Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Δημήτρης Τζανακόπουλος: / Δημήτρης Τζανακόπουλος: Ιστορικό ορόσημο για τα Βαλκάνια η 25η Ιανουαρίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Τζανακόπουλος: / Δημήτρης Τζανακόπουλος: Ιστορικό ορόσημο για τα Βαλκάνια η 25η Ιανουαρίου

Για αποφασιστικό βήμα, που αναβαθμίζει τον ρόλο και το κύρος της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, χαρακτηρίζοντας την 25 Ιανουαρίου "ιστορικό ορόσημο" για την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. "Από το 1992 μέχρι σήμερα", είπε ο υπουργός Επικρατείας, "εξαιτίας της διαφοράς για το όνομα, ανατράφηκε στο εσωτερικό της χώρας το τέρας του ψέματος, του εθνικισμού και του ακραίου ιστορικού αναθεωρητισμού".

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, Τσίπρας και Ζάεφ αναμένεται να λάβουν το φετινό βραβείο «Ewald von Kleist» της 55ης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια στις 16 Φεβρουαρίου. Με την απονομή του βραβείου στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια τιμά τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια αλλά και την Ευρώπη.

Αυτόματα η αλλαγή του ονόματος

Επιπλέον ο Δ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα, τονίζοντας ότι απομένει η κύρωση, εντός των επόμενων ημερών, από την ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και ακολούθως θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το ΥΠΕΞ της Ελλάδας στο ΥΠΕΞ της γείτονος, θέτοντας έτσι αυτομάτως σε ισχύ τις τροποποιήσεις του συντάγματος καθώς και την αλλαγή του ονόματός της σε Βόρεια Μακεδονία.

Η Ν.Δ. υιοθετεί και τις πρακτικές της Ακροδεξιάς

Με αφορμή τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, εξαπέλυσε επίθεση στον Κ. Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι υιοθέτησε τα πολιτικά επιχειρήματα της Ακροδεξιάς προκειμένου να διατηρήσει την πολιτική συνοχή της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. "Μένουν άναυδοι ακόμη και στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με την πολιτική κατρακύλα του Κ. Μητσοτάκη", είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολιτικά στελέχη όπως ο Ν. Δένδιας που προσπαθούν να μην επιτρέψουν την περαιτέρω μετατόπιση προς την Ακροδεξιά.

"Έχει δώσει τα κλειδιά στους ακροδεξιούς όπως ο Σαμαράς, ο Βορίδης και ο Γεωργιάδης, που έδωσαν τον τόνο στην αντιπολιτευτική ρητορική της Ν.Δ.", είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι τον πολιτικό ρυθμό στην παράταξη του "όχι" στη Συμφωνία έδωσαν οι δυνάμεις του ακραίου εθνικισμού, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν καταλογίζει σε όσους εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τη Συμφωνία των Πρεσπών ότι είναι ακροδεξιοί.

Πρόσθεσε δε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν υιοθέτησε μόνο τον λόγο και τις θέσεις της Άκρας Δεξιάς και του εθνικιστικού μίσους, "απομακρυνόμενη από τις πολιτικές αρχές που είχε καταφέρει να προσδιορίσει ο Κ. Καραμανλής", αλλά έφτασε στο σημείο να υιοθετεί "μέχρι και πρακτικές της άκρας δεξιάς", αναφέροντας συγκεκριμένα τις απειλές, τους εκβιασμούς, τους προπηλακισμούς, τις απόπειρες εμπρησμών σε σπίτια βουλευτών αλλά και την απόπειρα εισβολής στο Κοινοβούλιο. "Δεν φοβόμαστε να αντιπαρατεθούμε με το τέρας του εθνικισμού, της Ακροδεξιάς, δεν έχουμε λόγο να λυγίσουμε κάτω από το βάρος τέτοιων επιθέσεων", υπογράμμισε διαμηνύοντας σε όσους, όπως είπε, επιλέγουν συγκαλύπτουν και να υιοθετούν τέτοιου τύπου πρακτικές ότι η δημοκρατία θα νικήσει.

Ονομαστικές ψηφοφορίες μέχρι το τέλος της θητείας

"Καλούμε όποιον αμφισβητεί την ύπαρξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας υπέρ της κυβέρνησης να καταθέτει διαρκώς ονομαστικές ψηφοφορίες και τότε θα βλέπουμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνεχίσει απερίσπαστη το νομοθετικό της έργο", είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σχετικά με τη νέα "ιδιότυπη κατάσταση", όπως τη χαρακτήρισε στο Κοινοβούλιο.

Η εφαρμογή των ονομαστικών ψηφοφοριών, όπως εκτίμησε, "αναβαθμίζει τον ρόλο του Κοινοβουλίου και κυρίως τον ρόλο του βουλευτή, που ρόλος του είναι να είναι παρών στη διαδικασία της Ολομέλειας, να καταθέτει τις απόψεις του και να ψηφίζει". "Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε τις ονομαστικές ψηφοφορίες έως το τέλος της συνταγματικής θητείας αυτής της κυβέρνησης", ξεκαθάρισε, υπογραμμίζοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας.

"Μπορούμε να δοκιμαζόμαστε κάθε εβδομάδα αν το θέλει η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Κ. Μητσοτάκης" υπογράμμισε, ενώ αναφερόμενος στις επιθέσεις από τον Π. Καμμένο σχολίασε: "Ως κυβέρνηση κρατάμε την έντιμη, ειλικρινή και επιτυχημένη συνεργασία που είχαμε την τετραετία, συνεργασία που οδήγησε τη χώρα έξω από την περιπέτεια των Μνημονίων". Πρόσθεσε ωστόσο ότι προβαίνει σε άδικες και υπερβολικές δηλώσεις μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, ενώ εξέφρασε τη στήριξή του στους Ν. Κοτζιά, Π. Πολάκη και Έλ. Κουντουρά οι οποίοι έχουν μπει ποικιλοτρόπως στο στόχαστρο αντιπολίτευσης και ΜΜΕ.

Έρχεται αλλαγή του κανονισμού

Σχετικά με τα σενάρια διάλυσης της Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛΛ. και τις καταγγελίες Καμμένου ότι αυτό μεθοδεύεται από την κυβέρνηση, ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι "δεν είναι ούτε ηθικά ούτε πολιτικά ορθό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων τα οποία, μέσα από τη διαδικασία των εκλογών, εξασφάλισαν την είσοδό τους στη Βουλή". Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του κανονισμού, αποκαλύπτοντας τον σκοπό του ΣΥΡΙΖΑ "να ανοίξει αυτή η συζήτηση".

Νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης είχε προαναγγείλει από το Πρώτο Πρόγραμμα ότι επίκειται τροποποίηση στον κανονισμό της Βουλής, έπειτα από συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις, προκειμένου τα κόμματα που έχασαν τους βουλευτές τους να εξακολουθούν να λειτουργούν.

Στις 5 και 6 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός στην Τουρκία

Συνάντηση με Ερντογάν και Βαρθολομαίο

Τη διήμερη επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Τουρκία επιβεβαίωσε ο Δ. Τζανακόπουλος. Συγκεκριμένα, στις 5 Φεβρουαρίου θα συναντήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, ενώ την επομένη θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη όπου θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

"Η συγκεκριμένη στάση της ελληνικής κυβέρνησης δηλώνει με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα: Συνεργασία ναι, σχέσεις ειρήνης και φιλίας με τη γειτονική χώρα ναι, αλλά το διεθνές δίκαιο είναι σταθερά παρών και αυτό προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, όπως αυτά τα δικαιώματα αναφέρονται και προβλέπονται σε αυτό", ανέφερε σε συνέντευξή του στο "Πρακτορείο fm" ο υπουργός Ναυτιλίας Φ. Κουβέλης, δίνοντας το κλίμα της ατζέντας.

Σε μια συνάντηση που αναμένεται δύσκολη, δεδομένης της ρητορικής έντασης που κλιμακώνεται από την τουρκική πλευρά, η ατζέντα θα αφορά τα ζητήματα της νοτιοανατολικής Μεσογείου, με έμφαση φυσικά στο Κυπριακό. Παράλληλα, θα τεθούν επί τάπητος οι περιφερειακές εξελίξεις, η οικονομική συνεργασία και το προσφυγικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL