Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
Τριπλή ελληνική παρουσία τον Φεβρουάριο στην Μπερλινάλε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τριπλή ελληνική παρουσία τον Φεβρουάριο στην Μπερλινάλε

Χάρης Φραγκούλης, Ανθή Ευστρατιάδου στο "Μαγικό δέρμα"

Η Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (7 έως 17 Φεβρουαρίου) επέλεξε για το φετινό της πρόγραμμα το "Μαγικό δέρμα", την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Κωνσταντίνου Σαμαρά, που χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη το ομώνυμο μυθιστόρημα του Μπαλζάκ.

Στο σκεπτικό των διοργανωτών για την επιλογή της ταινίας του Σαμαρά αναφέρεται πως το συγκεκριμένο φιλμ "έρχεται αντιμέτωπο με το Greek Weird Wave με αυτοπεποίθηση", ενώ μνημονεύει σε συνδυασμό με το έργο του Σαμαρά τις ταινίες του Νίκου Παναγιωτόπουλου αλλά και του Αντρέι Ζουλάφσκι:

Στην ταινία του Σαμαρά ο βασικός χαρακτήρας, ο Νίκος (Χάρης Φραγκούλης), προσπαθώντας να ξεφύγει από μια ζωή γεμάτη αποτυχίες και απορρίψεις, βουτάει στα βαθιά νερά της ανθρώπινης επιθυμίας. Στα χέρια του κρατάει το δώρο ενός ηλικιωμένου παλαιοπώλη: ένα παλιό κομμάτι δέρμα, όπου πάνω του είναι χαραγμένη μια διαβολική συμφωνία που του υπόσχεται τα πάντα με κόστος την ίδια του τη ζωή...

Σε αυτήν την περιπέτεια θα τον ακολουθήσουν η αγαπημένη του Κρίστι (Ανθή Ευστρατιάδου) και ο φίλος του Στέφανος (Ανδρέας Κοντόπουλος), μαζί με ντίβες της όπερας και μίμους φωνών, μυστηριώδεις σωσίες και αλλόκοτους ιερείς. Καθώς κατεβαίνει σταδιακά τα σκαλοπάτια της τρέλας, ο Νίκος αναρωτιέται αν μπορεί να ξυπνήσει από μια ζωή που μοιάζει όλο και περισσότερο με όνειρο...

Στην ταινία συμμετέχουν ακόμη, με μικρότερους ρόλους, οι Άγγελος Παπαδημητρίου, Τζένη Θεωνά, Γιάννης Μπέζος, Χάρης Ρώμας, Μπέττυ Αρβανίτη και Κώστας Βουτσάς.

"Το Εγώ δεν είναι αφέντης στο ίδιο του το σπίτι, έλεγε ο Φρόιντ, ο άνθρωπος που λίγες μέρες πριν πεθάνει διάβαζε ευλαβικά το ‘Μαγικό Δέρμα’ του Μπαλζάκ" λέει ο σκηνοθέτης της ταινίας.

"Φαντάστηκα τον ήρωά μου να είναι ένας ευαίσθητος, ονειροπόλος νέος, ο οποίος δεν χωράει σε καμιά έτοιμη κατασκευή, αλλά συγχρόνως χαμένο στην ανωνυμία του, που χειραγωγείται από κάθε είδους παρόρμηση. Οι σκέψεις και οι επιθυμίες τον κατακλύζουν με τον ίδιο τρόπο που το αίμα γεμίζει τις φλέβες του.

Συχνά αναρωτιέται αν είναι θύμα σκοτεινών δυνάμεων ή απλώς της τρέλας. Η μόνη απάντηση που ξέρει να δώσει είναι να αλλάξει όλες τις μάσκες, όλα τα χρώματα κι όλα τα δέρματα. Να δει τον εαυτό του σαν πρωταγωνιστή μιας μαύρης κωμωδίας κι ενός μιούζικαλ, ενός animation και μιας παθιασμένης ιστορίας αγάπης".

Παγκόσμια πρεμιέρα

Ακόμη, όπως είναι ήδη γνωστό, η νέα ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα "Το θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών" θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο τμήμα Panorama του 69ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Στο επίκεντρο της ταινίας δύο γυναίκες, μια αστυνομικός και μια εργάτρια σε εργοστάσιο παραγωγής χελιών στη Δυτική Ελλάδα. Όταν ένας μυστηριώδης θάνατος φέρνει τα πάνω κάτω στη μικρή τους πόλη και πυροδοτεί έναν άγριο κύκλο βίας, οι ζωές των δύο γυναικών, που μέχρι χθες αγνοούσαν η μία την ύπαρξη της άλλης, θα αρχίσουν να συγκλίνουν...

Ο σκηνοθέτης περιγράφει την ταινία ως ένα έντονο και προκλητικό δράμα - θρίλερ για τη χαμένη αξιοπρέπεια και τη λύτρωση... Το σενάριο της ταινίας συνυπογράφουν η Γιούλα Μπούνταλη και ο Σύλλας Τζουμέρκας στην τρίτη τους κινηματογραφική συνεργασία, ενώ στο πρωτότυπο σάουντρακ συμπράττουν τρεις ετερόκλητοι καλλιτέχνες: ο Σουηδός Jean-Paul Wall, οι σταθεροί συνεργάτες του Τζουμέρκα drog_A_tek και ο Φοίβος, στην πρώτη του συμμετοχή σε κινηματογραφική ταινία. Στους δύο βασικούς γυναικείους ρόλους, η Αγγελική Παπούλια και η Γιούλα Μπούνταλη,

Κληρονομικοί φόβοι...

Στο Βερολίνο όμως θα βρίσκεται και η Ελίνα Ψύκου, προετοιμάζοντας τη νέα δουλειά της, με τίτλο «Κληρονομικοί φόβοι και άλλες περιπτώσεις», που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προετοιμασίας: Η παραγωγή της ταινίας έχει επιλεγεί για να συμμετάσχει στο Berlinale Co-Production Market. Tο σενάριο είναι της ίδιας της Ελίνας Ψύκου:

Ο 80άχρονος Ντίνος αναζητά σ᾽ ένα γραφείο συνοικεσίων συντροφιά για ένα ταξίδι στη Χαβάη, ο ταχυδακτυλουργός Λάκης αγωνίζεται να διασώσει το επαγγελματικό του στάτους κι ο ντράμερ της Αποστολικής Εκκλησίας Κωνσταντίνος ψάχνει την εξαφανισμένη γυναίκα του. Ο Ντίνος είναι πατέρας του Λάκη κι ο Λάκης πατέρας του Κωνσταντίνου... Και από κοντά ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ δοκιμάζει το νέο του μαγικό κόλπο, να εξαφανίσει την Ακρόπολη...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL