Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Οδηγίες προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες ενόψει καύσωνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οδηγίες προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες ενόψει καύσωνα

Κύμα καύσωνα ξεκινάει σήμερα, με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις να μιλούν για τον ισχυρότερο της τελευταίας δεκαετίας. Επί ποδός βρίσκονται δήμοι ανά τη χώρα, ενώ συστάσεις για την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες εξέδωσε χθες το υπουργείο Υγείας. Ποιες είναι οι ομάδες που χρειάζεται να προσέξουν περισσότερο τις επόμενες ημέρες ώστε να μπορούν οι περιπατητές να βρουν τις πολύτιμες οάσεις τους;

Έκτακτο δελτίο πολύ επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε τη Δευτέρα η ΕΜΥ, ενώ η θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές τις επόμενες ημέρες προβλέπεται να φτάσει ακόμη και τους 43 βαθμούς.

Στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας: Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 39 βαθμούς Κελσίου, αύριο τους 40-41, την Παρασκευή και το Σάββατο τους 42-43 και την Κυριακή στα δυτικά τους 37 - 39 και στα υπόλοιπα τους 40-42 βαθμούς Κελσίου.

Στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές: Σήμερα και αύριο η θερμοκρασία θα φτάσει τους 35 βαθμούς Κελσίου, την Παρασκευή και το Σάββατο τους 36-38 και την Κυριακή στα δυτικά τους 33-35 και στα υπόλοιπα τους 37-39 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση, η οποία θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα.

Συστάσεις, κυρίως για συγκεκριμένες ομάδες που επηρεάζονται περισσότερο από το κύμα του καύσωνα, εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Οι ομάδες αυτές είναι όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ. Επιπλέον όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας. Συγκεκριμένα συνιστάται:

1. Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων. Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής.

2. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη όπου συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία και υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.

3. Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως: Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών, αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών και ολιγοθερμιδική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.

4. Συχνά ντους.

5. Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη, να προσφέρονται συχνά, εκτός από το γάλα, και υγρά όπως νερό.

6. Συνιστάται η παραμονή σε χώρους που διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες.

7. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Κλιματιζόμενες αίθουσες για τη φιλοξενία των ευπαθών ομάδων ανοίγουν από σήμερα οι δήμοι προκειμένου να παράσχουν προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες. Ανακοινώσεις έχουν εκδώσει ήδη οι ακόλουθοι δήμοι και Περιφέρειες:

Περιφέρεια Αττικής: Οι κλιματιζόμενοι χώροι που έχουν κοινοποιηθεί έως τώρα από τους δήμους της Περιφέρειας Αττικής εμφανίζονται ανά Περιφερειακή Ενότητα σε διαδραστικούς χάρτες εδώ.

Δήμος Αθηναίων: Από σήμερα έως και την Κυριακή θα είναι ανοικτές, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, κλιματιζόμενες αίθουσες στις Λέσχες Φιλίας Αγίου Παύλου, Κουκακίου, Νέου Κόσμου, Παγκρατίου, Άνω Πετραλώνων, Κολοκυνθούς, Αγίου Ελευθερίου, Αγίου Μελετίου και Αμπελοκήπων. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, απευθυνθείτε στον τετραψήφιο αριθμό: 1595.

Δήμος Πειραιά: Από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ θα είναι ανοιχτή μέχρι και την Κυριακή κλιματιζόμενη αίθουσα στο Β1 Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης, καθώς και ολόκληρο το 24ωρο, μέχρι τη Δευτέρα, η δομή φιλοξενίας αστέγων Υπνωτήριο Πειραιάς Λιμάνι Αλληλεγγύης. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 213 2022000.

Δήμος Θεσσαλονίκης: Στο 4ο (Γρ. Λαμπράκη 42) και το 6ο παράρτημα του ΚΑΠΗ (Στεφάνου Νούκα 10), από αύριο έως και το Σάββατο (8.00 - 20.00). Επιπλέον στο υπνωτήριο Αστέγων του Δήμου Θεσσαλονίκης (17.00 - 9.00) και στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας του Δήμου Θεσσαλονίκης (09.00 - 20.00). Την Κυριακή θα παραμείνουν ανοιχτές μόνο οι τελευταίες δομές.

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Κλιματιζόμενες αίθουσες στις έδρες των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλίας λειτουργούν από χθες και θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι και την Κυριακή (10.00 - 21.00).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL