Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Η αλληλεγγύη και η δημοκρατία ενάντια στην Ευρώπη - φρούριο και τη συντήρηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αλληλεγγύη και η δημοκρατία ενάντια στην Ευρώπη - φρούριο και τη συντήρηση

Η Ιστορία είναι, λένε, πεισματάρα και σπανίως συγχωρεί. Και αυτό που θα γράψει η Ιστορία για τον τρόπο που η Ευρώπη διαχειρίστηκε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο θα είναι πως το πρόσωπο του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης στραπατσαρίστηκε από τη μισαλλοδοξία, τα τείχη, τον φόβο και τις εθνικές αναδιπλώσεις.

Η εικόνα της άτυπης συνόδου κορυφής στο Σάλτσμπουρκ την περασμένη Πέμπτη επιβεβαίωσε ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία χάνει το παιχνίδι, αφού, μπροστά σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή, αντί της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών, στη συζήτηση κυριάρχησε η γραμμή του Βίσενγκραντ, η Ευρώπη - φρούριο.

Απέναντι σε αυτή την αμετανόητη και επικίνδυνη λογική, η μικρή Ελλάδα στήνει ανάχωμα. Η χώρα που ξεκινά να επουλώνει τις πληγές της μνημονιακής καταστροφής και που κατάφερε μέσα σε ασφυκτικές συνθήκες να διατηρήσει τις αξιακές αρχές της Ευρώπης, αφού σήκωσε σχεδόν όλο το βάρος της προσφυγικής κρίσης με γνώμονα την ανθρώπινη ζωή και την αλληλεγγύη.

Η Ευρώπη σε δύο στρατόπεδα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πως η προσφυγική κρίση είναι το κεντρικό, ιδεολογικό και πολιτικό ζήτημα για το μέλλον της Ευρώπης, που την χωρίζει σε δύο στρατόπεδα. Από τη μία εκείνοι που φτιάχνουν φρούρια στις χώρες τους. Από την άλλη οι δυνάμεις που αντιλαμβάνονται πως η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δεν θα υπάρξει με κλειστά σύνορα και καταστολή, παρά μόνο με αντιμετώπιση της ρίζας του κακού: των πολέμων, των συρράξεων και των ανισοτήτων. Αλληλεγγύη, ίση κατανομή, σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι οι άξονες που προτάσσει η Ελλάδα.

Προοδευτικό μέτωπο

Ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα καλούνται οι πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, η ελληνική κυβέρνηση αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση της ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων. "Χρειαζόμαστε διπλό μέτωπο ενάντια στην Ακροδεξιά, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, αλλά και τον νεοφιλελευθερισμό και τη λιτότητα που τους τροφοδοτεί, και για τον λόγο αυτόν, πρέπει να συγκροτήσουμε την ευρύτερη δυνατή, προοδευτική συμμαχία στην Ευρώπη, ανάμεσα στην Αριστερά, τη Σοσιαλδημοκρατία, την Οικολογία", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός από τη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Παράλληλα, έδωσε το στίγμα για την υποψηφιότητα της προεδρίας της Κομισιόν, λέγοντας πως το πρόσωπο θα πρέπει να μπορεί να εκφράσει το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, θέτοντας ως προτεραιότητα το πολιτικό πρόγραμμα.

Την ίδια στιγμή, οι διεργασίες του Progressive Caucus, με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, συνεχίζονται, ενώ στις 28 και στις 29 Σεπτεμβρίου το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς αναμένεται να συζητήσει εκτενώς σχετικά με τη στρατηγική και τις συμμαχίες ενόψει της μάχης των ευρωεκλογών. Μια συζήτηση σύνθετη και όχι χωρίς εμπόδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL