Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.7°C26.9°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C26.6°C
3 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
24 °C
23.8°C25.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C25.7°C
4 BF 50%
Δ. Τζανακόπουλος μετά το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ: / Δ. Τζανακόπουλος: Ιστορικό βήμα, νέα ιστορική φάση για τα Βαλκάνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Τζανακόπουλος μετά το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ: / Δ. Τζανακόπουλος: Ιστορικό βήμα, νέα ιστορική φάση για τα Βαλκάνια

Σε σταθερή τροχιά μπαίνει πλέον το... τρένο της κυβέρνησης αφού οι συντεταγμένες γίνονται πιο στέρεες και πιο σαφείς. Η εκκίνηση της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ, που φέρνει τη συμφωνία των Πρεσπών ένα βήμα πιο κοντά, η αναμενόμενη έγκριση του προϋπολογισμού από την Κομισιόν χωρίς περικοπή συντάξεων, η επιβεβαίωση της θετικής πορείας της οικονομίας από την ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώνουν το πλαίσιο εντός του οποίου θα πορευθεί η κυβέρνηση έως το τέλος της τετραετίας ή τουλάχιστον έως τον Μάιο.

"Μπαίνουμε σε μια άλλη ιστορική φάση πλέον. Αφήνουμε πίσω τις διενέξεις του παρελθόντος και νομίζω ότι αυτή η νέα φάση θα αποδειχθεί εξαιρετικά θετική για την ευημερία και τη συνεργασία στη Χερσόνησο", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον Real FΜ. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι η εκκίνηση της συνταγματικής αναθεώρησης από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ αποτελεί ένα "ιστορικό βήμα" που δημιουργεί διαφορετικές θετικές προοπτικές και στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Βαλκανικής.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας στη γείτονα δεν θα γίνει νωρίτερα από τον Ιανουάριο, με τον Δ. Τζανακόπουλο να προσδιορίζει το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας στη γείτονα στα τέλη του μήνα. Έπειτα, στην Ελλάδα θα υπάρξει η συζήτηση και η ψήφισή της από τη Βουλή έως τον Μάρτιο, όπως όλα δείχνουν. "Υπάρχει ο κοινοβουλευτικός και πολιτικός συσχετισμός να κυρωθεί και να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, χωρίς να προκληθούν οιουδήποτε τύπου πολιτικές εξελίξεις, που δεν θα σχετίζονται με αυτή καθεαυτή τη συμφωνία", εκτιμησε.

Fake news το "τελεσίγραφο" Καμμένου στον Τσίπρα

Η νέα παρέμβαση από πλευράς Π. Καμμένου την Κυριακή στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝ.ΕΛΛ. στη Θεσσαλονίκη αφενός έβαλε τέλος στα σενάρια και τα δημοσιεύματα που ήθελαν άμεσα πρόωρες εκλογές, αφετέρου "ανοίγει" το παιχνίδι. "Η παραμονή μας στην κυβέρνηση θα είναι μέχρι να έρθει ο κόμπος στο χτένι, δηλαδή να έρθει η συμφωνία στη Βουλή. Τότε, έντιμα και καθαρά, όπως είχαμε δηλώσει, εμείς θα αποχωρήσουμε" είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ., εξαπολύοντας παράλληλα βολές κατά του υφυπουργού Εξωτερικών Τ. Κουίκ.

Η παρέμβαση αυτή και η έμμεση απάντηση του Τ. Κουίκ -"υπηρετώ την εξωτερική πολιτική της πατρίδας μου, όπως τη χαράσσει ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή μας"- έδωσαν τροφή σε νέα δημοσιεύματα. Συγκεκριμένα, το site των "Παραπολιτικών" "αποκάλυψε" τηλεφώνημα Καμμένου στον πρωθυπουργό, κατά το οποίο του έδωσε "τελεσίγραφο" για να αποπέμψει τον Τ. Κουίκ από το υπουργικό συμβούλιο. Κατηγορηματικά διαψεύδει η κυβέρνηση: "Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα το δημοσίευμα. Πρόκειται για fake news", σχολίαζαν ανώτατες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Συζήτηση τον Μάρτιο

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε τη συμφωνία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ότι θα ξανασυζητήσουν αναφορικά με το θέμα τον Μάρτιο, υπογράμμισε ότι, σε τυχόν αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση, "σε καμία περίπτωση δεν ισχύει ότι η κυβέρνηση δεν έχει τους πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς όρους για να ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία". Δήλωσε μάλιστα πεπεισμένος ότι υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χωρίς τους ΑΝ.ΕΛΛ.

"Ωστόσο, θεωρώ ότι αυτή είναι μια συζήτηση την οποία δεν είναι αναγκαίο να κάνουμε τώρα" πρόσθεσε, τονίζοντας ότι είναι μια συζήτηση την οποία ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός του εταίρος θα κάνουν στις αρχές του Μάρτη, όπως προέκυψε και από τη συζήτηση που έκαναν προ μερικών εβδομάδων.

"Δεν πρόκειται να έχουμε κάλπες νωρίτερα από τον Μάιο"

"Τυχόν διακοπή της θητείας της κυβέρνησης Τσίπρα με ευθύνη Καμμένου, θα οδηγούσε το κόμμα των ΑΝ.ΕΛΛ. σε εξαΰλωση", σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης στο ραδιόφωνο 24/7. Όπως τόνισε, το καλύτερο για τη χώρα θα ήταν να πάμε σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας, "προκειμένου να επουλώσουμε περισσότερες πληγές στα πρώτα μας μεταμνημονιακά βήματα.". "Είμαι βέβαιος", συμπλήρωσε, "ότι δεν πρόκειται να έχουμε κάλπες νωρίτερα από τις προγραμματισμένες τον Μάιο, που αφορούν στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές".

Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ:

"Θα στηρίξουμε σχήματα που θα αναδείξουν αυθεντικά τα τοπικά προβλήματα"

Η απλή αναλογική δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν συνθέσεις, συμμαχίες στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων "και όχι στη βάση παζαριών άλλου τύπου"

"Εμείς θα μιλήσουμε αυτοδιοικητικά, δεν είμαστε εδώ για να ανακοινώσουμε χρίσματα", τόνισε από τα Γιάννενα ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης μιλώντας για τη στρατηγική του κόμματος ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών. "Θα στηρίξουμε εκείνα τα αυτοδιοικητικά σχήματα τα οποία με αυθεντικό τρόπο θέλουν να αναδείξουν τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, να καταθέσουν τη δική τους αντίληψη για το πώς αντιλαμβάνονται την οργάνωση των πόλεων, των Περιφερειών, ακριβώς στην κατεύθυνση της επίλυσης των ζητημάτων τους και όχι εξυπηρετώντας κεντρικές πολιτικές σκοπιμότητες", είπε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε δε ότι η απλή αναλογική δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν συνθέσεις, συμμαχίες στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων "και όχι στη βάση παζαριών άλλου τύπου".

Κατηγόρησε παράλληλα τον Κ. Μητσοτάκη πως απευθύνεται στους νυν αυτοδιοικητικούς σαν σε στελέχη του κόμματος του, κάνοντας λόγο για παντελή έλλειψη σεβασμού της αυτονομίας της Αυτοδιοίκησης. "Όταν δεν σέβεσαι τις ιδιαιτερότητες, την αυτονομία της Αυτοδιοίκησης, φαίνεται ότι βάζεις σε δεύτερη μοίρα τις ανάγκες των πολιτών, θέτεις ως προτεραιότητα την εξυπηρέτηση μιας στενά κομματικής αντίληψης, και αυτή η λογική είναι καταστροφική", είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά το ΚΙΝ.ΑΛΛ., είπε ότι μαθαίνει πως η Φώφη Γεννηματά "συνεχώς στέλνει εγκυκλίους στα αυτοδιοικητικά στελέχη του κόμματος της καθορίζοντας συντεταγμένες να μην ξεφύγουν από εκεί".

Π. Λάμπρου: "Δεν θα μπορούσε να είναι ο Γερουλάνος"

"Οι όποιες συγκλίσεις και συνεργασίες πρέπει να γίνονται με βάση το πρόγραμμα, τοπικό ή γενικότερο" ανέφερε στο Κόκκινο το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λάμπρου. Όπως εξήγησε, "δεν μπορείς να υποστηρίξεις έναν δήμαρχο που λέει 'δεν θέλω πρόσφυγες στην περιοχή μου' ή που πρωτοστατεί στην εκστρατεία εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών".

Ερωτώμενος για την υποψηφιότητα Γερουλάνου στην Αθήνα και τυχόν στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως "δεν θα μπορούσε να είναι ο κ. Γερουλάνος" ένας υποψήφιος δήμαρχος που θα έχει μιία τέτοια στήριξη. "Μία υποψηφιότητα στον Δήμο της Αθήνας πρέπει να έχει τέτοια χαρακτηριστικά ώστε να δείχνει την αντίληψη, τη φιλοσοφία, το πρόγραμμα της Αριστεράς στην ολότητά του", είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL