Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ / Μικρές αμοιβές, πολλή δουλειά, απολύσεις με αστείες προφάσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ / Μικρές αμοιβές, πολλή δουλειά, απολύσεις με αστείες προφάσεις

Την κατάχρηση ενοικιαζόμενων εργαζόμενων από ελληνικές συστημικές τράπεζες και την παραβίαση δικαιωμάτων τους καταγγέλλει με ερώτησή της η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα απευθυνόμενη στην Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Κ. Κούνεβα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις η χρήση συμβάσεων εξωτερικής ανάθεσης (outsourcing) και η υποκατάσταση του μόνιμου από προσωρινό και χαμηλά αμειβόμενο προσωπικό από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες που εποπτεύουν η ΕΚΤ και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM). Συχνά μάλιστα, υπογραμμίζει η Κ. Κούνεβα, “οι εκχωρούμενες υπηρεσίες επεκτείνονται σε κατεξοχήν τραπεζικές εργασίες, με συνέπεια ‘εργολάβοι’ χωρίς άδεια τραπεζικών εργασιών να κατέχουν ευαίσθητα δεδομένα”.

Κερδισμένες οι τράπεζες

Σημειώνεται ότι οι εποπτευόμενες τράπεζες υποχρεούνται να κάνουν εξοικονόμηση καθότι είναι ανακεφαλαιοποιημένες. Ο συνήθης τρόπος που επιλέγεται από τις τράπεζες για να επιτευχθεί η εξοικονόμηση είναι η μείωση του μισθολογικού κόστους, η οποία επιτυγχάνεται με προγράμματα εθελουσίων εξόδων. Όμως αυτό που γίνεται στην πραγματικότητα είναι ότι δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, χωρίς να είναι σίγουρο ότι υπάρχει εξοικονόμηση κιόλας. Κι αυτό διότι ναι μεν φαίνεται ότι υπάρχει μείωση κόστους, παράλληλα όμως όπως μας λένε από τον Σύλλογο Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα, κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι η σύμβαση έργου που γίνεται μεταξύ της τράπεζας και της δήθεν εργολαβικής εταιρείας και αν τελικά τα έξοδα που προκύπτουν συνολικά είναι μεγαλύτερα ή μικρότερα για την τράπεζα ή αν απλά μεταφέρονται δαπάνες σε άλλο κώδικα, με μοναδικά θύματα τους εργαζόμενους και τους φορολογούμενους που πληρώνουν τις ανακεφαλαιοποιήσεις.

Οι ευρωπαϊκές οδηγίες

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι αυτές οι συμβάσεις “ενοικίασης” γίνονται κατά παράβαση του προστατευτικού πλαισίου των προσωρινά απασχολούμενων, όπως καθορίζεται από την Οδηγία 2008/104/Ε.Κ., η οποία προβλέπει ίση μεταχείριση στις αποδοχές και στους βασικούς όρους εργασίας, μέγιστη διάρκεια σύμβασης 36 μηνών και κυρώσεις για τυχόν υπερβάσεις.

Αντ’ αυτού, “στην Ελλάδα των Μνημονίων και των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, οι προσωρινά απασχολούμενοι στις τράπεζες αντιστοιχούν στο 10% του μόνιμου προσωπικού των τραπεζοϋπαλλήλων, με μισθούς 20-50% χαμηλότερους και εύκολες -χωρίς αποζημίωση- απολύσεις. Το μόνιμο προσωπικό υποκαθίσταται από προσωρινό, σε καθεστώς απόλυτης επισφάλειας, δηλαδή χωρίς μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα”.

Την απέλυσαν επειδή είχε... παιδική φωνή

Την εργασιακή επισφάλεια που βιώνουν καθημερινά οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι στις τράπεζες περιγράφει στην “Αυγή” η Βασιλική Χριστοπούλου, μέλος του Συλλόγου Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα. Όπως λέει, έχουν πάνω από το κεφάλι τους διαρκώς τον φόβο ότι μπορεί να απολυθούν επειδή στραβοκοίταξαν τον προϊστάμενο. “Χωρίς υπερβολή”.

Ως χαρακτηριστικό περιστατικό ανέφερε εκείνο εργαζόμενης η οποία απολύθηκε επειδή είχε... “παιδική φωνή”. Ενώ ήταν πολύ ευγενική και έπιανε τους στόχους που της έβαζε η τράπεζα, “που ήταν μετρήσιμοι, καθότι το τμήμα της αφορά εισπράξεις από κόκκινα δάνεια”, απολύθηκε “γιατί η προϊστάμενη ήθελε τα πράγματα να γίνονται με συγκεκριμένο τρόπο”.

Άλλη εργαζόμενη απολύθηκε επειδή ζήτησε άδεια να αλλάξει η βάρδιά της γιατί θα πήγαινε στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Σε διάλογο που έχει καταγραφεί, αφού έγινε μέσω e-mail, η προϊστάμενη της απαντά “άντε θα σου κάνω το χατίρι”. Η εργαζόμενη την ευχαριστεί και στη συνέχεια παίρνει νέα απάντηση από την προϊστάμενη που λέει “Στην πουτάνα, όχι πουτανιές”. Η εργαζόμενη διαμαρτυρήθηκε και το σωματείο έκανε διάβημα που έλεγε ότι δεν μπορεί οι προϊστάμενοι να μιλούν έτσι στους υπαλλήλους. “Στη συνέχεια, η εργαζόμενη στοχοποιήθηκε και απολύθηκε χωρίς άλλη εξήγηση”.

Άλλο ένα δείγμα όσων συμβαίνουν στις τράπεζες με τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους είναι το πρόστιμο που επέβαλλε πρόσφατα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) στην Εθνική Τράπεζα. Το πρόστιμο επιβλήθηκε έπειτα από προσφυγή 15 εργαζομένων προερχόμενων από την ETHNODATA, που κατήγγειλαν ότι δεν είχαν υπαχθεί στις διατάξεις της ισχύουσας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και δεν έπαιρναν το επίδομα προγραμματιστών- αναλυτών. Πέρα από το πρόστιμο, το ΣΕΠΕ κάλεσε την ΕΤΕ να καταβάλει το αναφερόμενο επίδομα στους προσφεύγοντες από την 1η Απριλίου 2015 και εφεξής.

"Τι μέτρα θα πάρετε;"

Απευθυνόμενη στην Κομισιόν, η Κ. Κούνεβα ρωτάει αφενός “πώς ελέγχει το πλαίσιο εφαρμογής της Οδηγίας 2008/104/Ε.Κ. στα κράτη - μέλη και στις εποπτευόμενες τράπεζες”, αφετέρου “τι μέτρα θα λάβει για την τήρηση της αρχής ‘ίση αμοιβή για ίση εργασία’ στον τομέα των συστημικών τραπεζών”. Απευθυνόμενη προς την ΕΚΤ, ρωτάει αν “ελέγχει τη νομιμότητα εκχώρησης τραπεζικών δραστηριοτήτων σε μη τραπεζικά ιδρύματα και τη συμβατότητα των εργασιακών σχέσεων με την κοινοτική νομοθεσία” και αν “διαθέτει στοιχεία για το αν η χρήση του outsourcing μειώνει πράγματι το λειτουργικό κόστος, όπως διατείνονται οι τράπεζες”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL