Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.5°C13.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C13.8°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.1°C13.8°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.3°C
1 BF 75%
Αμετανόητος ο Κορκονέας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αμετανόητος ο Κορκονέας

Αυτό που πραγματικά είναι, ένας αδίστακτος φονιάς, επιβεβαίωσε ο Επαμεινώνδας Κορκονέας αρνούμενος να ζητήσει συγγνώμη για την αποτρόπαιη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, τον Δεκέμβριο του 2008 στα Εξάρχεια. Το γεγονός οδήγησε στην παραίτηση των συνηγόρων υπεράσπισης Αλέξη Κούγια και Βάσως Πανταζή, ενώ το Εφετείο Λαμίας όπου δικάζεται σε δεύτερο βαθμό αναμένεται να του ορίσει νέο συνήγορο.

"Δεν πρόκειται να ζητήσω συγγνώμη από κανένα δεκαπεντάχρονο, είμαι αθώος" δήλωσε ανερυθρίαστα ενώπιον του δικαστηρίου με την έναρξη της δευτεροβάθμιας δίκης ο ειδικός φρουρός, ενώ στη συνέχεια όπως αποκάλυψε ο Αλέξης Κούγιας με επιστολή του "μετέβην στον χώρο που κρατείτο ο κατηγορούμενος και τον ρώτησα τι είναι αυτό που είπε και γιατί δεν ζήτησε συγγνώμη, όπως είχε κάνει κατ’ επανάληψη στο προηγούμενο δικαστήριο και στην προανακριτική και ανακριτική του απολογία, και μου απήντησε ότι έτσι ένιωσε μετά την οκτάχρονη ταλαιπωρία που έχει υποστεί και μου απαγόρευσε να ζητήσω κι εγώ συγγνώμη, γιατί το θύμα δεν ήταν ένα συνηθισμένο δεκαπεντάχρονο αλλά ήταν αντιεξουσιαστής"!

Όπως εξήγησε στη συνέχεια ο Αλέξης Κούγιας, "επειδή πάντοτε από τότε που βρίσκομαι στα δικαστήρια ο συνήγορος υπεράσπισης πρέπει από τη στιγμή που αναλαμβάνει την υπεράσπιση ενός κατηγορουμένου να ταυτίζεται με αυτόν, αδυνατώ να συνεχίσω την υπεράσπιση του συγκεκριμένου κατηγορουμένου".

Η υπερασπιστική γραμμή που χάραξε ο Αλέξης Κούγιας στην πρωτόδικη διαδικασία ήταν ότι η υπόθεση αφορούσε "μία κλασική περίπτωση ανθρωποκτονίας εξ αμελείας ή στην ακραία περίπτωση για μία ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο (την οποία άποψη δέχτηκε και η μειοψηφία της προέδρου, του παλαιότερου πρωτοδίκη και του ενόρκου της σύνθεσης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου)".

Υπενθυμίζεται ότι ο Κορκονέας και ο συνάδελφός του Βασίλης Σαραλιώτης συνελήφθησαν αφού πρώτα η αστυνομία έχει επιχειρήσει να υποβαθμίσει -αν όχι να συγκαλύψει- το τραγικό περιστατικό, όπως προέκυψε από τους διαλόγους στο κέντρο επιχειρήσεων. Την υπεράσπισή τους ανέλαβε ο Αλέξης Κούγιας, που είχε παρασταθεί νομικά σε μια σειρά "περίεργων" υποθέσεων. Σε μία από αυτές, υπερασπίστηκε τον πρόεδρο του Ομίλου Φίλων της ΕΛ.ΑΣ. (σ.σ.: συνταξιούχος υδραυλικός!) που πυροβολούσε σε πολυσύχναστο δρόμο του Περιστερίου για να "συλλάβει" έναν ταραξία, ενώ σε άλλη ήταν συνήγορος υπεράσπισης αστυνομικού που κατηγορήθηκε ότι βασάνισε με τη μέθοδο του ηλεκτροσόκ έναν ανήλικο κι έναν φαντάρο...

Οι ισχυρισμοί που προέβαλε για τον εντολέα του ήταν οι... συνήθεις. Πρώτα είπε ότι η σφαίρα που έκοψε το νήμα της ζωής του Γρηγορόπουλου εξοστρακίστηκε, μετά έβγαλε το "χαρτί" της ψυχασθένειας και κατέληξε να μιλά για τον "φουκαριάρη τον αστυνομικό των 700 ευρώ".

Σύμφωνα πάντως με την ετυμηγορία του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου ο Κορκονέας τιμωρήθηκε με ισόβια χωρίς κανένα ελαφρυντικό και ο Β. Σαραλιώτης με δεκαετή κάθειρξη (η μικρότερη προβλεπόμενη ποινή), επίσης χωρίς ελαφρυντικά για τον Β. Σαραλιώτη. Επρόκειτο για μια απόφαση με τεράστιο ειδικό βάρος, καθώς το δικαστήριο αναβάθμισε την κατηγορία και τελικά καταδίκασε τον Κορκονέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο και όχι ενδεχόμενο δόλο. Και παρά το γεγονός ότι αμφότερα τα αδικήματα έχουν την ίδια ποινική μεταχείριση, διαφορετική είναι η ηθική απαξία, καθώς ο άμεσος δόλος δείχνει ότι ο ειδικός φρουρός βρέθηκε απέναντι στον άτυχο 15χρονο αποφασισμένος να σκοτώσει...

Σήμερα ο Κορκονέας εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυλακή, ενώ ο Σαραλιώτης αποφυλακίστηκε με αναστολή τον Οκτώβριο του 2011 για λόγους υγείας, οι οποίοι παραμένουν αδιευκρίνιστοι...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL