Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Τρεις γενιές δημιουργών συνομιλούν με το κοινό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τρεις γενιές δημιουργών συνομιλούν με το κοινό

Αναγνωρισμένοι δημιουργοί αλλά και νέοι Έλληνες καλλιτέχνες, από τον χαράκτη Γιώργο Κεφαλληνό έως τον Αλέκο Φασιανό και από τον νεαρό street artist Αλέξανδρο Σκουταριώτη έως τον ταλαντούχο Φώτη Βάρθη, συνομιλούν μέσω των έργων τους που συνυπάρχουν στην έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου, προερχόμενα όλα από τη συλλογή Μοσχανδρέου. Πρόκειται για 120 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κεραμικής τέχνης και φωτογραφίας, που σκιαγραφούν τις νέες τάσεις, την ποιότητα και την εικόνα του εικαστικού γίγνεσθαι στη σημερινή Ελλάδα.

Ο γνωστός συλλέκτης χαρακτήρισε την έκθεση που μόλις εγκαινιάστηκε, την “πρώτη πολιτιστική έξοδο του 2018 στο Αγρίνιο, που αποδεικνύει και τις άρρηκτες επί είκοσι χρόνια αληθινά φιλικές σχέσεις” με το γειτονικό Μεσολόγγι, πατρογονική πόλη όπου εδρεύει και η Πινακοθήκη Μοσχανδρέου. Σε αυτή την έκθεση με τίτλο “Τρεις γενιές ελληνικής ζωγραφικής” 120 σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί με αντιπροσωπευτικά τους έργα “αποδεικνύουν ότι η σύγχρονη ελληνική τέχνη είναι πρωτοποριακή, δυνατή, ευαίσθητη, ξεχωριστή και με μέλλον ελπιδοφόρο” όπως δήλωσε.

Σε μια σύντομη αναδρομή, ο Χρήστος Μοσχανδρέου σχολίασε πως “κατά την τελευταία τριετία το Αγρίνιο υπήρξε σταθμός για κάθε πολιτιστική δράση της Πινακοθήκης. Ήταν το 2016 όταν παρουσιάστηκε ο πρώτος κύκλος της έκθεσης 'Τρεις γενιές ελληνικής ζωγραφικής - χαρακτικής', με πρωτοφανή επισκεψιμότητα στον χώρο της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς Αγρινίου. Το 2017 το Αγρίνιο συμμετείχε ενεργά στον εορτασμό της εικοσάχρονης πολιτιστικής παρουσίας της Πινακοθήκης Μοσχανδρέου με την παρουσία στον χώρο της ΓΕΑ της μοναδικής συλλογής των 91 χειροποίητων βιβλίων διά χειρός του Αλέκου Φασιανού. Και σήμερα συνεχίζει την ενεργό δράση με τον δεύτερο κύκλο Τρεις γενιές ελληνικής ζωγραφικής - χαρακτικής - γλυπτικής'. Η έκθεση εγκαινιάστηκε από τον δήμαρχο Αγρινίου Γεώργιο Παπαναστασίου, παρόντος του καλλιτεχνικού διευθυντή της δημοτικής πινακοθήκης και ζωγράφου Χρήστου Γαρουφαλή.

Το στίγμα της συλλογής της Πινακοθήκης Μοσχανδρέου έδωσε η Λουίζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια, σημειώνοντας πως “εμπλουτίζει συστηματικά τις συλλογές της και κάθε χρόνο εκθέτει τα νέα της αποκτήματα σε πινακοθήκες, μουσεία και άλλους πολιτιστικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, δίνοντας τη δυνατότητα σε ένα ευρύ κοινό να έρθει σε επαφή με τη σύγχρονη ελληνική τέχνη. Αναγνωρισμένοι εικαστικοί αλλά και νεαροί καλλιτέχνες συνυπάρχουν και προβάλλουν ο καθένας την προσωπική του γραφή μέσα από τις επιλεγμένες θεματικές και εννοιολογικές προσεγγίσεις τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα συναρπαστικό σύνολο έργων τέχνης. Έργα αφηγηματικά, ρεαλιστικά ή αφαιρετικά, εξπρεσιονιστικά ή σουρεαλιστικά, αναδεικνύουν τις διάφορες εκφάνσεις της εικαστικής δημιουργίας στη χώρα μας, προκαλούν το ενδιαφέρον του θεατή και τον οδηγούν σε ένα ενδιαφέρον ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό εικαστικό ταξίδι”.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Απριλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL