Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.6°C15.2°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.5°C13.5°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C14.7°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης: / Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης: Στις 30 Ιανουαρίου η ψηφοφορία για τις αναθεωρητέες διατάξεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης: / Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης: Στις 30 Ιανουαρίου η ψηφοφορία για τις αναθεωρητέες διατάξεις

Χθες οι βουλευτές ανέλυσαν τις συμπληρωματικές τους προτάσεις για αναθεώρηση κι έχουν διορία έως τη Δευτέρα να μαζέψουν πενήντα υπογραφές προκειμένου να τεθούν κι αυτές σε ψηφοφορία.

Μεταξύ των προτάσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ξεχωρίζει αυτή που ανέλυσε ο Δημήτρης Γάκης, η οποία συνυπογράφεται από 68 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αφορά την αναθεώρηση των διατάξεων του συντάγματος για την προστασία της νησιωτικότητας και της ορεινότητας.

Ο Δ. Γάκης εκτίμησε ότι η σημερινή διατύπωση είναι «ασαφής» κι «ανεπαρκής». Ο Αντώνης Συρίγος αναφέρθηκε κι αυτός στη νησιωτικότητα και την ορεινότητα υπογραμμίζοντας την ανάγκη η διοίκηση των νησιών και των ορεινών περιοχών να έχει μια ιδιαιτερότητα. Ο Γιώργος Κυρίτσης πρότεινε τη συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας των ζώων, πρόταση που έχουν συνυπογράψει 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Μαρία Θελερίτη πρότεινε την αναθεώρηση του άρθρου 101 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε αυτή να εγκαθιδρυθεί ως «αναπόσπαστη συνιστώσα του διοικητικού συστήματος με βάση την αρχή της εγγύτητας».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης Νίκος Παρασκευόπουλος πρότεινε να ενταχθεί ο όρος «επιείκεια» στις διατάξεις του συντάγματος για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα προκειμένου οι δικαστές να διευκολυνθούν ώστε να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη ευελιξία την ερμηνεία του νόμου. Ο Γιώργος Παπαηλιού αναφέρθηκε στη συλλογική αυτονομία και πρότεινε αναδιατύπωση του άρθρου 22 του συντάγματος ώστε να αποφεύγονται παρερμηνείες ως προς τη σχέση νόμου και Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Όχι στις διακρίσεις

Ο Κώστας Δουζίνας μαζί με τους Αννέτα Καββαδία, Γιώργο Κυρίτση και Χρήστο Καραγιαννίδη πρότειναν να προβλέπεται ρητά στο σύνταγμα ότι η προστασία των ατόμων από διακρίσεις εθνικότητας, φυλής, γλώσσας, θρησκευτικών και πολιτικών απόψεων συμπεριλαμβάνει και τις διακρίσεις με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου. Η Κατερίνα Παπακώστα ανέλυσε την πρόταση της Νέας Ελληνικής Ορμής για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο γενικός εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας κατέθεσε επιπλέον πρόταση ώστε οι στρατιωτικοί δικαστές να απολαμβάνουν όλες τις εγγυήσεις ανεξαρτησίας των υπόλοιπων δικαστών. Ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. Γιώργος Καρράς ζήτησε τη συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL