Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Πιέρ Πάολο Παζολίνι / Πιέρ Πάολο Παζολίνι: Ο μεγάλος αιρετικός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πιέρ Πάολο Παζολίνι / Πιέρ Πάολο Παζολίνι: Ο μεγάλος αιρετικός

Σχεδόν την πλήρη φιλμογραφία του Παζολίνι μέσα από νέες κόπιες των ταινιών του, με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους, παραλειπόμενα από φιλμ, έκθεση φωτογραφίας από τα γυρίσματα στις «Χίλιες και μία νύχτες» με παρόντα τον φωτογράφο Ρομπέρτο Βίλα, αλλά και τον φίλο και στενό συνεργάτη του Νινέτο Ντάβολι, περιλαμβάνει το αφιέρωμα στον δημιουργό που σημάδεψε τον ιταλικό αλλά και τον παγκόσμιο κινηματογράφο, το οποίο πραγματοποιείται από 12 έως 20 Σεπτεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας.

Το αφιέρωμα “Pier Paolo Pasolini- Ο μεγάλος αιρετικός”, με προβολές στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς του Κεραμεικού, περιλαμβάνει 17 μεγάλου μήκους και δυο μικρού, παραλειπόμενα από την τελική κόπια των ταινιών του “Όρνια και πουλάκια” και “Χίλιες και μία νύχτες”. Για πρώτη φορά θα προβληθεί στην Ελλάδα η ογδοντάλεπτη βερσιόν της “Οργής”, ένα δίπτυχο φιλμικό σχόλιο της δεκαετίας του '60 από δύο, αντιδιαμετρικά αντίθετους, Ιταλούς διανοούμενους: τον αριστερό Παζολίνι και τον φιλομοναρχικό δημοσιογράφο και καρτουνίστα Giovanni Guareschi.

«Θα δείξουμε το σύνολο του έργου του Παζολίνι σε αποκατεστημένες κόπιες, και με αυτόν τον τρόπο εκφράζουμε τον σεβασμό και την αγάπη μας για τον κορυφαίο Ιταλό δημιουργό», σημείωσε η πρόεδρος του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Μαρία Κομνηνού και η διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών Μόνικα Τσέκα επισημαίνει πως «ο Παζολίνι αποτελεί την ενοχλητική συνείδηση μιας κοινωνίας που τον έχει ακόμα ανάγκη».

Ο Παζολίνι, δημιουργός που σημάδεψε τον ιταλικό αλλά και τον παγκόσμιο κινηματογράφο, υπήρξε ένας διανοούμενος που συνδύαζε τον συγγραφέα, τον ποιητή, τον σκηνοθέτη και τον σεναριογράφο σε μια εκρηκτική σύνθεση. Έφυγε από τη ζωή στο ζενίθ της καριέρας του, σε ηλικία 53 ετών, φρικτά δολοφονημένος, με τον θάνατό του να παραμένει έως σήμερα μυστήριο.

Ορισμένοι υποστηρίζουν πως επρόκειτο για έγκλημα πάθους, ενώ άλλοι συνδέουν τη δολοφονία του με κύκλους της ιταλικής Ακροδεξιάς. Λίγες εβδομάδες πριν τον χαμό του, είχε ολοκληρώσει το κύκνειο άσμα του, την ακραία, αμφιλεγόμενη ταινία του “Σαλό” ή “120 μέρες στα Σόδομα”, ένα φιλμ πάνω στη φύση του φασισμού, μια αλληγορία για την εξουσία, η οποία, όπως έχει πει ο ίδιος, «κάνει ό,τι γουστάρει σε απόλυτη αυθαιρεσία».

Ο Παζολίνι πρόλαβε ωστόσο στο σύντομο βίο του να αφήσει πλούσιο έργο, που σηματοδοτήθηκε από αξέχαστες συνεργασίες, όπως αυτή με την Άννα Μανιάνι στο «Μάμα Ρόμα» και τη Μαρία Κάλλας, με την οποία γύρισε τη «Μήδεια», τη μοναδική ταινία όπου η Κάλλας παίζει ως ηθοποιός.

Ήδη από το 1955, όταν εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημά "Ragazzi di vita", ο Παζολίνι άρχισε να παίζει τον ρόλο του πιο προκλητικού διανοητή της Ιταλίας, με τα βιβλία, τα άρθρα και αργότερα τις ταινίες του να πυροδοτούν αντιπαραθέσεις και συζητήσεις, οδηγώντας τον μέχρι και στα δικαστήρια. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο απεικόνιζε τον υπόκοσμο της Ρώμης, οδήγησε σπουδαίους δημιουργούς, όπως ο Φελίνι, να του προτείνουν συνεργασία στο σενάριο των ταινιών τους «Νύχτες της Καμπίρια» και «Γλυκιά ζωή».

Στην έναρξη του αφιερώματος την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου με την ταινία “Όρνια και πουλάκια”, θα παραβρεθεί ο ηθοποιός και στενός συνεργάτης του Νινέτο Ντάβολι, ο οποίος θα μιλήσει για την ταινία και θα παραβρεθεί και την Πέμπτη το βράδυ στην προβολή του “Χίλιες και μία νύχτες”, απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις του κοινού. Οι προβολές ξεκινούν καθημερινά στις 8.00 μ.μ. και στις 10.15 μ.μ., εκτός από την προβολή της Πέμπτης που ξεκινά στις 8.30 μ.μ. και την πρώτη προβολή της Κυριακής που ξεκινά στις 7.45 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL