Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.5°C13.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C13.8°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.1°C13.8°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.3°C
1 BF 75%
Με πάθος και έμπνευση στους δρόμους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με πάθος και έμπνευση στους δρόμους

Με όπλο τη φαντασία, το χιούμορ και την ίδια τους την τέχνη οι άνθρωποι του πολιτισμού συγκρότησαν ένα πολύχρωμο και δυναμικό κοντσέρτο διαμαρτυρίας που απλώθηκε από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη σε όλη την Ελλάδα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Είχε τη χροιά και τον δυναμισμό της γιορτής η χθεσινή διαμαρτυρία για την εγκατάλειψη και την απαξίωση που έχει επιφυλάξει η κυβέρνηση στους καλλιτέχνες, τους δημιουργούς, τους εργαζόμενους στον σύγχρονο πολιτισμό, καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, αποκλείοντας την πλειονότητά τους από τα μέτρα στήριξης και εγκαταλείποντάς τους στην τύχη τους για το επόμενο διάστημα, οπότε υπό ειδικές συνθήκες θα επαναλειτουργήσουν οι χώροι πολιτισμού και ψυχαγωγίας.

Είχε όμως και το πείσμα των ανθρώπων που η διαμαρτυρία αφορά επί της ουσίας τη ζωή τους, καθώς ο κορωνοϊός απειλεί σοβαρά την εργασιακή επιβίωσή τους. Το αυτονόητο προέβαλαν στη χθεσινή ημέρα κινητοποίησης, που συμβολικά επελέγη να συμπέσει με τη γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτισμού.

 

Με παλμό και αποφασιστικότητα

Ευφάνταστα, μαζικά, με παλμό και αποφασιστικότητα καλλιτέχνες και εργαζόμενοι έδωσαν το «παρών» σε διάφορες γωνιές της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της χώρας, με αποκορύφωμα την κεντρική εκδήλωση, το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, στην οποία κάλεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος.

Κουκλοπαίχτες και νεαροί μουσικοί, καραγκιοζοπαίχτες και συνδικαλιστές έγιναν ένα πολύχρωμο πάπλωμα που σκέπασε την οδό Μπουμπουλίνας και τον πεζόδρομο της Τοσίτσα μέχρι την Πατησίων.

Εργαζόμενοι στο θέαμα και το ακρόαμα, νέοι από το κίνημα των Support Art Workers, εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων και συνδικαλιστικών οργανώσεων έδωσαν τον τόνο. Συμπαραστάτες και οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ. Μαζί τους βρέθηκαν και αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: ο τομεάρχης Πολιτισμού Πάνος Σκουρολιάκος, η Καλλιόπη Βέττα, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, η Μπέτυ Σκούφα. Μαζί και ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Νάσος Ηλιόπουλος.

Απούσα η Μενδώνη

«Αυτό, αυτό, αυτό είναι σωστό, εκδήλωση δεν γίνεται χωρίς τον τεχνικό» και άλλα ευφάνταστα συνθήματα, με την υπουργό Πολιτισμού στο επίκεντρο, ακούγονταν. Η Λίνα Μενδώνη ωστόσο φρόντισε να είναι απούσα από το γραφείο της. Επέλεξε να κατέβει στον Πειραιά και να συναντηθεί με τον δήμαρχο του πρώτου λιμανιού της χώρας Γιάννη Μόραλη, όπου γενικώς και αορίστως συζήτησαν θέματα της πόλης που άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού!

Διότι, ειδικώς, πώς να κοιτάξει η υπουργός στα μάτια τους ανθρώπους του πολιτισμού όταν τους έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους. Πολλώ δε μάλλον όταν μερικές ημέρες πριν, σε τηλεδιάσκεψη με την ΠΟΘΑ και άλλα σωματεία, εκστόμισε τη φράση: «Εξαντλήθηκε η επιείκεια της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας προς τους καλλιτέχνες».

 

Πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή

Την παντελή αδιαφορία της κυβέρνησης για τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του, τους κανόνες με τους οποίους πρέπει να ανοίξουν τα θέατρα οι συναυλιακοί και οι άλλοι χώροι πολιτισμού, την προχειρότητα σχεδιασμού του Μητρώου στηλίτευσαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ Κώστας Κεχαγιόγλου, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου Βασίλης Παρασκευόπουλος και άλλοι εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων Σωματείων στους σύντομους χαιρετισμούς τους έξω από το υπουργείο Πολιτισμού.

Αμέσως μετά, με τους κουκλοπαίχτες επικεφαλής και συγκρότημα κρουστών, ξεκίνησε η πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή. Εκεί τη δράση ανέλαβαν οι καραγκιοζοπαίχτες με ένα συμβολικό δρώμενο, όπου ο Καραγκιόζης σκοτώνει τον χάρο που ευφάνταστα δημιούργησαν οι κουκλοπαίχτες.

 

Από το πρωί μέχρι το απόγευμα

Από το Σύνταγμα άλλωστε ξεκίνησε η ημέρα της κινητοποίησης στις 7 το πρωί, με τους Support Art Workers να εκπλήσσουν μουσικά τους Αθηναίους με το δυναμικό δρώμενό τους. Και συνεχίστηκε στον ίδιο χώρο όλη την ημέρα με τη χορευτική δράση του «Κρατήρα» μέχρι τις 7 το απόγευμα, όταν τη σκυτάλη πήραν εικαστικοί καλλιτέχνες και με σύνθημα τον στίχο του Νερούδα «Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την άνοιξη να έρθει» δώριζαν στους περαστικούς ψηφιακές εκτυπώσεις εικαστικών έργων.

Την ίδια ώρα στο Θησείο πραγματοποιήθηκε το δρώμενο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του ΣΕΘΕΑ.

«Η μεγάλη συμμετοχή και η ευρηματικότητα όλων των δράσεων, ο παλμός και η αγωνιστικότητα της μεγάλης κινητοποίησης αποδεικνύουν για μία ακόμα φορά ότι οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε στο υπουργείο να αντιμετωπίζει ως ‘αόρατους’ πολλούς εργαζομένους στον χώρο. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να δικαιωθεί και ο τελευταίος από εμάς» σημείωσε η ΠΟΘΑ στο τέλος της χθεσινής ημέρας.

 

Μαζική και υπό βροχή η πορεία στη Θεσσαλονίκη

Μαζική ήταν η χθεσινή συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησαν χθες καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης διαμαρτυρόμενοι για τη μη στήριξη των ανθρώπων της τέχνης από την κυβέρνηση.

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, καθώς την ώρα της πορείας σημειώθηκε έντονη βροχόπτωση στην πόλη, οι καλλιτέχνες που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους δεν εγκατέλειψαν τον αγώνα τους και συνέχισαν τη διαμαρτυρία τους έως το υφυπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

«Να ανέβεις στη σκηνή είναι δουλειά σκληρή - Η τέχνη για να ζει πρέπει να πληρωθεί», «Είμαστε οι εργάτες της τέχνης και του πολιτισμού», «Δεν τρεφόμαστε με χειροκροτήματα» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ανέγραφαν τα αυτοσχέδια πανό που κρατούσαν οι καλλιτέχνες. Πάρα πολλά τα μπάνερς που ανέγραφαν «Support Art Workers» (σ.σ.: «Υποστηρίξτε τον καλλιτέχνη»), ενώ όλοι και όλες που συμμετείχαν στη διαδήλωση δεν έκρυβαν την αγωνία τους για το μέλλον καθώς η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει πλήξει ιδιαίτερα τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού.

Η στήριξη, όπως τόνισαν, από την ελληνική κυβέρνηση είναι ανεπαρκής και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους καλλιτέχνες λίγα και δεν συμπεριλαμβάνουν όλους. «Κανένα υπουργείο όμως δεν πρόκειται να πιεστεί για ουσιαστικά μέτρα στήριξης του πολιτισμού με μερικές δεκάδες ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες banner ‘Support Art Workers’ στα προφίλ μας. Ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί και έξω από τα social media, με κάθε πιθανή μορφή και φαντασία» αναφέρουν οι χθεσινοί διοργανωτές της διαμαρτυρίας στην ανακοίνωσή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL