Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
Οι δήμοι μπαίνουν στον "χορό" των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι δήμοι μπαίνουν στον "χορό" των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Αυστηροποιείται το σύστημα μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων για οφειλές όχι μόνο προς το Δημόσιο, αλλά και προς τους δήμους, οι οποίοι πλέον εμπλέκονται άμεσα αφού λογίζονται ως ισότιμοι του Δημοσίου στην είσπραξη εσόδων. Την ίδια ώρα, οι πολίτες που δεν έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους προς τους δήμους κινδυνεύουν να μπουν σε κυκεώνα. Με την ενεργοποίηση πρότερων διατάξεων κρίνονται πλέον ως υπόλογοι για μη είσπραξη οφειλών τόσο τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου όσο και η διοικητική ιεραρχία της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου.

“Με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που θέτει σε λειτουργία τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από 15 Ιουνίου, προκύπτει σύντμηση των ημερομηνιών σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς” εξηγεί στην “Α” ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Αθηναίων Σπ. Χαμακιώτης. Με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο περνούσαν πάνω από δύο χρόνια μέχρι να διενεργηθεί πλειστηριασμός, ενώ τώρα από τη στιγμή της κατάσχεσης μεσολαβούν μόλις 15 ημέρες για τον πλειστηριασμό. Μαζί με τα χρονικά περιθώρια, αυτό που αλλάζει είναι ότι πλέον δεν υπάρχει προτεραιότητα του Δημοσίου έναντι των δήμων ως προς την είσπραξη εσόδων. “Δεν υπάρχει προτεραιοποίηση γιατί όλα λογίζονται ως δημόσια έσοδα” τονίζει ο Σπ. Χαμακιώτης.

“Η υποχρέωση καταβολής των οφειλών είναι ίδιες για όλους τους οργανισμούς του Δημοσίου” τονίζει ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Αθηναίων, σημειώνοντας: “Παλαιότερα υπήρχε η αντίληψη ότι πρέπει να τακτοποιούνται οι οφειλές στην εφορία, ενώ με τις οφειλές που αφορούσαν τον δήμο ο περισσότερος κόσμος δεν ασχολείτο. Αυτή είναι μια λάθος αντίληψη, γιατί και οι οφειλές προς τον δήμο υπόκεινται στις ίδιες διατάξεις που υπόκεινται οι οφειλές προς τις εφορίες και το κεντρικό κράτος”.

Ωστόσο, ο ίδιος εμφανίζεται καθησυχαστικός για την πλειονότητα των οφειλετών που χρωστούν μικρά ποσά προς τον δήμο. Εξηγεί, μάλιστα, ότι “πριν φθάσουμε στον πλειστηριασμό, που είναι το έσχατο μέτρο που επιβάλλει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, υπάρχει σειρά ενεργειών που μπορεί να κάνει η εκάστοτε οικονομική υπηρεσία”. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι ειδοποιήσεις προς τον οφειλέτη προκειμένου να προχωρήσει σε διακανονισμό. “Εάν και τότε ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί, δίδεται εντολή σε δικαστικό επιμελητή να προβεί στο μέτρο της κατάσχεσης κινητής και τυχόν ακίνητης περιουσίας. Παράλληλα, η οικονομική υπηρεσία προχωρά στη δέσμευση του λογαριασμού καταθέσεων κυρίως σε πιστωτικά ιδρύματα, σε λοιπές κατασχέσεις, όπως είναι τα ταμειακά διαθέσιμα της επιχείρησης και στη δέσμευση του ΑΦΜ”, επισημαίνει ο Σπ. Χαμακιώτης. “Μετά την κατάσχεση, εάν πράγματι ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί προκειμένου να ρυθμίσει ή να διακανονίσει τις οφειλές του, δρομολογείται η διαδικασία του πλειστηριασμού”, προσθέτει.

“Είμαστε υποχρεωμένοι, πέραν των άλλων, να δεσμεύουμε το ΑΦΜ για ποσά άνω των 293 ευρώ. Για ποσά άνω των 500 ευρώ είμαστε αναγκασμένοι να ασκήσουμε αναγκαστικά μέτρα”, επισημαίνει ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Αθηναίων, αλλά, όπως υπογραμμίζει, “η πλειονότητα των μικρών οφειλετών χρωστούν έως 293 ευρώ. Αυτοί ανέρχονται σε 993.178 άτομα και οφείλουν 67,3 εκατ. ευρώ στον Δήμο Αθηναίων”.

“Μόνη λύση είναι ο διακανονισμός και ο περισσότερος κόσμος ανταποκρίνεται και γι’ αυτό ο δήμος δεν αναγκάζεται να εξαντλήσει το μέτρο του πλειστηριασμού” τονίζει ο Σπ. Χαμακιώτης εξηγώντας πως η κρίση έχει αυξήσει τον αριθμό των οφειλετών προς τον δήμο. Πρόκειται για οφειλές που αφορούν όλο το εύρος της δημοτικής φορολογίας (φόρος 0,5% επί των εσόδων των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τέλος παρεπιδημούντων 4,5% επί των εισπράξεων των καταλυμάτων, τέλη κοινοχρήστων χώρων, πρόστιμα αυθαιρέτων κατασκευών, πρόστιμα παράνομης στάθμευσης κ.ά.).

“Αυτές οι οφειλές αθροίζονται σε ένα ΑΦΜ και έτσι δεσμεύονται ακίνητα” αναφέρει ο Σπ. Χαμακιώτης, επισημαίνοντας ότι “τα πρόστιμα αυτά δεν απαλλάσσουν την πρώτη κατοικία”. “Θέλω να πιστεύω ότι γρήγορα η κυβέρνηση θα προβεί στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις για να εξαιρέσει την πρώτη κατοικία από την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό”, καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL