Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Χωρίς Αριστοφάνη και με εναλλακτικές ματιές του τραγικού / Τη διεθνή του αίγλη αποκτά ξανά το Φεστιβάλ Επιδαύρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωρίς Αριστοφάνη και με εναλλακτικές ματιές του τραγικού / Τη διεθνή του αίγλη αποκτά ξανά το Φεστιβάλ Επιδαύρου

Οι διεθνείς συνεργασίες, όπως με την Κομεντί Φρανσέζ και τον Ίβο Βαν Χόβε, τον Ρόμπερτ Ουίλσον αλλά και τη σπουδαία, ελληνικής καταγωγής ηθοποιό Κάθριν Χάντερ, την Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής αλλά και η συνέχιση των συμπαραγωγών με τα ΔΗΠΕΘΕ δίνουν τον τόνο του φετινού χαρακτήρα της Επιδαύρου, το πρόγραμμα της οποίας παρουσιάστηκε χθες και δείχνει να επαναποκτά την παλιά του αίγλη. Αιχμή οι νέες μεταφράσεις των έργων από τους Γιώργο Κοροπούλη, Παντελή Μπουκάλα, Δημήτρη Δημητριάδη και Γιάννη Αστερή, η εναλλακτική ματιά στο τραγικό και η σχεδόν ελάχιστη παρουσία του Αριστοφάνη.

Το Φεστιβάλ Επιδαύρου ξεκινά φέτος νωρίτερα, κάνοντας πρεμιέρα στις 21 Ιουνίου με τον “Οιδίποδα”σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ουίλσον.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος με τον Έρικ Ρουφ της Κομεντί Φρανσέζ

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος παρουσίασε αρχικά τον Έρικ Ρουφ, καλλιτεχνικό διευθυντή της Κομεντί Φρανσέζ που θα παρουσιάσει στην Επίδαυρο 26 και 27 Ιουλίου την “Ηλέκτρα” και τον “Ορέστη” του Ευριπίδη σε ενιαία παράσταση και σκηνοθεσία Ίβο Βαν Χόβε. “Στη Γαλλία τον Ευριπίδη τον θεωρούν σύνθετο και ακαδημαϊκό, κάτι που δεν ισχύει, καθώς αυτός ο τραγικός έχει διαύγεια και καθαρότητα, αντίθετα με τον Ρακήνα θα μπορούσα να πω” εξηγούσε ο Έρικ Ρουφ, προσθέτοντας ότι είναι πολύ ευτυχής που αυτό θα διορθωθεί!

Με ενδιαφέρουσα διπλή πρόταση κατεβαίνει το Εθνικό Θέατρο. Από τη μία η “Ορέστεια”, 28 και 29 Ιουνίου, σε ενιαία παράσταση θα παρουσιαστεί από τρεις νέες Ελληνίδες σκηνοθέτιδες, τη Γεωργία Μαυραγάνη, τη Λίλλυ Μελεμέ και την Ιώ Βουλγαράκη, που υποστήριξε πως “το πιο σπουδαίο είναι να συμβιώσουμε”.Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Στάθης Λιβαθινός, που δήλωσε χαριτολογώντας ότι “το Εθνικό θα είναι γυναίκα”, θα σκηνοθετήσει τις “Ικέτιδες” του Ευριπίδη σε συμπαραγωγή με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, 5 και 6 Ιουλίου, σε νέα μετάφραση του Γιώργου Κοροπούλη. Στις 12 και 13 Ιουλίου θα παρουσιαστεί ο “Οιδίπους Τύραννος ”του Σοφοκλή σε συμπαραγωγή Αθηναϊκών Θεάτρων και ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης με σκηνοθέτη τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, που το χαρακτήρισε “το τελειότερο έργο”. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος προτείνει την “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” του Ευριπίδη, 19 και 20 Ιουλίου, σε νέα μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού που, όπως είπε, ξαφνιάστηκε με την πρόταση, αλλά αγαπά να συνεργάζεται με ηθοποιούς που ξαφνιάζονται επίσης. Στις 2 και 3 Αυγούστου θα ανέβουν οι “Νεφέλες” του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, που σημείωσε ότι: “έχω την περιέργεια να περιεργαστώ αυτόν τον ποιητή με βάθος και ουσία”. Η παράσταση ανεβαίνει σε νέα μετάφραση Γιάννη Αστερή. Στις 9 και 10 Αυγούστου το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας θα παρουσιάσει τον “Προμηθέα Δεσμώτη” του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, που μίλησε για το δυσκολότερο έργο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, με τη σπουδαία Κάθριν Χάντερ στον ομώνυμο ρόλο. Ο Κώστας Βαρώτσος θα υπογράφει τα σκηνικά και ο Θάνος Μικρούτσικος τη μουσική.

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Οι εναλλακτικές ματιές του τραγικού χαρακτηρίζουν το ενδιαφέρον πρόγραμμα στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, με τη συνεργασία για πρώτη φορά της Εναλλακτικής Σκηνής της Λυρικής, “το σύγχρονο μουσικό θέατρο σε έναν ιστορικό χώρο”, όπως είπε και ο Αλέξανδρος Ευκλείδης. Το πρόγραμμα ανοίγει στις 22 Ιουνίου με μια κινηματογραφική προβολή σε συνεργασία με τις Νύχτες Πρεμιέρας που ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος χαρακτήρισε έκπληξη, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πρώτη παράσταση της Εναλλακτικής, 28 και 29 Ιουνίου είναι η “Κασσάνδρα” του Ιάννη Ξενάκη και “Αναπαράστασις Ι: Ο βαρύτονος” του Γιάννη Χρήστου, σε σκηνοθετική επιμέλεια Αλέξανδρου Ευκλείδη. Ακολουθεί 5 και 6 Ιουλίου το “Έσσεται ήμαρ... ” του Γιώργου Κουμεντάκη σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου και 5 και 6 Ιουλίου η “Θεογονία” του Hσιόδου από το Patari Project, σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου. Η ομάδα χορού Griffon της Ιωάννας Πορτόλου θα παρουσιάσει τη νέα της παραγωγή “Kaos” στις 12 και 13 Ιουλίου, θα ακολουθήσει το "Δάφνις + Χλόη του Λόγγου. Un amore bucolico” στις 19 και 20 Ιουλίου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπογδάνου, η “Φαίδρα” του Ρακήνα 26 και 27 Ιουλίου σε σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου και 2 με 3 Αυγούστου οι “Δαναΐδες” του Ανδρέα Κάλβου, τραγωδία στα ιταλικά σε πρώτη παρουσίαση, σε σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη και μετάφραση Δημήτρη Αρβανιτάκη.

Στον αναλυτικό απολογισμό του περασμένου φεστιβάλ ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό που είναι σταθερός, αλλά “δυστυχώς τα χρήματα δεν μας φτάνουν κι αν θέλουμε να είναι φεστιβάλ, χρειαζόμαστε χρήματα”, όπως τόνισε, ενώ επισήμανε στην αύξηση κατά 38% του συνόλου των θεατών, που ανήλθαν σε 231.249, και των εισπράξεων, που έφρασαν τα 5.144.673 ευρώ.

Μάνια Ζούση

*Λόγω πληθώρας ύλης, η στήλη του βιβλίου θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο

ΛΕΖ 1

Πρεμιέρα στις 21 Ιουνίου με τον "Οιδίποδα" σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ουίλσον

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος με τον Έρικ Ρουφ της Κομεντί Φρανσέζ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL