Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Θετική ανταπόκριση των 13 περιφερειαρχών στο κάλεσμα του πρωθυπουργού / Αλ. Τσίπρας: Σχεδιάζουμε μαζί την επόμενη μέρα της κρίσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θετική ανταπόκριση των 13 περιφερειαρχών στο κάλεσμα του πρωθυπουργού / Αλ. Τσίπρας: Σχεδιάζουμε μαζί την επόμενη μέρα της κρίσης

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα της κρίσης ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας υποδέχθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου τους 13 περιφερειάρχες προκειμένου να τους καταθέσει το όραμά του για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ταυτόχρονα τους κάλεσε να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στο πλαίσιο ενός κοινού εθνικού σχεδιασμού, που θα λαμβάνει υπ’ όψιν το τοπικό επίπεδο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας με τους Δημ. Παπαδημητρίου, Αλ. Χαρίτση και Στ. Πιτσιόρλα.

Οι άξονες του εθνικού σχεδίου την παραγωγική ανασυγκρότηση εστιάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες από τη συζήτηση που έγινε στο Μαξίμου, στη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο, στην αναβάθμιση των υπηρεσιών με έμφαση στον τουρισμό, ενώ ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην ώθηση των εξαγωγών τοπικών προϊόντων στα οποία η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Οι βάσεις του σχεδιασμού αναμένεται να τεθούν στα 13 περιφερειακά συνέδρια που θα διοργανωθούν το προσεχές διάστημα με τη συμμετοχή του υπουργείου Οικονομίας αποσκοπώντας στη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου που συνδυάζει τον κεντρικό με τον τοπικό σχεδιασμό.

“Μαζί για ένα βιώσιμο και δίκαιο παραγωγικό μοντέλο”

Χαρακτηρίζοντας “μείζον πολιτικό ζήτημα” την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους 13 περιφερειάρχες σε μια “ουσιαστική συζήτηση”, που, όπως είπε, “αφορά όλο το πολιτικό σύστημα και βέβαια την Τοπική Αυτοδιοίκηση”. “Δίνεται η δυνατότητα σε όλους μας να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα της κρίσης με περισσότερη νηφαλιότητα και αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να τη χάσουμε” τόνισε αναγνωρίζοντας πως “έχουμε λίγο εστιάσει στον πολιτικό διάλογο εξαιτίας της κρίσης”.

“Εάν θέλουμε ένα βιώσιμο και δίκαιο παραγωγικό μοντέλο, πρέπει προσεγγίσουμε τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες” υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας σημειώνοντας πως “το μοντέλο ανάπτυξης πρέπει με δικαιοσύνη να κατανέμει τους πόρους στην περιφέρεια”.

Δίκαιη κατανομή σε τοπικό επίπεδο

Αναγνωρίζοντας τον “καθοριστικό ρόλο” των περιφερειαρχών σε αυτή την εθνική προσπάθεια ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε τα χαρακτηριστικά της παραγωγικής ανασυγκρότησης εστιάζοντας στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, οι οποίοι συμπυκνώνονται στη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας, την επένδυση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, στην αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων, στη δίκαιη κατανομή του οφέλους στο σύνολο της κοινωνίας και ιδιαίτερα σε όσους επλήγησαν περισσότερο κατά τα χρόνια της κρίσης.

Ο Αλ. Τσίπρας εξήγησε ότι το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο οφείλει να θέτει “σαφείς στόχους με κοινωνικά κριτήρια”. Δεσμεύτηκε, μάλιστα, ότι “αυτό θα εκπονηθεί μέσα από έναν διευρυμένο και διαφανή διάλογο που θα πραγματοποιηθεί σε περιφερειακό επίπεδο, χωρίς αποκλεισμούς”. “Στον διάλογο αυτόν θα συμμετέχουν περιφερειακοί θεσμοί, κοινωνικοί φορείς και οι παραγωγικές δυνάμεις, προκειμένου να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σχέδιο - προϊόν ευρύτερων συναινέσεων” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Κ. Αγοραστός: "Σήμερα εκπέμπουμε το μήνυμα της τόλμης"

Με την επισήμανση ότι απαιτείται “παραγωγική επανάσταση για να δημιουργηθούν νέες, σταθερές θέσεις εργασίας”, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κ. Αγοραστός εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου έδωσε το στίγμα λέγοντας: “Όλη η Ελλάδα ήταν σήμερα εδώ”. “Οι Περιφέρειες είναι ο βασικός πυλώνας της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας, διότι μπορούν με αποτελεσματικότητα να προωθήσουν αναπτυξιακά σχέδια που να καλύπτουν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών” υπογράμμισε.

Ο Κ. Αγοραστός τόνισε, όμως, ότι απαιτείται γρήγορη απονομή δικαιοσύνης, αλλά και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας, που, όπως είπε, “είναι άδικη για τους συνεπείς φορολογούμενους”. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι απαιτείται μείωση των τιμών των παραγωγικών συντελεστών. “Χρειάζονται ανοικτές τράπεζες με χρηματοδοτήσεις σε υγιείς κι εξωστρεφείς παραγωγικές δυνάμεις” πρόσθεσε.

“Πιστεύω ότι σήμερα εκπέμπουμε το μήνυμα της τόλμης. Να τολμήσουμε να φύγουμε πλέον οριστικά από τη μετρολογία των Μνημονίων και να ασχοληθούμε με την πραγματική οικονομία, τις πραγματικές ανάγκες και το εθνικό παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας” είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη” ο Κ. Αγοραστός τόνισε: “Ήρθε η ώρα για μια ιστορική θεσμική τομή: τη μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση, ώστε να γίνει η προσωπική ευθύνη του καθενός συνολική εθνική ευθύνη”.

“Ισχυρές και αυτοδύναμες θεσμικά, οικονομικά και λειτουργικά Περιφέρειες με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την παραγωγή, στα πρότυπα των ώριμων δημοκρατιών του πλανήτη: αυτός είναι ο πιο γρήγορος και πιο ασφαλής δρόμος για να περάσει η πατρίδα μας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και κυρίως να τους διατηρήσει” κατέληξε.

Ρ. Δούρου: Χρειάζεται σύζευξη μεταξύ κυβέρνησης - Περιφερειών

Χαρακτηρίζοντας “κρίσιμο παράγοντα για το μεγάλο στοίχημα της ανάτασης της εθνικής οικονομίας” την αναγνώριση εκ μέρους του πρωθυπουργού και των μελών του υπουργικού συμβουλίου του ρόλου των Περιφερειών, η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου τόνισε ότι απαιτείται “σύζευξη μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των Περιφερειών μέσω του επιτελικού συντονιστικού ρόλου που παίζουν”, αφού “λόγω της θέσης τους γνωρίζουν καλά την κοινωνική πραγματικότητα, διαχειρίζονται ευρωπαϊκά προγράμματα και βάζουν στόχους αναπτυξιακούς για την τοπική κοινωνία”.

“Βεβαίως αυτή η σύζευξη δεν θα οδηγήσει πουθενά εάν, εν τω μεταξύ, δεν προχωρήσουμε στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και στην αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να δοθεί στις Περιφέρειες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εκείνος ο ρόλος που θα είναι επ’ ωφελεία των τοπικών κοινωνιών, των Ελλήνων και των Ελληνίδων που δοκιμάζονται και από την κρίση χρέους και από την κρίση πολιτικής» σημείωσε η περιφερειάρχης.

“Τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα μπορούν να αντιμετωπίσουν την αποεπένδυση”

Θέτοντας ως κεντρικό στόχο την αντιστροφή της αποεπένδυσης στο Β. Αιγαίο η περιφερειάρχης Χρ. Καλογήρου τόνισε ότι “για να μπορέσουν οι επιτελικού χαρακτήρα σχεδιασμοί να μην φαντάζουν ως μία πολυτέλεια, θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τη σκληρή καθημερινότητα με μέτρα και πολιτικές εφαρμόσιμες”.

Εστιάζοντας στο ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για τα νησιά του Αιγαίου η Χρ. Καλογήρου τόνισε πως “η εξειδίκευσή του πρέπει σε πρώτο χρόνο να αντιμετωπίζει την αποεπένδυση, σε δεύτερο χρόνο να δημιουργεί ένα σταθερό μοντέλο για προσέλκυση επενδύσεων που αφορούν την ενέργεια και τον αγροτικό τομέα και το τελικό ζητούμενο είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας”.

“Θεωρούμε ότι μέσα από τα 13 περιφερειακά συνέδρια θα κατορθώσουμε να καταθέσουμε μαζί με τους παραγωγικούς φορείς ολοκληρωμένες προτάσεις” τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ολοκλήρωση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων, όπως είναι το αεροδρόμιο του Καστελίου και ο βορειοδυτικός οδικός άξονας της Κρήτης.

ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ 2017-2021

Σήμερα υπό τον Αλ. Χαρίτση η συνεδρίαση του αναπτυξιακού συμβουλίου

Για το ζήτημα του συντονισμού των δράσεων για την παραγωγική ανασυγκρότηση, σήμερα συνεδριάζει υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλ. Χαρίτση η Επιτροπή Κοινωνικών Εταίρων και Δημόσιας Διοίκησης του Αναπτυξιακού Συμβουλίου με θέμα την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2017-2021.

Η επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, των τοπικών και περιφερειακών αρχών της χώρας και της δημόσιας διοίκησης σε επίπεδο γενικών γραμματέων υπουργείων. Η επιτροπή, μεταξύ άλλων, παρέχει γνώμη προς την Επιστημονική Επιτροπή για επίκαιρα ζητήματα αναπτυξιακής πολιτικής, αξιολογεί την εφαρμοζόμενη αναπτυξιακή πολιτική και υποβάλλει προτάσεις σχετικά με τη βελτίωση του αναπτυξιακού σχεδιασμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL