Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.5°C13.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C13.8°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.1°C13.8°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.3°C
1 BF 75%
Ελεύθερος με εγγύηση 5 εκατ. ο Δημήτρης Κοντομηνάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελεύθερος με εγγύηση 5 εκατ. ο Δημήτρης Κοντομηνάς

Ελεύθερος θα αφεθεί τελικά ο Δημήτρης Κοντομηνάς, καθώς το Δικαστικό Συμβούλιο μετά από πολύωρη συνεδρίαση επέλυσε τη διαφωνία που προέκυψε ανάμεσα σε ανακριτή και εισαγγελέα υπέρ του πρώτου. Ο πρόεδρος του τηλεοπτικού σταθμού Alpha καλείται να καταβάλει εγγύηση ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ, ενώ επιπλέον του επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα. Η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου ελήφθη κατά πλειοψηφία (2-1) καθώς ένα μέλος τάχθηκε με την άποψη της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, η οποία συνέταξε και το πόρισμα - "φωτιά" για το Τ.Τ., που έκρινε ότι ο Δ. Κοντομηνάς θα πρέπει να προφυλακιστεί.

Πριν εκδώσει την απόφασή του το Δικαστικό Συμβούλιο άκουσε τα επιχειρήματα των συνηγόρων του Δ. Κοντομηνά που αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, άμεση συνέργια σε απάτη και ξέπλυμα "βρόμικου" χρήματος.

Η υπεράσπιση του επιχειρηματία επιχειρηματολόγησε υπέρ της μη προφυλάκισης με βασικό επιχείρημα ότι ο εντολέας τους θα παρέχει εξασφαλίσεις ύψους 62 εκατομμυρίων ευρώ και επιπλέον 32 εκατομμύρια τα οποία έχει ήδη επιδικάσει το διαιτητικό δικαστήριο στην αντιδικία που είχε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με την εταιρεία Bestline, συμφερόντων του. Σημειώνεται πάντως ότι τα χρήματα αυτά η εισαγγελέας Π. Παπανδρέου τα θεωρεί "προϊόν εγκλήματος".

Εκτός όμως από τα προαναφερόμενα ποσά, ο πρόεδρος του Alpha τόνισε διά των συνηγόρων του ότι έγιναν συμβολαιογραφικά πληρεξούσια προς τις τράπεζες που διαδέχτηκαν το Τ.Τ. προκειμένου να εγγράψουν ακίνητα αξίας περίπου 7 εκατομμυρίων, ενώ τα ληξιπρόθεσμα δάνεια είναι, κατά τους ισχυρισμούς του, πέντε εκατομμύρια.

Επιπλέον, σε ένδειξη καλής πίστης, ο Δ. Κοντομηνάς προσέφερε ως ενέχυρο και τις μετοχές του Alpha, αν χρειαστεί, οι οποίες "μεταφράζονται" σε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση, η διαδικασία θα πρέπει να περάσει από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Η πλευρά Κοντομηνά υποστήριξε επίσης ότι όλα τα χαρτοφυλάκια των δανείων έχουν προβλήματα εξασφάλισης επειδή λόγω της κρίσης η αξία των εγγυήσεων έχει πέσει σημαντικά και επισήμαναν ότι ο επιχειρηματίας στην προκειμένη περίπτωση παρέχει εγγυήσεις που αντιστοιχούν σε ποσό μεγαλύτερο του δανείου που έχει λάβει από το Τ.Τ.

Απαντώντας στη θέση της Π. Παπανδρέου ότι ο κατηγορούμενος είναι ύποπτος φυγής, η πλευρά Κοντομηνά υποστήριξε ότι θα μπορούσε να είχε διοργανώσει τη διαφυγή του εδώ και καιρό καθώς ήταν γνωστό από το περασμένο καλοκαίρι ότι ήταν σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα για τα "θαλασσοδάνεια" του Τ.Τ. Αντιθέτως, όπως υποστήριξε, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς επέστρεψε στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ και τις εξωτικές Μαλβίδες.

Στα επιχειρήματά τους επίσης οι δικηγόροι προσέθεσαν ότι ο εντολέας τους έχει κι άλλες δοσοληψίες με τη δικαιοσύνη, του έχουν επιβληθεί κι άλλες φορές περιοριστικοί όροι, τους οποίους έχει τηρήσει, ενώ σε κάποια από τις υποθέσεις του ήρθη και ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που του είχε επιβληθεί.

Επίσης οι συνήγοροι επικαλέστηκαν το γεγονός ότι ο Δ. Κοντομηνάς είναι επικεφαλής μιας προσωποπαγούς επιχείρησης με έδρα την Ελλάδα, η οποία απασχολεί περίπου 1.500 εργαζόμενους. Διαβεβαίωσαν επίσης το Δικαστικό Συμβούλιο ότι ο όμιλος επιχειρήσεων Κοντομηνά ενδιαφέρεται και επιζητεί να έχει αγαστή συνεργασία με τις τράπεζες προκειμένου να εξασφαλίζει χρηματοδοτήσεις και ως εκ τούτου τον ενδιαφέρει να βρεθεί λύση με το θέμα του Τ.Τ. θέτοντας το πρόβλημα σε οικονομική βάση και όχι σε ποινική. Σε περίπτωση προφυλάκισης, σύμφωνα με τον Δ. Κοντομηνά, ο όμιλός του θα καταρρεύσει.

Τέλος, ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου έγινε επίκληση των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματίας, καθώς πάσχει από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και διατρέχει συνεχώς κίνδυνο καρδιακής ανακοπής. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται συνεχώς παρακολούθηση και βοήθεια.

Ρεπορτάζ: ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL