Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
Στο σύνορο βορείου και νοτίου ημισφαιρίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο σύνορο βορείου και νοτίου ημισφαιρίου

Το "Μνημείο του Ισημερινού"

Κείμενο - φωτογραφίες:

ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τον 6ο π.Χ. αιώνα οι Φωκαείς ιδρύουν την παλαιότερη πόλη της Γαλλίας, τη Μασσαλία. Μέσα σε δύο αιώνες η πόλη θα γνωρίσει μεγάλη ακμή και ένα υποδειγματικό, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, αριστοκρατικό πολίτευμα. Καθώς εξελίσσεται σε πόλη κράτος, οι εμπορικές της σχέσεις εκτείνονται από την Ιβηρική μέχρι το Αιγαίο εισάγοντας και εξάγοντας από κασσίτερο και κεχριμπάρι μέχρι κρασί και κεραμικά. Η εμπορική εξωστρέφειά της θα φέρει άνθιση της ναυτιλίας, η οποία θα ευνοηθεί όταν το 325 π.Χ. ένας Μασσαλιώτης, ο Έλληνας μαθηματικός και αστρονόμος Πυθέας, θα προσδιορίσει με τη σκιά του γνώμονας πρώτος το γεωγραφικό πλάτος με πρώτο το "στίγμα" της Μασσαλίας. Τον 2ο αιώνα π.Χ. ο αστρονόμος Ίππαρχος θα χωρίσει τον τότε γνωστό κόσμο σε Βορρά και Νότο, με το νοητό όριο να περνά από τη Ρόδο.

Με την πρόοδο των επιστημών, τις ανακαλύψεις και τα ευρήματα των μεγάλων γεωγραφικών υπηρεσιών θα καθοριστούν τα γεωγραφικά μήκη με σημείο μηδέν το αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς και τα γεωγραφικά πλάτη με σημείο μηδέν τον Ισημερινό. Από αυτόν θα πάρει το όνομά του το Εκουαδόρ ή "Δημοκρατία του Ισημερινού", αφού η νοητή γραμμή του Ισημερινού περνά από το έδαφός της.


Ο μισός στο βόρειο ημισφαίριο και ο μισός στο νότιο...

Το Εκουαδόρ διαθέτει πολλά αξιοθέατα. Τροπικά δάση, παραλίες, την περίφημη αγορά του Οταβάλο και, βεβαίως, τα πασίγνωστα Νησιά Γκαλαπάγκος. Μια ιδιαίτερη τουριστική ατραξιόν του είναι και η γραμμή η οποία τέμνει τον πλανήτη σε βόρειο και νότιο ημισφαίριο.

Φτάνοντας στην πρωτεύουσα Κίτο ερχόμενος από Κολομβία, πρώτος προορισμός μου είναι αυτό το "σημείο μηδέν". Από τον σταθμό Λα Οφέλια παίρνω το λεωφορείο που περνά από από τη Ciudad Mitad del Mundo, την πόλη της "Μέσης του Κόσμου", σε μια διαδρομή μίας ώρας.


Το τοπίο γύρω από τη Ciudad Mitad del Mundo είναι μαγευτικό.

Η Ciudad Mitad del Mundo είναι μια μικρή δημόσια έκταση μέσα από την οποία περνά η γραμμή του Ισημερινού, βαμμένη στο έδαφος σε έντονο κίτρινο χρώμα, υποδεικνύοντας το όριο βόρειου και νότιου ημισφαιρίου. Ξεκινά από έναν πέτρινο κόλουρο οβελίσκο με μια πεπλατυσμένη σφαίρα στην κορυφή βάρους 5 τόνων και διαμέτρου 4,5 μέτρων, το "Μνημείο του Ισημερινού". Ήταν εδώ κοντά το σημείο όπου έφτασε Ιούνιο του 1736 αποστολή της Γαλλικής Γεωδαιτικής Αποστολής με γεωφυσικούς, τοπογράφους και γεωγράφους που υπολόγισαν την περίμετρο της Γης, κάτι που βοήθησε έκτοτε στην καθιέρωση πολλών διεθνών μέτρων και σταθμών.

Η επίσκεψη εδώ μου δίνει την ευκαιρία για ψυχαγωγία. Μια ομάδα τουριστών με καλεί να παίξουμε βόλεϊ με νοερό φιλέ πάνω από την κίτρινη γραμμή του Ισημερινού. Βόρειοι - Νότιοι. Πιο πέρα, μερικοί πειραματίζονται με έναν φορητό νιπτήρα και τη "Δύναμη Κοριόλις". Πρόκειται για τον νόμο ότι κάθε κίνηση στο βόρειο ημισφαίριο εκτρέπεται προς τα δεξιά και στο νότιο προς τα αριστερά, κάτι που εμφανίζεται στις κυκλικές τροχιές των ανέμων αλλά και στη ροή του νερού. Έτσι, στον φορητό νιπτήρα, με το που βγάζει την τάπα ο παρουσιαστής, το νερό περιστρέφεται δεξιόστροφα λίγα μέτρα νοτίως της γραμμής, αριστερόστροφα βορείως και χωρίς στροφή, με μια ανεπαίσθητη παλινδρόμηση εμπρός - πίσω στο όριο Βορρά - Νότου.


Η νοερή γραμμή του Ισημερινού τέμνει τον ναό, την Αγία Τράπεζα και τον Εσταυρωμένο

Εκτός όμως από τη διασκέδαση, η αίσθηση ότι "βρίσκομαι εδώ" και ακόμη περισσότερο στα 2.438 μέτρα υψόμετρο, και σε ένα μαγευτικό τοπίο με φόντο βουνά, πράσινο, σύννεφα και ηφαίστεια, συντηρεί το αίσθημα του ενθουσιασμού που μου προκάλεσε αμέσως αυτή η χώρα με το που έφτασα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL