Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Γιώργος Κουμεντάκης / Γιώργος Κουμεντάκης: Με δύναμη για τη νέα Λυρική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Κουμεντάκης / Γιώργος Κουμεντάκης: Με δύναμη για τη νέα Λυρική

“Τα προβλήματα τα ξέρω και μπορούμε μαζί με τους συνεργάτες μου να τα αντιμετωπίσουμε, να τα αξιολογήσουμε και να δούμε τις προτεραιότητες ώστε ο οργανισμός να πάει αλώβητος στο νέο του σπίτι όπως πρέπει” μας λέει ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής Σκηνής, συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης, η ανακοίνωση τοποθέτησης του οποίου έγινε δεκτή με θερμούς χαρακτηρισμούς από τους καλλιτεχνικούς κύκλους.

Ο γνωστός συνθέτης αναγνωρίζει πως “υπάρχουν φοβερές ελλείψεις σε σχέση με το ρεπερτόριο, με Έλληνες καλλιτέχνες που ζουν και δημιουργούν στο εξωτερικό, ερμηνευτές και μουσικούς που πρέπει να πάψουμε να κοιτάμε με το κιάλι και οι οποίοι πρέπει να κληθούν”. Ταυτόχρονα κάνει λόγο “για την ελληνική δημιουργία του παρελθόντος, με την οποία δεν έχουμε ασχοληθεί και που θα πρέπει να αναδείξουμε”.

Για τα χαρακτηριστικά που αναμένεται να έχει το νέο πρόσωπο του οργανισμού, “το πρόσωπο του μέλλοντος της Λυρικής”, όπως ο ίδιος το αποκαλεί, “έχει ως κοινό τόπο το βλέμμα προς την κοινωνία που θα τροφοδοτεί και το εκπαιδευτικό περιεχόμενό της”.

Ο ίδιος τοποθετεί τον εαυτό του, όπως σημειώνει, “στο κομμάτι του εμπνευστή αφήνοντας μεγάλο μέρος ουσιαστικών αρμοδιοτήτων σε σημαντικούς συνεργάτες που θα τονώσουν τον ρόλο του οργανισμού, καθώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει από έναν. Άλλωστε ένα δυνατό χαρακτηριστικό της νέας Λυρικής θα είναι το ότι θα δουλεύουν πολλοί, θα αναπτυχθούν ομάδες, θα υπάρξουν νέοι συνεργάτες, θα δημιουργηθεί θέση οικονομικού διευθυντή, καλλιτεχνικού διευθυντή της Εναλλακτικής Σκηνής, θα φτιαχτεί οργανόγραμμα”. Ο κ. Κουμεντάκης επιμένει στη δημιουργία σχέσεων για το μέλλον με καλλιτέχνες και προσωπικό, καθώς, όπως λέει, “δεν θα είναι μια ευκαιριακή κατάσταση, θα φτιαχτούν δομές και θεσμικό πλαίσιο, που θα κατοχυρώνει συνεργασίες και ρεπερτόριο όχι μόνο για μία φορά”. Τότε, σύμφωνα με τον κ. Κουμεντάκη, θα μπορεί να ανακοινωθεί και ο προγραμματισμός του 2017-2018 με την ταυτόχρονη μετεγκατάσταση στον νέο χώρο. Ο ίδιος θεωρεί πως στο τέλος Μαρτίου θα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν οι νέες παραγωγές στην Εναλλακτική Σκηνή.

“Χρειαζόμαστε δύναμη και κουράγιο” υποστηρίζει και δεν κρύβει πως “θα πρέπει οι κινήσεις να είναι πολύ προσεκτικές” σε μια νέα εποχή όπου “ο καλλιτέχνης και ο μάνατζερ είναι δύο πόλοι που κανένας από τους δύο δεν μπορεί να παραλειφθεί και η διαχείριση θα βασιστεί πάνω στο καλλιτεχνικό περιεχόμενο”.

Εργαζόμενος τα τελευταία χρόνια ως καλλιτεχνικός διευθυντής της Εναλλακτικής Σκηνής, ο κ. Κουμεντάκης αναγνωρίζει πως “η κρίση έχει λαβώσει τους δημόσιους οργανισμούς και πως η εικόνα της τελειότητας δεν υπάρχει σε κανέναν από αυτούς. Η Λυρική είναι ένας οργανισμός που έχει αρκετές ελλείψεις σε δομές, ανθρώπινο δυναμικό, χρηματοδότηση. Αλλά θα προσπαθήσουμε να χτίσουμε έναν οργανισμό 'καθαρό' για να μπορέσει να κάνει αυτό το τεράστιο βήμα χωρίς να μεταφέρει τα κομμάτια του παρελθόντος, του επαρχιωτισμού και της διαφορετικής αντίληψης έτσι ώστε να πάει στο καινούργιο του σπίτι χωρίς προβλήματα. Σε αυτό καταναλώνεται και όλη η ενέργεια η δική μου και των συνεργατών μου αυτήν την περίοδο έτσι ώστε να δώσουμε λύσεις σε όλο αυτό το τεράστιο έργο που πρέπει να γίνει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα για να ξεκινήσει η καινούργια ζωή. Η οποία όμως περιλαμβάνει και το παρελθόν της Λυρικής, όλο αυτό που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια που έχει τη σημασία και την αξία του και το οποίο ταυτοχρόνως χρειάζεται άλλη μια ώθηση περισσότερο για το μέλλον για έναν οργανισμό που θα έχει διαφορετική νοοτροπία”.

Ο απερχόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής Μύρων Μιχαηλίδης σε ανακοίνωσή του καλωσορίζει “τον επί μακρό διάστημα στενό συνεργάτη του και διακεκριμένο συνθέτη, παραδίδοντας”, όπως λέει, “υπερήφανος τον ιστορικό οργανισμό σε μία στιγμή έντονης εξωστρέφειας, ανάπτυξης και υψηλών καλλιτεχνικών, διοικητικών και οικονομικών επιτευγμάτων, με εσωτερική και διεθνή αναγνώριση. Η κρισιμότητα της στιγμής της μετάβασης της ΕΛΣ στο νέο της σπίτι την βρίσκει έτοιμη, ακμαία και δυνατή” καταλήγει ο κ. Μιχαηλίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL