Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Πρόσω ολοταχώς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόσω ολοταχώς

Το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουνίου τοποθετεί ο υφυπουργός Πολιτισμού την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε Ακρόπολη, Κνωσό, Μουσείο Ηρακλείου και Αρχαία Μεσσήνη, καθώς "μέχρι τώρα τηρούνται όλα τα χρονοδιαγράμματα", ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού και το άνοιγμα των πωλητηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία της επικράτειας που τώρα είναι κλειστά.

Κι αν αυτές ήταν οι πρώτες καλές ειδήσεις, στο τραπέζι της πρώτης του συνάντησης με τους δημοσιογράφους ο Κώστας Στρατής από τον ανοιξιάτικο κήπο του Βυζαντινού Μουσείου, έβαλε χθες στο τραπέζι της συζήτησης όλα τα θέματα που αφορούν τους τομείς των αρμοδιοτήτων του σκιαγραφώντας τους άξονες και τις επιδιώξεις της πολιτικής που θα ακολουθήσει. Μιας πολιτικής που, όπως έγινε φανερό από τα λεγόμενά του, φέρει σαφές αριστερό στίγμα, καθώς συνδυάζει μεγιστοποίηση πόρων, εξυγίανση, θεσμική θωράκιση, χρηστή διαχείριση, υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και αισθητικής αλλά και κοινωνική ευαισθησία.

Πλειοδοτώντας στον δημόσιο χαρακτήρα του πολιτισμού και με επιδιώξεις στραμμένες σε δυναμικές εκκινήσεις των τομέων του χαρτοφυλακίου του, αναφέρθηκε εκτενώς στα ζητήματα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, του Ταμείου Αλληλοβοήθειας και του θεσμού της Ελευσίνας Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, που αποτελούν τις βασικές αρμοδιότητές του, αλλά και στα οργανογράμματα και στην οικονομική διαχείριση των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Πολιτισμού, που έχει ζητηθεί η συνδρομή του, καθώς και στην πολιτική βιβλίου, όπου είναι συναρμόδιος με την υπουργό Πολιτισμού.

"Πιστεύουμε στον δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας, της Παιδείας αλλά και του πολιτισμού, γιατί μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί ότι η πολιτιστική κληρονομιά και η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία θα αποτελούν δημόσια αγαθά, όχι απλώς εμπορεύσιμα προϊόντα" υπογράμμισε ευθύς εξαρχής. Όταν ρωτήθηκε για το αποτύπωμα που θέλει να αφήσει, είπε μονολεκτικά: "Έναν νόμο για το ΤΑΠ, να μην ξαναϋπάρξει υπουργός που να ορίσει Δ.Σ. στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας, οι εποπτευόμενοι οργανισμοί του υπουργείου να έχουν αποκτήσει οργανογράμματα, όπου η διάκριση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης από τη διοικητική και την οικονομική διαχείριση μπορούν να αποτελέσουν τομή που θα τους απογειώσει, αναβαθμίζοντας το καλλιτεχνικό έργο και τον κοινωνικό τους ρόλο και όλο αυτό να στηριχθεί από τους υπαλλήλους του υπουργείου".

Ξεκινώντας από το ΤΑΠ, "σημαντικό εργαλείο για την άσκηση δημόσιων πολιτικών στον πολιτισμό", όπως το χαρακτήρισε, τόνισε ότι δρομολογούνται η επικαιροποίηση της τιμολογιακής πολιτικής εισιτηρίων των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων, όπως και της πολιτικής των τελών κινηματογράφησης και παραχώρησής τους. "Είναι άδικο παραγωγές του Χόλιγουντ και ανεξάρτητες παραγωγές να πληρώνουν το ίδιο" υπογράμμισε ενώ τόνισε ότι θα απλοποιηθούν και οι διαδικασίες αδειοδότησης. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να χαρακτηρίσει "αχρείαστη ένταση" αυτή που δημιουργήθηκε με αφορμή την παραχώρηση του αρχαιολογικού χώρου του Σουνίου για την κινηματογράφηση σειράς του BBC.

Σε ό,τι αφορά τα πωλητήρια, εξέφρασε την απορία του για την καθυστέρηση στη διαδικασία προσλήψεων, τονίζοντας ότι θα αναπροσαρμοστεί η πολιτική για τα πολιτιστικά προϊόντα που είχε διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. "Μεγάλη παθογένεια" χαρακτήρισε την ισχύουσα πρακτική με τα αναψυκτήρια, επισημαίνοντας ότι "η εκμίσθωση δεν είναι κατάλληλο εργαλείο για τους αρχαιολογικούς χώρους". Τόνισε ότι δρομολογείται νομοθετική ρύθμιση για τα αναψυκτήρια και ότι υπάρχει η ιδέα κατηγοριοποίησής τους σε μεγάλα, μεσαία και μικρά, όπου θα μπορεί να ενταχθεί η εγκατάσταση φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης σ' αυτά που δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον. Μέχρι να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο, θα υπάρξουν βραχυχρόνιες συμβάσεις ώστε να λειτουργήσουν φέτος το καλοκαίρι τα αναψυκτήρια που παραμένουν επί χρόνια κλειστά. Σε κάθε περίπτωση, τα αναψυκτήρια θα λειτουργούν υπό το ΤΑΠ.

Σε ό,τι αφορά τα παραγωγικά έσοδα του ΤΑΠ, τόνισε ότι από τα 55 εκατ. ευρώ του 2015 αυξήθηκαν στα 105 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ τα έσοδα από τα εισιτήρια το 2015 ήταν 52 εκατ. ευρώ, το 2016 82 εκατ. ευρώ και το 2017 έφτασαν τα 97 εκατ. ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος στα έσοδα από τα εισιτήρια, με ποσοστό πάνω από 50%, διεκδικούν η Ακρόπολη και η Κνωσσός. Το ενοποιημένο εισιτήριο της Ακρόπολης και των πέριξ αυτής αρχαιολογικών χώρων θα επικαιροποιηθεί, ενώ θα απλοποιηθεί το καθεστώς για τα μειωμένα και τα ελευθέρας. Χαρακτήρισε "μεγάλο εργαλείο" την προαγορά εισιτηρίων, που στον χώρο του τουρισμού συνδυάζεται με μια έκπτωση. "Δεν θα ήμουν αρνητικός αφού προηγουμένως γίνει οικονομοτεχνική μελέτη" είπε.

Σχετικά με το ακανθώδες θέμα του οργανισμού του ΤΑΠ, αναγνώρισε ότι "δεν μπορούμε να πάμε μπροστά με τη δομή του 1977". Βασικά στοιχεία του νέου οργανογράμματος είναι η διοίκηση, η οργανωτική δομή και οι σκοποί του ταμείου, ενώ στη δομή του θα πρέπει να προβλέπονται οικονομική υπηρεσία, διεύθυνση πολιτιστικών προϊόντων και διεύθυνση για πωλήσεις.

"Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε έναν δημόσιο φορέα αντάξιο των πόρων που διαχειρίζεται και να μετασχηματίσουμε τον παρηκμασμένο εισπρακτικό μηχανισμό που παραλάβαμε ως κυβέρνηση σε σημαντικό παραγωγικό φορέα του Δημοσίου και ισχυρό πυλώνα χρηματοδοτικής στήριξης του υπουργείου" είπε. Επιδιώκεται το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων να μετασχηματιστεί σε Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Πολιτιστικής Ανάπτυξης και θα παραμείνει Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Σε ό,τι αφορά τους αρχαιοφύλακες, τόνισε ότι "θα πληρώνονται στην ώρα τους αυτά που έχουν δουλέψει".

Για το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε με τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στον Άρειο Πάγο για τα παραποιημένα παραστατικά από τη μεταφορική εταιρεία με την οποία είχε αλλεπάλληλες συμβάσεις το ΤΑΠ, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό ρεπορτάζ της "Αυγής" τόνισε ότι "ο δειγματοληπτικός έλεγχος έδειξε μεγάλη απόκλιση", δηλαδή "πραγματικό μεταφορικό έργο 3.000 ευρώ πληρωνόταν 30.000 ευρώ", ενώ επιβεβαίωσε επίσης ότι αντικαταστάθηκε η διευθύντρια διοικητικού προσωπικού και έγινε αποδεκτή η παραίτηση της υπεύθυνης λογιστηρίου.

"Απομεινάρι άλλων εποχών" χαρακτήρισε το "αμαρτωλό" Ταμείο Αλληλοβοήθειας, "πλασμένο κατ' εικόνα και καθ’ ομοίωση μιας χώρας που χρεοκόπησε αφού προηγουμένως κατασπατάλησε τους πόρους που διαχειρίστηκε". Τόνισε ότι "έχει πάρει τον δρόμο του" και αναμένεται το τελικό πόρισμα της επιθεωρήτριας Διοίκησης. Επίσης, ανέφερε ότι ο βρεφονηπιακός σταθμός θα μεταφερθεί στο υπουργείο και θα λειτουργεί ως δημόσιος με πλαίσιο λειτουργίας ανάλογο με τους δημοτικούς, ότι συζητείται η δυνατότητα διεύρυνσης του κοινωνικού πακέτου για τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟΑ με τη θέσπιση βοηθήματος παιδικού σταθμού, ότι θα διατηρηθεί το βοήθημα κατασκήνωσης και θα διαμορφωθεί νέο πλαίσιο λειτουργίας του. Σε ό,τι αφορά τον πρώην πρόεδρό του Γ. Τσακοπιάκο, τόνισε ότι "ελέγχεται και θα υπάρξουν εξελίξεις".

Τέλος, για την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021 είπε ότι θα στηριχτεί ο δήμος ή ο οργανισμός διοργάνωσης με ένα πλαίσιο που τη διασφαλίζει, με επιδίωξη "να αφήσουμε ένα εναλλακτικό αριστερό αποτύπωμα σ’ έναν θεσμό πανευρωπαϊκής εμβέλειας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL