Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.2°C16.9°C
4 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
15 °C
13.2°C15.6°C
2 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
5 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.5°C13.9°C
0 BF 100%
Ομιλία του πρωθυπουργού στην 55η Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ομιλία του πρωθυπουργού στην 55η Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια (Video)

Θεωρώ ότι σπρώχνουμε τον τροχό της ιστορίας προς τα πίσω, σαν να γυρίζουμε την πλάτη στα διδάγματα της ιστορίας

Μακροπρόθεσμα αυτό αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της ευρωπαϊκής συνοχής. Πριν από όχι πολύ καιρό, ο εθνικσμός πυροδότησε συγκρούσεις στην περιοχή. Αυτή η τάση είναι βαθιά ριζωμένη στις κοινωνίες μας. Κάποιοι θα προτείνουν να ζήσουμε με αυτές...

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις επί τη βάση των αξιών μας. Αν το αποδεχτούμε αυτό θα δυναμιτίσουμε το κοινό μέλλον και τις αξίες μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε αυτή την τάση να καθορίσει το μέλλον μας.

Εμείς δεν πρέπει να συμφιλιωθούμε με μια κατάσταση που αποτελεί δυναμίτη στα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού.

Δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να μεταρρυθμίσουμε τους θεσμούς αν αποφασίσουμε τελικά να τους απορρίψουμε αυτούς τους θεσμούς.

Προσπαθήσαμε να βάλουμε τέλος σε μια διαφωνία περίπου 30 ετών με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τα τελευταία 27 χρόνια οι λίγοι που προσπαθούσαν να λύσουν τη διαφορά έπρεπε να λειτουργουν μέσα σε ένα δηλητηριώδες πλαίσιο.

Εμείς προσπαθήσαμε μέσα σε ένα πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού με τους γείτονές μας. Και φτάσαμε σε μια συμφωνία που είναι καλή για τους λαούς μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

Και στο προσφυγικό καταλήξαμε σε μια συμφωνία με την Τουρκία και την ΕΕ, που περιόρισε σημαντικά τους θανάτους προσφύγων στο Αιγαίο. Προσπαθούμε να συνεχίσουμε τον διάλογο με την Αλβανία. Προσπαθήσαμε να κάνουμε το ίδιο και με την Τουρκία.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η ιστορία δεν πρέπει να γράφεται από αυτούς που πιστεύουν στον διχασμό αλλά από αυτούς που έχουν κουράγιο και όραμα

Μια χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις από μόνη της. Καμμία χώρα ή ηγεσία δεν μπορεί να βασιστεί σε μη συλλογικές βάσεις. Αυτό ισχύει για μικρές χώρες αλλά και για τις πιο ισχυρές.

Όλοι αναγνωρίζουν ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή που οι αλλαγές γίνονται πολύ γρήγορα και υποχρέωση των ηγετών είναι να αγκαλιάσουμε αυτές τις αλλαγές και να βρούμε δημιουργικές συλλογικές λύσεις για τους λαούς μας.

Η ιστορία γράφεται από αυτούς που τολμούν να επιφέρουν αλλαγές και να σταθούν στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Είμαι σίγουρος ότι ο Ζόραν κι εγώ στεκόμαστε στην σωστή πλευρά της ιστορίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL