Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Το νέο μοντέλο δοκιμάζεται στη Λάρισα

Στον Δήμο Λαρισαίων η διαχείριση του αναψυκτηρίου του Διαχρονικού Μουσείου της πόλης

"Στη Λάρισα θα δοκιμαστεί ένα νέο μοντέλο συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αυστηρούς όρους λειτουργίας, με τον δήμο να προσανατολίζεται να αναθέσει τη διαχείριση του αναψυκτηρίου σε φορέα της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας που έχει να κάνει με ζητήματα κοινωνικής ανάπτυξης" προανήγγειλε στην "Αυγή" της Κυριακής ο υφυπουργός Κώστας Στρατής σχετικά με τη βραχυχρόνια παραχώρηση της διαχείρισης του Διαχρονικου Μουσείου της πόλης στον δήμο με τη σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Αρχαιοτήτων και έχοντας ήδη εγκριθεί από το Δ.Σ. του ΤΑΠ και το ΚΑΣ. Προσέθετε μάλιστα ότι "στο πλαίσιο της συνεργασίας, ο δήμος θα αναλάβει τη διαμόρφωση και τη συντήρηση του περιβάλλοντος χώρου και την προβολή του μουσείου, ενώ θα υπάρξουν συνέργειες του Διαχρονικού Μουσείου με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, στις οποίες θα συμμετάσχει και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας".

Χθες, το νέο αυτό μοντέλο πήρε σάρκα και οστά, καθώς υπογράφηκε από την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και τον υφυπουργό η τριετής παραχώρηση της διαχείρισης του αναψυκτηρίου του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας στον Δήμο Λαρισαίων. Στους όρους της παραχώρησης, σύμφωνα με το υπουργείο, "γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην εξασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, την προώθηση των τοπικών προϊόντων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας", ενώ "σε περίπτωση που προκύψει οποιοδήποτε οικονομικό αντάλλαγμα υπέρ του δήμου, αυτός υποχρεούται σε απόδοση ποσοστού προς το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων". Για τη λειτουργία του αναψυκτηρίου και την τήρηση των όρων της παραχώρησης θα οριστεί τριμελής επιτροπή του υπουργείου και του ΤΑΠ, ενώ ο δήμος αναλαμβάνει με έξοδά του την αναβάθμιση και τη συντήρηση του περιβάλλοντος χώρου και την προβολή του μουσείου, καθώς και τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Παράλληλα, θα υπάρξουν συνέργειες του Διαχρονικού Μουσείου με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, στις οποίες θα συμμετάσχει και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας. "Αυτή είναι μια συγκινητική παράμετρος" μας έλεγε ο Κώστας Στρατής, "καθώς το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στεγάζεται σε μια πυριτιδαποθήκη των μεταβυζαντινών χρόνων, η οποία στα χρόνια της Κατοχής είχε μετατραπεί σε φυλακή από την οποία διέρχονταν όσοι επρόκειτο να οδηγηθούν για εκτέλεση στον λόφο Μεζούρλο, εκεί όπου έχει χτιστεί το Διαχρονικό Μουσείο".

Π.Κρ.

Δείτε όλα τα σχόλια