Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Το ασήμαντο της ύπαρξης, το εφήμερο των γεγονότων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ασήμαντο της ύπαρξης, το εφήμερο των γεγονότων

Ελένη Παπαχριστοπούλου και Γιάννης Σταματίου κάθε σαββατοκύριακο στο Εκστάν

Μια παράσταση που, αθόρυβα, αλλά ουσιαστικά, διανύει τη δεύτερη σεζόν της διαδρομής της και η επίγευση των θετικών σχολίων όσων την παρακολουθούν ταξιδεύει από στόμα σε στόμα είναι οι “Καρέκλες” του Ιονέσκο, που παρουσιάζονται στο Εκστάν, Πατησίων και Καυταντζόγλου 5 στα Πατήσια. Η παράσταση, με πρωταγωνιστές τους Ελένη Παπαχριστοπούλου και Γιάννη Σταματίου, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ζαν - Πολ Ντενιζόν, περιστρέφεται γύρω από τις αγωνίες, τις τύψεις, τις αποτυχίες, τις ήττες και το κενό της ζωής των δύο αυτών ανθρώπων που πλανώνται μέσα στην ασυναρτησία, έχοντας απολέσει την ταυτότητά τους. Ο ίδιος ο Ιονέσκο μιλούσε για «όντα πνιγμένα μέσα στην απουσία του νοήματος, που δεν μπορούν παρά να είναι γκροτέσκα και ο πόνος τους δεν μπορεί παρά να είναι μέχρι γελοιότητας τραγικός».

«Οι 'Καρέκλες' διηγούνται το ασήμαντο της ύπαρξης, την τραγωδία της, την απουσία κάθε νοήματος, το εφήμερο των γεγονότων που περνούν για να επιστρέψουν στο τέλος στο τίποτα» σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης.

Πρόκειται για ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που ζουν σε ένα σπίτι περιμένοντας καλεσμένους, καθώς ο άντρας αναμένεται να αποκαλύψει το μήνυμά του για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Οι καλεσμένοι φτάνουν, αλλά κανείς δεν μπορεί να τους δει, καθώς είναι αόρατοι. Ωστόσο, το ζευγάρι συμπεριφέρεται σαν να είναι παρόντες και ορατοί όλοι, επικοινωνούν μαζί τους, μιλάνε, ανταλλάσσουν απόψεις και δημιουργούν σχέσεις. Ο Γιάννης Σταματίου, ισορροπώντας πάνω στον υλισμό του αόρατου, ακολούθησε πιστά την οδηγία του σκηνοθέτη για μια μη συμβατική μελέτη της ψυχολογίας του προσώπου.

Η γυναίκα, βαθιά αφοσιωμένη στον άντρα της, τον οποίο υπεραγαπά, είναι εκείνη που φέρνει τις καρέκλες στη σκηνή για τους καλεσμένους, συμμετέχοντας έτσι στο όραμα του συζύγου της. Και βρίσκει την ευκαιρία να κάνει όσα δεν μπόρεσε να κάνει ή να πει στο παρελθόν. Η παράσταση παρουσιάζεται κάθε Σάββατο, στις 9 μ.μ., και κάθε Κυριακή στις 7 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL