Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
"Ευχαριστούμε την Ελλάδα που μας βοηθά στην κατάσβεση"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ευχαριστούμε την Ελλάδα που μας βοηθά στην κατάσβεση"

“Ευχαριστούμε την Ελλάδα που μας βοηθά στην κατάσβεση. Ευχαριστούμε τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα που ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μας και στην αγωνία μας στέλνοντας τα δυο Καναντέρ” είναι το μήνυμα που μεταφέρει μέσω της “Αυγής” ο αντιδήμαρχος της Δρόπολης Μάνος Μιχάλης, βλέποντας τους ορεινούς όγκους της νότιας Αλβανίας, στην περιοχή του Αργυρόκαστρου, να καίγονται, χωρίς να υπάρχει βοήθεια από καμία άλλη χώρα. Εκτιμάται ότι μέχρι χθες είχαν καεί πάνω από 15.000 στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων της περιοχής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η δυσμενής εξέλιξη θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση της Αλβανίας ζητούσε νωρίτερα τη συνδρομή των ελληνικών αρχών.

Η θερμοκρασία χθες ήταν περί τους 37@ Κ στο Αργυρόκαστρο, ενώ στις περιοχές που φλέγονται ξεπερνά τους 45@ Κ. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή έκαναν ακόμη δυσκολότερο το έργο της κατάσβεσης. “Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να προστατεύσουμε τα σπίτια” είπε με αγωνία στην “Α” ο αντιδήμαρχος της Δρόπολης εξηγώντας ότι “το αλβανικό κράτος διαθέτει μόνο ένα ελικόπτερο που μπορεί να μεταφέρει για ρίψεις μόλις 200 λίτρα νερού”. “Ευτυχώς που σήμερα (σ.σ.: χθες) ήρθαν τα Καναντέρ από την Ελλάδα” σημείωσε ο Μάνος Μιχάλης.

Χωρίς μέσα πυρόσβεσης

Την ώρα που επικοινωνήσαμε με τον αντιδήμαρχο της Δρόπολης, μας μετέφερε την εικόνα ότι καίγονταν ορεινοί όγκοι με πυκνό δάσος και βοσκοτόπια. “Οι πυροσβέστες προσπαθούν και κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Κάποιοι έχουν πάθει και εγκαύματα” τόνισε, αλλά όπως εξήγησε με μεγάλη αγωνία “δεν υπάρχουν εναέρια μέσα που να μπορούν να περιορίσουν τη φωτιά. Και τα επίγεια μέσα που διαθέτει το αλβανικό κράτος είναι απαρχαιωμένα”. “Δεν είναι εύκολη υπόθεση η κατάσβεση χωρίς τα κατάλληλα μέσα” υπογράμμισε, ενημερώνοντάς μας ότι τις απογευματινές ώρες το χωριό Τεριαχάτι ήταν περικυκλωμένο από φωτιές, με τους κατοίκους “να βρίσκονται στο πόδι”, όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε.

Λόγω των ισχυρών ανέμων, οι αναζωπυρώσεις ήταν συχνές, και από τις μεσημβρινές ώρες η φωτιά είχε φύγει από τα όρια του Δήμου Δρόπολης και άγγιξε τα όρια του Δήμου Φοινίκης στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Αργυροκάστρου. Προηγουμένως, η φωτιά είχε κάψει δασικές εκτάσεις στα χωριά Ζερβάτι, Βουλιαράτι, Γεωργουτσάτες, Γράψι, Φραστάνι, Γουρίτσα, Ριχάτε και Σωφράτιγα.

Άμεση ανταπόκριση

“Η Αλβανία δεν έχει τους μηχανισμούς που χρειάζεται κι εδώ είχαμε κι έναν σοβαρό, επιπλέον λόγο να ανταποκριθούμε με ό,τι καλύτερο έχουμε, γιατί σε αυτά τα χωριά ζει και πρέπει να διατηρηθεί η ελληνική μειονότητα, αλλά και ο φυσικός πλούτος που έχουν αυτά τα χωριά” δήλωσε χθες (ρ/σ Πρακτορείο 104,9 FM) ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, ενημερώνοντας ότι η επιχείρηση σχεδιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης και “η κυβέρνηση αποφάσισε να σταλούν τα Καναντέρ που βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη”.

“Τα δύο ελληνικά Καναντέρ βρίσκονται στην περιοχή, στα χωριά της Αλβανίας, όπου ζει η ελληνική μειονότητα, και από εκείνη την ώρα ενεργούν κάνοντας ρίψεις, προκειμένου να μειώσουν ή να σβήσουν την πυρκαγιά, η οποία είναι πολύ δύσκολη, γιατί είναι και σε ορεινό έδαφος και δεν υπάρχει δυνατότητα καλού συντονισμού με τα επίγεια τμήματα” τόνισε ο Ν. Τόσκας.

Ο φόβος του 2000

Την αγωνία του για την εξέλιξη της φωτιάς στην Αλβανία μετέφερε στην “Α” ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, υποστηρίζοντας ότι “εάν δεν μετέβαιναν τα δύο ελληνικά Καναντέρ στην Αλβανία, ενδεχομένως να βλέπαμε εικόνες σαν του 2000, που η φωτιά πέρασε τα ελληνοαλβανικά σύνορα και έφθασε στην Ήπειρο”. Εξήγησε, μάλιστα, ότι “η άμεση ανταπόκριση των ελληνικών αρχών, θα συμβάλει στο να αποφευχθούν τα χειρότερα”, αφού όπως τόνισε “η Αλβανία δεν έχει επαρκή μέσα πυρόσβεσης”.

Στήριξη από Τρίκαλα

Επιστολή συμπαράστασης στον ομόλογό του, δήμαρχο Δρόπολης, Αχ. Ντέτσικα, έστειλε χθες ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημ. Παπαστεργίου, καθώς οι δύο πόλεις έχουν δρομολογήσει την αδελφοποίησή τους, η οποία μένει να εγκριθεί από τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών. “Με θλίψη παρακολουθώ την καταστροφή του πανέμορφου φυσικού περιβάλλοντος στον Δήμο Δρόπολης. Η συμμετοχή των κατοίκων και η δική σας κινητοποίηση, μαζί με τη συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης, είναι παράγοντες θετικοί για την αντιστροφή της κατάστασης” τονίζει στην επιστολή του ο δήμαρχος Τρικκαίων, δεσμευόμενος για συνδρομή στον βαθμό των δυνατοτήτων του δήμου.

Επιμένουν οι φωτιές στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η πυρκαγιά που έκαιγε κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στην ορεινή και δύσβατη περιοχή του Βροντερού Φλώρινας, περιορίστηκε και, μέχρι χθες το απόγευμα, παρέμενε σε ύφεση. Στην περιοχή επιχειρούσαν δύο Καναντέρ της Πολεμικής Αεροπορίας, πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής με 20 άνδρες και ένα σκαπτικό μηχάνημα για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Επίσης, συμμετείχαν οκτώ οχήματα και 30 άνδρες της Πυροσβεστικής από τη Φλώρινα και την Καστοριά. Από τη φωτιά δεν διατρέχει κίνδυνο το Βροντερό, ούτε οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις πέριξ του χωριού. Επίσης, χθες, κατασβέστηκε η φωτιά στο Δίλοφο Φαρσάλων.

Ωστόσο, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δύο πυρκαγιές μαίνονταν στη Ζάκυνθο, στο χωριό Καταστάρι και στη θέση Καπελέτη, στις Βολίμες. Στην περιοχή επιχειρούσαν από αέρος τρία αεροσκάφη, κι ένα ελικόπτερο, μαζί με επίγειες δυνάμεις.

Συναγερμός και σήμερα

Να σημειωθεί ότι σήμερα λόγω βόρειων ανέμων, που τοπικά στα ηπειρωτικά φθάνουν τα 5 Μποφόρ και στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές τα 6 Μποφόρ, πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς διατρέχουν περιοχές στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, όπως και σε Μεσσηνία και Λακωνία. Σε χαμηλότερη βαθμίδα, αλλά υπαρκτός, παραμένει ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Ήπειρο, Χαλκιδική, Στερεά Ελλάδα, Αττική, Πελοπόννησο, Χίο, Δωδεκάνησα και Κρήτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL