Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Στην Κύπρο ο Αλ. Τσίπρας για τη σύνοδο του ευρωπαϊκού Νότου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην Κύπρο ο Αλ. Τσίπρας για τη σύνοδο του ευρωπαϊκού Νότου

Στη Λευκωσία μεταβαίνει σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργούς προκειμένου να συμμετάσχει στην 5η σύνοδο των χωρών του Νότου. Στις 5 το απόγευμα θα συνεδριάσει η ολομέλεια της συνόδου, ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις των ηγετών και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί το δείπνο εργασίας.

Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, ενώ η Ισπανία θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών.

Ευρωτουρκικές σχέσεις και συμφωνία των Πρεσπών

Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικά θέματα συζήτησης θα είναι η σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών για την περιοχή, οι προοπτικές των ευρωτουρκικών σχέσεων και η ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου από την Άγκυρα. Παράλληλα, αναμένεται να υπογραμμιστεί η ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Θα συζητηθούν ακόμη οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και η ανάγκη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη Μεσόγειο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί ιδιαιτέρως στο μεταναστευτικό - προσφυγικό τονίζοντας την ανάγκη ευρωπαϊκής συλλογικής λύσης στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα υπογραμμίσει ότι όλες οι προτάσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου είναι αλληλένδετες και ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για αλληλεγγύη χωρίς την ανάπτυξη μηχανισμού αναδιανομών αιτούντων άσυλο μεταξύ κρατών - μελών.

Ολοκλήρωση της Ευρωζώνης με δημοκρατική λογοδοσία

Στο ζήτημα της μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να στηρίξει την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης με θεσμούς που θα υπόκεινται σε δημοκρατική λογοδοσία υποστηρίζοντας τις προτάσεις για ισχυρό προΰπολογισμό με σταθεροποιητική λειτουργία. Επιπλέον θα υπογραμμίζει ότι ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. πρέπει να λειτουργεί ως εργαλείο αναδιανομής, προκειμένου να επιτευχθούν η μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση και η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή.

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην ολοκληρωμένη ενεργειακή πολιτική της χώρας μας, με βασικό πυλώνα τη διασύνδεση ενεργειακής και περιφερειακής ασφάλειας και τον πολλαπλασιασμό ενεργειακών πηγών και οδεύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, θα αναφερθεί στην ολοκλήρωση του Νότιου Διαδρόμου, τμήμα του οποίου είναι ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, η έναρξη κατασκευής του διασυνδετηρίου αγωγού Ελλάδος - Βουλγαρίας (IGB), τα εγκαίνια της τρίτης δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και την προώθηση του αγωγού East Med στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα θα συζητηθούν και οι προοπτικές του Turkish Stream.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL