Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Επτά υπουργεία στον πρώτο κύκλο της κινητικότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επτά υπουργεία στον πρώτο κύκλο της κινητικότητας

Το πρότυπο ψηφιακό οργανόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, διαβατήριο για τη συμμετοχή στο νέο σύστημα κινητικότητας που ξεκινά μέσα στη βδομάδα, παρουσιάζει σήμερα η "Α".

Το νέο σύστημα αναμένεται και επίσημα να μπει σε λειτουργία μέσα στη βδομάδα με την ανάρτηση της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας των διαθέσιμων προς κάλυψη θέσεων, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους. Το πράσινο φως για να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα δόθηκε από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας, που συνεδρίασε για δεύτερη φορά την Παρασκευή και στην οποία έγινε η επεξεργασία των αιτημάτων φορέων και υπηρεσιών με κενές προς κάλυψη θέσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της “Αυγής”, η Επιτροπή παρέλαβε συνολικά περί τα 900 αιτήματα φορέων με κενές θέσεις (909) και μετά την επεξεργασία της Παρασκευής αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου μέσα στη βδομάδα, προκειμένου να καταλήξει στην τελική κατανομή και τον αριθμό των θέσεων που θα εγκριθούν ανά υπουργείο ή φορέα.

Το οργανόγραμμα που δείχνει τον δρόμο

Κατά την επεξεργασία των αιτημάτων η Επιτροπή εξέτασε αν οι αιτούντες φορείς πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου για συμμετοχή στην κινητικότητα, μία εξ αυτών και η δημόσια ηλεκτρονική ανάρτηση ψηφιακού οργανογράμματος με αναλυτική περιγραφή της διάρθρωσης της δομής τους. Ένας από τους φορείς των οποίων εγκρίθηκε η συμμετοχή στη διαδικασία από την Κεντρική Επιτροπή είναι και το αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το ψηφιακό οργανόγραμμα του οποίου δημοσιεύει σήμερα η “Αυγή” και αναμένεται να αναρτηθεί τις επόμενες μέρες στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Το ψηφιακό οργανόγραμμα του ΥΔΑΝ συνιστά και πρότυπο για υπουργεία και φορείς, που δεν έχουν ακόμη εκπονήσει το δικό τους και ως εκ τούτου αποκλείονται από τον πρώτο κύκλο της κινητικότητας, αλλά θα μπορούν εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις να συμμετάσχουν στον επόμενο που αναμένεται να ανοίξει στις αρχές του νέου έτους. Στον επόμενο κύκλο, εξάλλου, θα μπορούν να συμμετάσχουν και οι φορείς που δεν τήρησαν τις προθεσμίες που είχε θέσει το υπουργείο και έστειλαν τα αιτήματα τους εκπρόθεσμα.

Σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες της “Αυγής”, τα υπουργεία τα οποία πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου και τελικώς εγκρίθηκε η συμμετοχή τους στον πρώτο αυτό κύκλο ανέρχονται σε 7.

Σημειωτέον, ο σχεδιασμός της ηγεσίας του ΥΔΑΝ, όπως υποστηρίζουν στενοί συνεργάτες της Όλ. Γεροβασίλη στην "Αυγή", είναι, "στους επόμενους κύκλους κινητικότητας, τα ψηφιακά οργανογράμματα των υπουργείων να περιλαμβάνουν αναλυτικά και την κατανομή των θέσεων υπαλλήλων κάθε οργανικής μονάδας, προκειμένου ολόκληρη η δομή του Ελληνικού Δημοσίου να είναι προσβάσιμη ηλεκτρονικά, το σύνολο δηλαδή της διοικητικής διάρθρωσης να βρίσκεται on line".

Πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα

Το νέο σύστημα κινητικότητας έχει εθελοντικό χαρακτήρα και αναμένεται να αντικαταστήσει το υφιστάμενο σύστημα μετακινήσεων - μετατάξεων. Η μετακίνηση από μια δημόσια υπηρεσία σε άλλη διενεργείται ως μετάταξη σε κενή οργανική θέση κλάδου / ειδικότητας της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας / εκπαιδευτικής βαθμίδας για την οποία ο υπάλληλος έχει τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

Κατ’ εξαίρεση, εφόσον συντρέχουν αποδεδειγμένες σοβαρές και επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες, η μετακίνηση διενεργείται ως απόσπαση για χρονικό διάστημα έως ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης έως τρεις μήνες με πρωτοβουλία της υπηρεσίας και συναίνεση του υπαλλήλου για την άσκηση καθηκόντων κλάδου για τον οποίο ο υπάλληλος έχει τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη κενής οργανικής θέσης.

Από την ημέρα που θα δημοσιευτούν οι ως άνω θέσεις προβλέπεται, σύμφωνα με τον νόμο, περιθώριο 15 ημερών για την υποβολή αιτημάτων από πλευράς των υποψηφίων υπαλλήλων. Η Κεντρική Επιτροπή θα εξετάσει κατόπιν ποιοι υπάλληλοι πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο νέο σύστημα, όπως, για παράδειγμα, η συμπλήρωση διετίας α) από προηγούμενη μετάταξη για τη διενέργεια νέας μετάταξης ή απόσπασης και β) από προηγούμενη απόσπαση για τη διενέργεια νέας απόσπασης, όπως επίσης αν το ποσοστό κάλυψης των θέσεων στον φορέα προέλευσης του κλάδου στον οποίο ανήκει ο υπάλληλος ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 50%.

Μετά τον έλεγχο, θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των υποψηφίων προς μετακίνηση υπαλλήλων και οι πρώτες μετατάξεις με το νέο σύστημα αναμένεται να υλοποιηθούν στις αρχές Μαρτίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL