Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ελληνοεβραίοι συναγωνιστές για μια ελεύθερη Ελλάδα

Η ενδελεχής έρευνα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, η οποία διήρκεσε πέντε έτη, οδήγησε στην συγκέντρωση είκοσι τεσσάρων προσωπικών ιστοριών αντρών και γυναικών από διάφορες εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας που πήραν τα όπλα στις μέρες της Κατοχής

Εκθεση του Εβραϊκού Μουσείου στο Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα στη Λάρισα - Η ενδελεχής έρευνα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, η οποία διήρκεσε πέντε έτη, οδήγησε στην συγκέντρωση είκοσι τεσσάρων προσωπικών ιστοριών αντρών και γυναικών από διάφορες εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας που πήραν τα όπλα στις μέρες της Κατοχής

Φωτογραφίες, έγγραφα, επιστολές, προκηρύξεις, αντιστασιακές εφημερίδες, αυθεντικά αντικείμενα, οπλισμός και άλλα τεκμήρια ανασύρουν από τη ναφθαλίνη μια ιστορία που ελάχιστα μέχρι πριν μερικά χρόνια ακουγόταν δημόσια, αφού το στερεότυπο του "παθητικού" Εβραίου είχε κυριαρχήσει στο κοινωνικό φαντασιακό. Αυτό ακριβώς το στερεότυπο σπάει η έκθεση "Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση" του Εβραϊκού Μουσείου που εγκαινιάζεται σήμερα (5.30 μ.μ.) στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και έρχεται να προστεθεί στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο δήμος για την απελευθέρωση της πόλης από τις κατοχικές δυνάμεις.

Στα εγκαίνια θα μιλήσει η διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος Ζανέτ Μπαττίνου, ενώ αποσπάσματα από την προσωπική μαρτυρία του Ελληνοεβραίου Σαμουήλ Μιζάν για το Αντάρτικο και την Κατοχή με τίτλο "Ήταν πιο πολύ το ξύπνημα του ανθρώπου" θα διαβάσει η συγγραφέας Μπέττυ Μαγρίζου. Φλάουτο θα παίξει ο Πέτρος Παππάς.

Η λέξη συναγωνιστής, υπέρτατος τίτλος τιμής ανάμεσα στους μαχητές της ελεύθερης Ελλάδας, μέσα από την έκθεση έρχεται να αποκαταστήσει τη μνήμη και την Ιστορία, θυμίζοντας ότι ανάμεσά τους υπήρξαν Εβραίοι που πολέμησαν ως ίσοι μεταξύ ίσων. Αυτούς τους Εβραίους αγωνιστές θέλει να τιμήσει το Εβραϊκό Μουσείο μέσω της έκθεσης και μαζί τους όλους τους Έλληνες που πολέμησαν τον κατακτητή για ένα καλύτερο αύριο.


Η ενδελεχής έρευνα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, η οποία διήρκεσε πέντε έτη, οδήγησε στην συγκέντρωση είκοσι τεσσάρων προσωπικών ιστοριών αντρών και γυναικών από διάφορες εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας που πήραν τα όπλα στις μέρες της Κατοχής

Την πρώτη φορά που το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος ασχολήθηκε με το θέμα των Ελληνοεβραίων μαχητών της Αντίστασης, για την περιοδεύουσα έκθεσή του «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, 1941 – 1944», το 2001, ακούστηκε μέσα στον χώρο του μουσείου το παράπονο των ξεχασμένων πολεμιστών του βουνού, που ένιωθαν ότι η πατρίδα δεν τους τίμησε όπως έπρεπε, ότι δεν υπήρχε ένα μουσείο αφιερωμένο στην Αντίσταση στην Ελλάδα, όπως είχαν τόσες άλλες χώρες της Ευρώπης. Τότε τέθηκαν τα ψήγματα μιας βαθιάς υποχρέωσης και ειλικρινούς επιθυμίας να τιμηθούν αυτοί που πολέμησαν και ακύρωσαν την πεποίθηση ότι οι Εβραίοι υπέκυψαν στο Ολοκαύτωμα ως "πρόβατα επί σφαγή". Η ενδελεχής έρευνα του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, η οποία διήρκεσε πέντε έτη, οδήγησε στην συγκέντρωση είκοσι τεσσάρων προσωπικών ιστοριών αντρών και γυναικών από διάφορες εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας που πήραν τα όπλα στις μέρες της Κατοχής. Πολύ νέοι οι περισσότεροι, πρόσφατα ξεσπιτωμένοι από τον διωγμό, συχνά μόνοι και ορφανεμένοι, βρήκαν μια νέα, δυναμική οικογένεια στα βουνά και υπηρέτησαν τον ένοπλο αγώνα με πολλούς τρόπους, με θάρρος και αποφασιστικότητα. Χρίστηκαν συναγωνιστές.

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος, ενώ ο σκηνοθέτης Ντάβιντ Γαβριηλίδης δημιούργησε με βάση το ιστορικό υλικό που συγκεντρώθηκε μια ταινία ντοκιμαντέρ, που διερευνά με τον εναργή τρόπο της κινούμενης εικόνας το θέμα της περιοδικής αυτής έκθεσης μέσα από τους ανθρώπους, τον τόπο και τον χρόνο και θα βρίσκεται σε συνεχή προβολή στον χώρο της. Την έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 11 Ιανουαρίου συνοδεύουν και ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για το μαθητικό κοινό.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια