Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται...

Τιμώμενο ελληνικό μουσείο για τον σημερινό εορτασμό το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Σήμερα τα μουσεία όλης της χώρας μιλούν για όσα δεν λέγονται, καθώς το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ΙCOM), που έχει καθιερώσει την 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων, επιδιώκοντας να αναδείξει τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία, επέλεξε να επικεντρώσει τον φετινό εορτασμό στον θεματικό άξονα "Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται", με τιμώμενο ένα ελληνικό μουσείο, το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, το οποίο θυμίζει το αποτύπωμα της ανείπωτης φρίκης του ναζισμού στην πόλη.

Φορείς κοινωνικής ειρήνης

Τον ρόλο των μουσείων ως φορείς κοινωνικής ειρήνης επιθυμεί να αναδείξει το ICOM επιλέγοντας το συγκεκριμένο θέμα, θεωρώντας ότι η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων. Σύμφωνα με το ΙCOM, τα μουσεία μπορούν να συμβάλουν στην κατανόηση δύσκολων, αντιφατικών ή σύνθετων πτυχών της ανθρώπινης ιστορίας. Επιπλέον, ως χώροι διαμεσολάβησης και διαλόγου, έχουν τη δυνατότητα να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην ειρηνική αντιμετώπιση τραυματικών ιστοριών, προσφέροντας πολλαπλές οπτικές και αναγνώσεις.

Μ' αυτό το σκεπτικό τιμάει το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, που στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτήριο της μαρτυρικής πόλης των Καλαβρύτων και αφηγείται δύσκολες και τραυματικές πτυχές της ανθρώπινης ιστορίας, συντηρώντας την ιστορική μνήμη και μεταφέροντας στις νεότερες γενιές το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.

Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στον αύλειο χώρο του Μουσείου, με κεντρικό ομιλητή τον ομότιμο καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Πασχάλη Κιτρομηλίδη. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν η Μαθητική Χορωδία του Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου Καλαβρύτων και η Φιλαρμονική του Δήμου Καλαβρύτων.

Δωρεάν είσοδος

Στο μεταξύ, όλα τα μουσεία της χώρας, που σήμερα, λόγω της ημέρας, έχουν δωρεάν είσοδο για το κοινό, συντονίζονται με τη φετινή θεματική που επέλεξε το ICOM και πραγματοποιούν ανάλογες δράσεις και εκδηλώσεις.

Έτσι, το Μουσείο Ακρόπολης σήμερα εκθέτει για πρώτη φορά μαζί με την αριστουργηματική κεφαλή και τα υπόλοιπα θραύσματα του αγάλματος της Κόρης με τον πόλο (ψηλό κάλυμμα κεφαλιού) στην αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης. Τα θραύσματα ανασύρονται από τις αποθήκες του μουσείου και, τοποθετημένα σε ειδική προθήκη, δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να σχηματίσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του αγάλματος το οποίο είχε πέσει θύμα της κατστροφικής μανίας των Περσών. Πέραν τούτου, το Μουσείο Ακρόπολης, τιμώντας τη φετινή ημέρα, κυκλοφορεί σε ειδική καρτολίνα, αναμνηστικό μετάλλιο που έκοψε το Εθνικό Νομισματοκοπείο με θέμα τον κάπρο, το μεγαλόσωμο άγριο ζώο που προκαλούσε δέος και θαυμασμό στους αρχαίους, ενώ αύριο και το Σάββατο σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ διοργανώνει και φιλοξενεί στο αμφιθέατρό του το διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Από τον Ιππία στον Καλλία. Η ελληνική τέχνη από το 527 π.Χ. έως το 449 π.Χ.» με μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ειδικών.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που φιλοξενούν τα μουσεία της χώρας δημοσιεύεται αναλυτικά στο avgi.gr

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον φετινό Ιανουάριο αυξήθηκαν οι επισκέπτες των μουσείων κατά 5,3%, με αντίστοιχη μείωση των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου κατά 11,2% και αυξήθηκαν οι εισπράξεις κατά 17,5%. Στους αρχαιολογικούς χώρους σημειώθηκε αύξηση επισκεπτών κατά 14,5%, με αντίστοιχη μείωση των επισκεπτών με ελεύθερη είσοδο κατά 10,2%, ενώ οι εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 50,2%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL