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και προβλέπει την υποχρεωτική μεταφορά των νηπίων ηλικίας 4 ετών στα Νηπιαγωγεία, παρότι ακόμη δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες δομές. Αυτός ήταν και ο λόγος της χθεσινής κινητοποίησης στην Αθήνα, που συνοδεύτηκε με 24ωρη απεργία υπό την ομπρέλα της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών. Στήριξη στην κινητοποίηση έδωσε και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με απόφαση να μείνουν κλειστοί οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί. Ωστόσο, ο Δήμος Αθηναίων, όπως και οι Δήμοι Πάτρας, Χαϊδαρίου, Πετρούπολης, Καισαριανής, Ικαρίας, με αρχές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, διαφοροποίησαν τη στάση τους, κρατώντας ανοιχτούς τους παιδικούς σταθμούς.

Παιδαγωγοί των δημοτικών παιδικών σταθμών από πολλά μέρη της χώρας συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας την παρέμβαση του Π. Σκουρλέτη ως συναρμόδιου υπουργού. Ο ίδιος φέρεται να μη δεσμεύτηκε ως προς το περιεχόμενο της ρύθμισης, ξεκαθαρίζοντας ότι την αρμοδιότητα διατηρεί ο υπουργός Παιδείας. Ακολούθως, οι παιδαγωγοί έκαναν πορεία προς τη Βουλή την ώρα που γινόταν η τρίτη ανάγνωση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, αλλά δεν έγιναν δεκτοί από τον υπουργό.

“Φοβάμαι ότι του χρόνου δεν θα έχω δουλειά” λέει στην “Α” η Μαρία, που εργάζεται ως βρεφονηπιοκόμος σε δημοτικό παιδικό σταθμό, με ανανεούμενες επί τέσσερα χρόνια συμβάσεις. Κατά την ίδια, υπάρχει κίνδυνος να μείνει άνεργη εφόσον τα νήπια μεταφερθούν στα Νηπιαγωγεία και δεν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός παιδιών για να λειτουργήσουν τα τμήματα στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Στο ενδεχόμενο να ψηφιστεί η ρύθμιση, η Μαρία εξηγεί: “Δεν έχω δικαίωμα να δουλέψω στα Νηπιαγωγεία γιατί δεν αναγνωρίζεται το πτυχίο μου, ενώ οι νηπιαγωγοί έχουν δικαίωμα να εργαστούν στους παιδικούς σταθμούς”.

“Δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μεταρρύθμιση για την Παιδεία η επαναφορά ενός νόμου τριάντα ετών για τη διετή Υποχρεωτική Εκπαίδευση, ο οποίος δεν εφαρμόστηκε ποτέ γιατί αυτοκαταργήθηκε από εκπαιδευτικούς, γονείς και την κοινωνία” τονίζει στην “Α” η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών. Εξηγεί, μάλιστα, ότι “τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για τη δυναμικότητα των παιδικών σταθμών αφορούν αποκλειστικά και μόνο τους δημοτικούς και δεν συμπεριλαμβάνουν τους παιδικούς σταθμούς του ΟΑΕΔ που φιλοξενούν 2.000 παιδιά, ούτε τους ιδιωτικούς, ούτε τις αντίστοιχες δομές των Οργανισμών, όπως είναι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, η Βουλή, το υπουργείο Παιδείας, οι παιδικοί σταθμοί υπό την εποπτεία της Εκκλησίας και άλλοι φορείς”. “Το σύνολο των παιδιών που φιλοξενούνται σε όλους τους παιδικούς σταθμούς είναι 185.000, ενώ στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς είναι 89.000” διευκρινίζει η Λ. Καλαϊτζή.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει πως “η θέσπιση της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης στο Νηπιαγωγείο θα αρχίσει να υλοποιείται σταδιακά από τον επόμενο Σεπτέμβριο” και συνιστά “ικανοποίηση κοινωνικής ανάγκης και πάγιου αιτήματος της εκπαιδευτικής κοινότητας στο πλαίσιο και του ευρωπαϊκού στόχου για ένταξη τουλάχιστον του 95% των παιδιών (από τεσσάρων ετών μέχρι την ηλικία έναρξης της σχολικής φοίτησης) στην προσχολική εκπαίδευση”.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα για κλείσιμο των δημοτικών παιδικών σταθμών. Αντιθέτως όπως υποστηρίζει, στοχεύει σε “παραπέρα αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών στα παιδιά της πρώιμης παιδικής ηλικίας», όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί μεταξύ της ΚΕΔΕ και της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Θ. Φωτίου. Στο δε ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων βρεφονηπιοκόμων τεχνολογικής εκπαίδευσης, το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι “στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ιδρύεται το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία που θα εκπαιδεύει βρεφονηπιοκόμους σε πανεπιστημιακό επίπεδο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL