Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Ατζεντα Κυριακής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ατζεντα Κυριακής

Η Ελένη Καραΐνδρου στο «Κρεμλίνο»

Η Ελένη Καραΐνδρου παρουσιάζει την Τρίτη 24 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ. στο «Κρεμλίνο», Καραΐσκου 119, στον Πειραιά, τη νέα της δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Δαβίδ» και μιλάει για το ποιητικό έργο του αγνώστου Χίου ποιητή του 18ου αιώνα, που πρωτοπαρουσίασε ως σκηνική καντάτα το 1980 και στη συνέχεια επεξεργάστηκε για την τελική μορφή του έργου το 2010 που ηχογραφήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου

Η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου εμφανίζεται σε μια βραδιά με συνθέσεις της για σόλο πιάνο, σόλο βιολί, μικρό σύνολο και τραγούδια, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου στις 7.30 μ.μ. στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι. Η συναυλία περιλαμβάνει αποσπάσματα από «Τα 12 Ορυκτά» για σόλο πιάνο και το έργο «Somnium» για μικρό σύνολο, που ερμηνεύουν o Γραμμένος Χαλκιάς (κλαρινέτο), η Νέλλη Οικονομίδου (βιολί) και η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου (πιάνο). Στο δεύτερο μέρος η σοπράνο Δάφνη Πανουργιά και η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου παρουσιάζουν αποσπάσματα από το καινούργιο έργο «12+1 Όστρακα και Σκιές» για φωνή και πιάνο (εκδόσεις Φίλιππος Νάκας), ανέκδοτα τραγούδια της συνθέτριας σε ποίηση Μίλτου Σαχτούρη, Κωνσταντίνου Καβάφη, Δημήτρη Καλοκύρη και Ανδρέα Εμπειρίκου, καθώς και αποσπάσματα από την παλιά προσωπική της δουλειά με τίτλο «Σμάλτο» ( Lyra).

“Στη χώρα των θαυμάτων”

Από το Σάββατο 28 Ιανουαρίου ο Θάνος Μικρούτσικος συναντά τον Χρήστο Θηβαίο στο Γυάλινο, για μια σειρά παραστάσεων που ονόμασαν «Στη χώρα των θαυμάτων». Μαζί τους η νέα ερμηνεύτρια Μαριάννα Πολυχρονίδη. Στο πρώτο μέρος ο Μικρούτσικος θα παρουσιάσει την καινούργια του δουλειά «Στην ομίχλη των καιρών» και ο Χρήστος Θηβαίος θα παρουσιάσει την τελευταία του δουλειά με τίτλο «Σιδερένιο νησί». Συγγρού 143, στις 10.30 μ.μ.

Στο Ίδρυμα Κακογιάννης

Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και στο πλαίσιο της έκθεσης - αφιερώματος στο έργο του Ευγένιου Τριβιζά, στις 11 μ.μ. ο Γρηγόρης Βαλτινός οδηγεί το κοινό σε μια μυστηριώδη ζούγκλα με κροκόδειλους και στη 1 μ.μ. η Έλλη Φωτίου και ο Στέφανος Ληναίος διαβάζουν την ιστορία της αναποφάσιστης πριγκίπισσας Δυσκολούλας. Πειραιώς 206.

Συναυλία

Η Ματούλα Ζαμάνη εμφανίζεται στο buba, Παπαδιαμάντη 4, στην Κηφισιά, στις 6.30 μ.μ. με είσοδο ελεύθερη, παρουσιάζοντας τραγούδια από την τελευταία της δουλειά, κομμάτια δικά της καθώς και διασκευές. Τα έσοδα από το live υποστηρίζουν τη φιλοζωική εθελοντική ομάδα «Τα φαντάσματα του Ασπροπύργου».

Παράσταση

Η Site Specific Παράσταση "Φῶς ἐν τῇ Σκοτίᾳ", παρουσιάζεται στις 6 μ.μ. στο Σοκάκι Γεωργίου Μόδης (Περιοχή Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης) με είσοδο ελεύθερη. Η παράσταση δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος “Σκηνοθεσία 3” του τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ με υπεύθυνο καθηγητή τον Δαμιανό Κωνσταντινίδη.

Συναυλία

Στην Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στις 7 μ.μ. το Ελληνικό Σχέδιο και οι Μετασχηματισμοί επανέρχονται με το πρώτο μέρος της συναυλίας να παρουσιάζει το "Ο έρωτας του ποιητή - Dichterliebe", από τους Γιώργο Κανάρη και Peter Bortfeldt που θα ερμηνεύσουν τα 20 τραγούδια του κύκλου Dichterliebe. Στο δεύτερο μέρος θα ερμηνεύσουν μια επιλογή τραγουδιών από τον κύκλο Χειμωνιάτικο Ταξίδι.

Ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ «Aenigma est» του Δημήτρη Μαυρίκιου παρουσιάζεται στις 7 μ.μ. στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. και Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο παρουσία του σκηνοθέτη σε μια προβολή που εντάσσεται στο πλαίσιο μηνιαίου κύκλου προβολών σε μουσεία του Δικτύου του ΠΙΟΠ με τίτλο: «Ιχνηλατώντας τόπους, ανθρώπους και ιστορίες». Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στη ζωή του Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο. Συγκρότημα Τσαλαπάτα, Νότια Πύλη, Βόλος.

Βιβλίο

Το βιβλίο του Ζακ Eμπραχίμ "Γιος τρομοκράτη: Η αληθινή ιστορία μιας επιλογής" παρουσιάζεται στο Public Συντάγματος (Καρ. Σερβίας 1). Με τον συγγραφέα θα συζητήσουν η Χριστίνα Βίδου, ο Παύλος Τσίμας και ο Δημήτρης Καλαβρός - Γουσίου. Στις 8 μ.μ.

Στο Studio Μαυρομιχάλη

Καλεσμένος για τη συζήτηση με το κοινό, στην παράσταση "Κοιμήθηκα με τα μαλλιά μου μέσα σε ένα άδειο κουτί πίτσας", είναι ο ψυχίατρος, δραματοθεραπευτής και σκηνοθέτης Στέλιος Κρασανάκης. Στις 8 μ.μ. Μαυρομιχάλη 134.

Δύο Τελευταίες Παραστάσεις

Απόψε και αύριο στο Θέατρο Τζένη Καρέζη, οι δυο τελευταίες παραστάσεις για το «Σιλωάμ» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ακαδημίας 3, ώρα 9.15 μ.μ.

«Η γυναίκα... στο μουσείο»

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το θεατρικό δρώμενο «Η γυναίκα... στο μουσείο» στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης, σε σκηνοθεσία Ιορδάνη Αϊβάζογλου, στις 8 μ.μ.

Διάλεξη

Διάλεξη της Σταυρούλας Σδρόλια, αναπληρώτριας προϊσταμένης Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, με τίτλο «Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας», πραγματοποιείται στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων στις 7 μ.μ., Ερμού 136.

Documenta 14

Στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων του Πάρκου Ελευθερίας, 7-10 μ.μ. και στη δεύτερη συνάντηση της Κοινότητας Φίλων του Ulises Carrión πραγματοποιείται συζήτηση που επικεντρώνεται στις διάφορες διασυνδέσεις και αντιστοιχίες μεταξύ τέχνης και ποίησης, της συγγραφής ως τέχνης, καθώς και ιστορίες για την Ομάδα Οπτικής Ποίησης, μιας ομάδας καλλιτεχνών και συγγραφέων που δραστηριοποιούνται κυρίως στην Αθήνα από το 1981. Συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Τίνα Πανδή και ο Κύριλλος Σαρρής.

Έκθεση

Εγκαινιάζεται στις 7 μ.μ. στην Τεχνόπολη η έκθεση “GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα” στην Τεχνόπολη, Πειραιώς 100, Γκάζι. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 Μαρτίου με πρόγραμμα παράλληλων δράσεων στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Διαλέξεις

Στην οδό Ευριπίδου 18 από αυτήν την Τετάρτη και όλο τον Φεβρουάριο οι διαλέξεις του ΚΕΜΦΑ θα επικεντρωθούν στην παράδοση του ρεμπέτικου, τιμώντας τα 70 χρόνια από το ιστορικό άρθρο του Φοίβου Ανωγειανάκη στον "Ριζοσπάστη" στις 27 Ιανουαρίου 1947 για τη σημασία των ρεμπέτικων τραγουδιών. 7-9 μ.μ.

Βιβλίο

Στη Δημοτική βιβλιοθήκη Χανίων στο Δημοτικό Μέγαρο, παρουσιάζεται στις 7.30 μ.μ. η συλλογή της Αργυρώς Λουλαδάκη και του Βαγγέλη Λουλαδάκη, "Εκτός. Χώροι, Ποίηση", φωτογραφίες Βαγγέλης Λουλαδάκης, εκδόσεις Μανδραγόρας 2016. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Σ.Ν. Φιλιππίδης, Νίκος Χουρδάκης, Δημήτρης Δαμασκηνός.

Στο Μέγαρο Μουσικής

Ένα αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα παρουσιάζει το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής σε μουσική διεύθυνση Ιάκωβου Κονιτόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής στις 8.30 μ.μ.

"Ρισάλτο"

Η ταινία του Βασίλη Βαφέα "Ρισάλτο" προβάλλεται από σήμερα στο "Παλλάς" Παγκρατίου, Υμηττού 109, στις 7 μ.μ.

Στο Πάρκο Ελευθερίας

Σήμερα, αύριο και μεθαύριο στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας και στο πλαίσιο των δράσεων της Documenta 14 πραγματοποιείται 7-10 μ.μ. η διάλεξη «Κοινότητα για το τέλος της νεκροπολιτικής» από τον σύγχρονο θεωρητικό Franco «Bifo» Berardi που θα μιλήσει με θέμα την πρόσφατη άνοδο του εθνικισμού και του φασισμού στην Ευρώπη.

“Η ανθρώπινη φωνή”

Συνεχίζεται από τις 6.30 μ.μ. έως τις 10.30 μ.μ. ο κύκλος - αφιέρωμα στη φωνή και τις άπειρες εκφάνσεις της με τη συμμετοχή της Νεφέλης Λιούτα και των συνεργατών της και τις Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή.

Ομιλία

Η ιστορικός Οντέτ Βαρόν θα παρουσιάσει το θέμα: «Στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης: Μνήμη και λόγος στο έργο του Πρίμο Λέβι και του Ομήρου Πέλλα» στο σεμινάριο Σύγχρονης Ιστορίας (Ελεύθερο Πανεπιστήμιο δ. Κηφισιάς) που επιμελείται ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης. Στην «Έπαυλη Δροσίνη» - Βιβλιοθήκη Δήμου, Oδός Αγ. Θεοδώρων και Κυριακού. 7.15 μ.μ. - 9 μ.μ.

ΚΟΑ

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει για πρώτη φορά ολόκληρο, τον κύκλο έξι συμφωνικών ποιημάτων «Η πατρίδα μου» του Τσέχου συνθέτη Μπέντριχ Σμέτανα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Καναδού αρχιμουσικού Τσαρλς Ολιβιέρι - Μανρόου στις 8.30 μ.μ.

''Όλα αρχίζουν ξανά''

Η Μαρία Φαραντούρη εμφανίζεται στον «Παρνασσό» με τους νέους τραγουδοποιούς Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη, Πλατεία Καρύτση 8, στις 9 μ.μ.

Βιβλίο

Το βιβλίο του Βαγγέλη Σιαφάκα «Με μια χιλιάρα Καβασάκι» (εκδόσεις Πόλις) παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο Πλειάδες, Σπ. Μερκούρη 62, στο Παγκράτι, στις 7.30 μ.μ. Με τον συγγραφέα θα συζητήσει η Μαρία Χούκλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL