Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Νέα διευθύντρια του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας

Η δικηγόρος Ευαγγελία Βαγενά νέα διευθύντρια του ΟΠΙ

Ευαγγελία Βαγενά

Η δικηγόρος Ευαγγελία Βαγενά, εξειδικευμένη στην πνευματική ιδιοκτησία, στο δίκαιο του Ίντερνετ και στα θέματα προσωπικών δεδομένων, είναι η νέα διευθύντρια του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, μετά και τη δημοσίευση του διορισμού της σε ΦΕΚ την περασμένη Παρασκευή.

Η κ. Βαγενά δεν βρίσκεται σε άγνωστο πεδίο, αφού εργαζόταν στον ΟΠΙ από το 2005 ώς τον Μάρτιο του 2018. Αναλαμβάνει ωστόσο τα καθήκοντά της σε μια κομβική περίοδο τόσο για την πορεία του ΟΠΙ όσο και για τα ζητήματα γενικότερα των πνευματικών δικαιωμάτων, ειδικά μετά την κατάρρευση της ΑΕΠΙ και του εγχώριου τοπίου έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μετά τη συγκρότηση της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης, η οποία διευκολύνει τη δρομολόγηση του νέου, αυτοδιαχειριζόμενου Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης από τους ίδιους δημιουργούς. Το μεγάλο στοίχημα, εκτός από την εγχώρια κατάσταση, είναι η ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της νέας Οδηγίας της Ε.Ε. που ψηφίστηκε πρόσφατα για τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή, η οποία έχει διχάσει τη διεθνή κοινή γνώμη.

Η εκλογή της έγινε μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος, παρά το γεγονός ότι το Π.Δ. 311/1994, όπως ισχύει, που διέπει τη σύσταση και λειτουργία του ΟΠΙ δεν προβλέπει αντίστοιχη διαδικασία. Για την αξιολόγηση των υποψηφίων στις αρχές του χρόνου συστήθηκε επιτροπή αποτελούμενη από την ομότιμη καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Διονυσία Καλλινίκου, την επίκουρη καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΔΠΘ Σύλβια Σταυρίδου και τον Αλέξανδρο Κολιοθωμά, L.L.M., δικηγόρο και μέλος του ΔΣΑ.

Οι φάκελοι όλων των υποψηφίων, μαζί με τεκμηριωμένη εισήγηση της Επιτροπής, με πλήρη και ειδική αιτιολόγηση βάσει των επιστημονικών προσόντων, της επαγγελματικής εμπειρίας και της συνέντευξης εκάστου υποψηφίου, υποβλήθηκαν στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να προβεί στην τελική επιλογή και τον διορισμό του νέου διευθυντή/ας του ΟΠΙ.

Πόλυ Κρημνιώτη

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις