Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών μετά την παραίτηση Κοτζιά / Διπλό αυστηρό μήνυμα Τσίπρα εντός και εκτός Ελλάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών μετά την παραίτηση Κοτζιά / Διπλό αυστηρό μήνυμα Τσίπρα εντός και εκτός Ελλάδας

Με αυστηρά μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έκανε δεκτή χθες την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά αναλαμβάντας ο ίδιος τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Μια απόφαση που εκπέμπει σήμα αποφασιστικότητας για την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, στην οποία ο ρόλος του πρωθυπουργού υπήρξε κρίσιμος και κομβικός. Ο Ν. Κοτζιάς κατέθεσε χθες το πρωί την παραίτησή του, μια ημέρα μετά τη λογομαχία που είχε με τον Π. Καμμένο στο Υπουργικό Συμβούλιο. "Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις" σχολίασε μέσω Twitter μετά την παραίτησή του ο τέως υπουργός Εξωτερικών.

"Αποφάσισα εγώ ο ίδιος να αναλάβω το υπουργείο των Εξωτερικών το επόμενο διάστημα και την ευθύνη του, δίνοντας ταυτόχρονα και ένα μήνυμα ότι η επιλογή μου αυτή είναι επιλογή που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών, που αναβαθμίζει τον διεθνή ρόλο της χώρας" ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας σε δήλωσή του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

Μήνυμα και στην ΠΓΔΜ

Όπως εξήγησε, η απόφασή του να κάνει αποδεκτή την παραίτηση του Ν. Κοτζιά, αλλά και να αναλάβει ο ίδιος το κορυφαίο χαρτοφυλάκιο για το επόμενο διάστημα, στέλνει πολλαπλά μηνύματα. Αφενός στην ΠΓΔΜ, αφετέρου στο εσωτερικό, αλλά και στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός με αυστηρότητα υπογράμμισε πως δεν θα ανεχτεί από εδώ και στο εξής "καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας". Ταυτόχρονα τόνισε την απόφαση "να μην ανεχτώ από κανέναν, συνειδητά ή ασυνείδητα, εν προκειμένω ασυνείδητα, να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση, την οριστική έξοδο από τα Μνημόνια που ταλαιπώρησαν τον ελληνικό λαό τα τελευταία οκτώ χρόνια".

Αναφερόμενος στη διαδικασία που λαμβάνει χώρα στο Κοινοβούλιο στα Σκόπια, ο Αλ. Τσίπρας ενθάρρυνε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να προχωρήσει με αποφασιστικότητα και θάρρος στην αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας, όπως προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. "Δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία", υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της κυβέρνησης πως δεν θα γίνει αποδεκτή η ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. με συνταγματική ονομασία που θα λέγεται Δημοκρατία της Μακεδονίας. "Θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην ολοκλήρωση μιας ιστορικής συμφωνίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια" σημείωσε, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση θα κάνουν "αυτό που πρέπει και αυτό που ορίζουν οι διεθνείς υποχρεώσεις της".

Μήνυμα Κοτζιά

Μέσω Twitter επέλεξε να κάνει την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του ο τέως υπουργός Εξωτερικών στέλνοντας το δικό του μήνυμα τόσο στον πρωθυπουργό όσο και σε άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, με στίχους μάλιστα του Δ. Σαββόπουλου και του Ντ. Χριστιανόπουλου: "Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις" σημείωσε. "Ο πρωθυπουργός και σειρά υπουργών έκαναν στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο τις επιλογές τους και εγώ κατόπιν τις δικές μου" πρόσθεσε και κατέληξε: "Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: 'Βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος'".

Το χρονικό της παραίτησης

Ήδη από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είχε διαφανεί η έντονη δυσαρέσκεια του Νίκου Κοτζιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήταν ο πρώτος που αποχώρησε από την αίθουσα και έφυγε αμέσως από τη Βουλή μετά την αντιπαράθεση που είχε με τον Π. Καμμένο. Η επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο το απόγευμα της Δευτέρας φούντωσε τις φήμες περί δυσφορίας του τέως υπουργού Εξωτερικών, με συνομιλητές του να αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός αλλά και άλλοι υπουργοί δεν του παρείχαν επαρκή κάλυψη στην αντιδικία με τον υπουργό Άμυνας. Την επίσκεψη στον Πρ. Παυλόπουλο ακολούθησαν διαρροές που φωτογράφιζαν ήδη από το βράδυ της Δευτέρας την πρόθεση του Ν. Κοτζιά να παραιτηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρεαν έως και χθες το πρωί, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών προσανατολιζόταν στο να καταθέσει την παραίτησή του -ή να καταλήξει στις αποφάσεις του- με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, την Παρασκευή. Κάποια στιγμή διαφάνηκαν σημάδια αποκλιμάκωσης της κρίσης, ωστόσο το χάσμα δεν γεφυρώθηκε και ο Ν. Κοτζιάς επέσπευσε την απόφασή του. Στο μεταξύ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν ενοχληθεί αρκετά από τη στάση του. Όπως ανέφεραν χθεσινές πληροφορίες από το περιβάλλον του τέως υπουργού Εξωτερικών, ο Ν. Κοτζιάς δεν έχει σκοπό να διαταράξει την κυβερνητική σταθερότητα. Κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί από τις επόμενες κινήσεις του ίδιου και της πολιτικής κίνησης ΠΡΑΤΤΩ που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα.

"Το τρένο προχωρά, όποιος δυσφορεί κατεβαίνει..."

Ήταν χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στον Alpha. "Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά σταθερά και θα φτάσει στον προορισμό του. Όποιος δεν θέλει ή δυσφορεί να κατέβει από το τρένο" είπε χαρακτηριστικά μεταφέροντας το μήνυμα του πρωθυπουργού το οποίο εξέπεμψε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Δικαίως ωστόσο θα μπορούσε κανείς να εκλάβει αυτή την αποστροφή ως μήνυμα προς τον Ν. Κοτζιά.

Εξέφραζε παράλληλα την εκτίμηση πως ο Ν. Κοτζιάς δεν έχει λόγο δυσφορίας αφού η πολιτική του Αλ. Τσίπρα όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών είναι η ίδια με αυτήν του πρώην υπουργού Εξωτερικών. "Δεν ξέρω αν ο κ. Κοτζιάς δυσφορεί. Δεν μπορώ να το πιστέψω όμως. Δεν έχει λόγο να δυσφορεί. Γιατί η πολιτική του πρωθυπουργού στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών είναι αυτή με την οποία συμφωνεί ο κ. Κοτζιάς" υπογράμμιζε ο Δ. Τζανακόπουλος. "Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος προς δυσφορία. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, είμαι σίγουρος ότι ο κ. Κοτζιάς δεν θα το επικοινωνούσε μέσω διαρροών. Αυτή η κυβέρνηση δεν επικοινωνεί με διαρροές" σχολίαζε με νόημα.

Τι σημαίνει η ανάληψη του ΥΠΕΞ από τον πρωθυπουργό

Αναγνώριση του έργου του Κοτζιά, κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της εξωτερικής πολιτικής

Τη δική της ιδιαίτερη σημασία έχει η ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον Αλ. Τσίπρα, με πρώτη και κύρια, όπως τόνισε και ο ίδιος, την προσήλωση στη συμφωνία των Πρεσπών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι εκείνος που, κατά γενική ομολογία, εμπνεύστηκε τη συμφωνία που οδηγεί στην επίλυση ενός σοβαρού διεθνούς ζητήματος που ταλανίζει τα Βαλκάνια εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια.

Η στάση αυτή του Αλ. Τσίπρα έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως υπόδειγμα ειρηνικής επίλυσης διαφορών μεταξύ κρατών ενισχύοντας τον σταθεροποιητικό και ηγεμονικό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη Βαλκανική και στην Ανατολική Μεσόγειο. Φυσικά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει και τον σημαντικό ρόλο του Νίκου Κοτζιά, που ήταν ο πρώτος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών που "τόλμησε" να βγάλει την εξωτερική πολιτική της χώρας από την ακινησία, την απραξία και τη φοβικότητα. Επιπλέον, η επίλυση του "Μακεδονικού" και η εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στη γειτονιά μας συνιστούν ταυτοτικό ιδεολογικό στοιχείο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κεντρική πολιτική και στρατηγική επιλογή του κόμματος.

Ταυτόχρονα η ανάληψη του ΥΠΕΞ από τον πρωθυπουργό συνιστά αναγνώριση του έργου του Ν. Κοτζιά, αλλα και τιμή προς το πρόσωπό του και τη διαδρομή του, καθώς δεν αντικαταστάθηκε από άλλον υπουργό. "Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτηση" είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, με συνομιλητές του να επιβεβαιώνουν την ειλικρίνεια αυτής της έκφρασης. "Καμιά δυσφορία" απάντησε στους δημοσιογράφους που ρώτησαν σχετικά λίγο πριν επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο για το αεροδρόμιο.

Παράλληλα όμως, έχοντας διασφαλίσει τη στήριξη του Υπουργικού Συμβουλίου για την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας, δεν αφήνει σε κανέναν το περιθώριο να αμφισβητήσει την εξωτερική πολιτική και την εθνική γραμμή της χώρας. Σε συνδυασμό με το σαφές μήνυμα που έστειλε με τη δήλωσή του, αναδεικνύει την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει μέχρι τέλους για την οριστική επίλυση του "Μακεδονικού". Μόνος δρόμος γι' αυτό είναι η "ιστορική συμφωνία των Πρεσπών", όπως υπογραμμίζουν στο Μαξίμου.

ΠΩΣ ΕΙΔΑΝ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Π. Σκουρλέτης: Αταλάντευτη η διάθεση ολοκλήρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών

Ο κ. Κοτζιάς είχε την πλήρη πολιτική κάλυψη, ως προς τα θέματα της αρμοδιότητάς του, από τον πρωθυπουργό και ως εκ τούτου ο Π. Σκουρλέτης χαρακτήρισε ακατανόητη την παραίτηση Κοτζιά.

"Αυτό επιβεβαιώθηκε από την επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών, κίνηση που πιστοποιεί την αταλάντευτη διάθεση της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών και να πάμε μέχρι τέλους" τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ στο Kontra Channel.

"Σεβαστές οι διαφορετικές απόψεις, αλλά η κυβέρνηση έχει μία πολιτική και αυτή θα εφαρμόσει μέχρι την ολοκλήρωσή της" πρόσθεσε ο Π. Σκουρλέτης, επαναλαμβάνοντας ότι "του είναι ακατανόητο γιατί παραιτήθηκε ο κ. Κοτζιάς".

Για "μήνυμα ενότητας, σταθερότητας και αποφασιστικότητας από τον πρωθυπουργό για την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου, για την επόμενη μέρα της χώρας μετά τα Μνημόνια" έκανε λόγο μέσω Τwitter η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Σβίγκου.

Αρνητική εξέλιξη χαρακτήρισε την παραίτηση Κοτζιά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης. "Η χώρα χρειάζεται προσήλωση στους μεγάλους στόχους: σταθερότητα, ανάκαμψη της οικονομίας, πολυδιάστατη, φιλειρηνική εξωτερική πολιτική. Για την υλοποίηση των συλλογικών μας στόχων, με σοβαρότητα, σταθερότητα, διαφάνεια και συνοχή" σημείωσε.

"Πριν από λίγες ημέρες από το ΥΠΕΞ είχα εξάρει τη σπουδαία συμβολή του Ν. Κοτζιά στην επίλυση του 'Μακεδονικού'. Ο Ν. Κοτζιάς είχε την απόλυτη στήριξή μας για την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών" τόνισε με tweet ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς. "Ο Νίκος Κοτζιάς έδωσε ρεαλιστική υπόσταση στην εξωτερική πολιτική της χώρας και ανέλαβε να κλείσει ανοικτά και χρονίζοντα ζητήματα στο πεδίο της διπλωματίας" σημείωσε στον Real FM ο Σ. Φάμελλος, που εκτίμησε ότι η παραίτηση δεν επηρεάζει την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ευχαριστίες από την Κύπρο

Τις ευχαριστίες του προς τον Ν. Κοτζιά εξέφρασε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Χ. Χριστοδουλίδης κάνοντας λόγο για "πολύτιμη και αγαστή συνεργασία τόσο στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού όσο και στις κοινές πρωτοβουλίες σε διεθνές, ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο".

Χαν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών

Την ανάγκη να διατηρηθεί "η πολιτική κληρονομιά του Ν. Κοτζιά, η συμφωνία των Πρεσπών" υπογράμμισε ο επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL