Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Στην ιστοσελίδα της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης / Με ένα κλικ η ποιότητα νερού στα χέρια του καταναλωτή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην ιστοσελίδα της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης / Με ένα κλικ η ποιότητα νερού στα χέρια του καταναλωτή

“Κάνουμε αγώνα να πείσουμε όχι μόνο τους καταστηματάρχες, αλλά κυρίως τους επισκέπτες να μην καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό, αλλά νερό από τη βρύση” τόνισαν χθες εκπρόσωποι των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) σε ειδική ημερίδα, διαβεβαιώνοντας για τους συχνούς ελέγχους και την υψηλή ποιότητα πόσιμου νερού που διαθέτουν περιοχές της χώρας μας απ’ άκρη σε άκρη. Η διαπίστωση μπορεί πλέον να γίνει με ένα κλικ μέσω της νέας εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Ένωσης ΔΕΥΑ (ΕΔΕΥΑ), που για το κοινό θα είναι στον διαδικτυακό “αέρα” τον Μάρτιο.

Ήδη από τον Οκτώβριο, η ΕΔΕΥΑ έχει καλέσει τα 116 μέλη της να καταχωρήσουν τα στοιχεία της ποιότητας των πόσιμων υδάτων. Μέχρι στιγμής, έχουν ανταποκριθεί 90 δημοτικές επιχειρήσεις, στις οποίες έχουν καταχωρηθεί 1.465 πηγές που έχουν δηλωθεί στο ειδικό σύστημα υδροληψίας, 1.049 ζώνες νερού, 79 εργαστήρια και έχουν διενεργηθεί 4.630 έλεγχους. Έτος βάσης είναι 2017 και σταδιακά θα μπορούν να ανασύρονται συγκρίσιμα στοιχεία βάσει των οποίων θα εκπονούνται σχέδια ασφαλείας του νερού και εκτίμησης ρίσκου στην κατανάλωσή του.

“Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι η διαφάνεια, η βελτίωση ποιότητας παρεχόμενου νερού με δημοσιοποίηση μετρήσεων και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας” τόνισε χθες ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ Γ. Μαρινάκης, προσθέτοντας πως “ταυτόχρονα, συνιστά εργαλείο προετοιμασίας εν όψει της αναθεώρησης της κοινοτικής Οδηγίας”. Επόμενος στόχος του προγράμματος είναι η οπτικοποίηση των αποτελεσμάτων από τους ελέγχους, τεχνογνωσία που αξιοποιεί ήδη η ΕΥΔΑΠ, που έχει οριστεί και ως τεχνικός σύμβουλος της ΕΔΕΥΑ.

Παράλληλα, η εταιρεία που έχει αναλάβει την υλοποίηση της πλατφόρμας ετοιμάζει και μια εφαρμογή για κινητά ώστε ο καταναλωτής να βλέπει την ποιότητα του νερού σε όποιο μέρος της Ελλάδας βρίσκεται. Αυτό θα λειτουργήσει και ως κίνητρο τόσο στις διοικήσεις των ΔΕΥΑ να βελτιώσουν την ποιότητα του παρεχόμενου νερού, όσο και στους επισκέπτες να εμπιστεύονται το νερό από τη βρύση.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ κάλεσε τα μέλη της ένωσης να επικαιροποιήσουν τις μελέτες για τεχνικά έργα προκειμένου να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών για αξιοποίηση 500 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των ΔΕΥΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL