Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.6°C15.2°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.5°C13.5°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C14.7°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Ελεύθεροι ο Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελεύθεροι ο Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης

Τον Μάρτιο στη Βάρνα, στο πλαίσιο των συνομιλιών Ε.Ε. - Τουρκίας, και μετά τα σχετικά διαβήματα της ελληνικής κυβέρνησης, που είχε ήδη φέρει το θέμα σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ ζητούσε από τον Πρόεδρο Ερντογάν την απελευθέρωση του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη πριν το επερχόμενο, τότε, Πάσχα. Τελικά φτάσαμε στον Δεκαπενταύγουστο -με ό,τι σηματοδοτεί αυτό από πλευράς Ερντογάν- για να ξαναντικρίσουν την Ελλάδα οι δύο στρατιωτικοί που κρατούνταν παρατύπως στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Οι τουρκικές εκλογές, που τότε επίκειντο, δεν επέτρεψαν τη λύση το Πάσχα. Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα, πάντα σε χαμηλούς τόνους, οι διπλωματικές προσπάθειες της κυβέρνησης, από τον πρωθυπουργό μέχρι το υπουργείο Εξωτερικών και όλες τις αρμόδιες αρχές, συνεχίζονταν. Άλλοτε με δημόσιες παρεμβάσεις, όπως αυτή που έγινε στην Ευρωβουλή -είχε επιτευχθεί η έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος κατόπιν του οποίου, στις αρχές Ιουλίου, ο αντιπρόεδρος του σώματος Δ. Παπαδημούλης είχε ζητήσει την παρέμβαση του προέδρου Αντόνιο Ταγιάνι- και άλλοτε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Δίωρο τετ-α-τετ Τσίπρα - Ερντογάν

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη δίωρη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στις αρχές Ιουλίου, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε ως κορυφαίο θέμα της ατζέντας το ζήτημα των δύο στρατιωτικών. Κάτι, άλλωστε, που είχε τονίσει και δημόσια, χαρακτηρίζοντας "πληγή για όλο το ΝΑΤΟ το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιώτες νατοϊκής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη νατοϊκή χώρα για πάνω από τέσσερις μήνες επειδή πέρασαν εκ παραδρομής, κατά λίγα μέτρα στο έδαφός της, και μάλιστα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες".

Με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος

Αποτέλεσμα όλων αυτών των πολιτικών και διπλωματικών προσπαθειών ήταν η χθεσινή απελευθέρωση των δύο, που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιστρέψουν σήμερα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, το οποίο θα σταλεί στην Αδριανούπολη προκειμένου να τους παραλάβει. Στο αεροσκάφος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα επιβαίνουν υπουργοί της κυβέρνησης για να παραλάβουν τους δύο στρατιωτικούς, με ασφάλεια στην πατρίδα.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει επίσης ότι, σε επικοινωνία που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού με τον διπλωματικό σύμβουλο του Προέδρου Ερντογάν, ο δεύτερος τον διαβεβαίωσε ότι αν θα γίνει τελικά δίκη των δύο στρατιωτικών, θα γίνει ερήμην και εάν επιβληθεί ποινή, δεν θα υπερβαίνει το διάστημα που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης.

Η δικαστική απόφαση

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, που είχαν συλληφθεί την 1η Μαρτίου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και κρατούνταν από τότε στις φυλακές της Αδριανούπολης, αφέθηκαν ελεύθεροι χθες χωρίς περιοριστικούς όρους, καθώς το δικαστήριο απεφάνθη ότι πλέον δεν συντρέχουν λόγοι να είναι προφυλακιστέοι.

Στη χθεσινή συνεδρία, οι δύο Έλληνες, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους, αφού πλέον είχε ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω τους και δεν προέκυπτε η κατηγορία της κατασκοπείας, αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επανέλαβαν στην κατάθεσή τους ότι μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.

Έπειτα από αυτό, η Εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός του πλαισίου μιας πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε, λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Επισημαίνεται ότι είναι οι πρώτοι από πολλούς ξένους κρατούμενους που απελευθερώνονται, γεγονός που μένει να φανεί αν σηματοδοτεί κάτι γενικότερο από τουρκικής πλευράς.

Ν. Κοτζιάς: Κερδισμένη η διπλωματία

Τη "μεγάλη χαρά" του για την απελευθέρωση των δύο εξέφρασε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς που έδωσε δημόσια "πολλά συγχαρητήρια στον πρέσβη μας Π. Μαυροειδή, στον ΠΥΒ Α. Μπαλτά και στην πρόξενο Σ. Θεοχαρίδη. Ευχαριστήρια σε όσους βοήθησαν από την τουρκική πλευρά. Η διπλωματία είναι η μεγάλη κερδισμένη της βραδιάς" τόνισε. Ο υπουργός Π. Καμμένος ανήρτησε μια εικόνα της Παναγίας.

Ν. Βούτσης: "Καλή λευτεριά!"

Μόλις πληροφορήθηκε την είδηση για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του Γραφείου Τύπου και Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης της Βουλής, ο πρόεδρος του σώματος Νίκος Βούτσης απέστειλε το εξής μήνυμα: "Άγγελε, Δημήτρη, να σας δούμε γρήγορα στην πατρίδα και να σας σφίξουμε στην αγκαλιά μας. Καλή λευτεριά". Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Βουλής είχε μεταβεί στην Αδριανούπολη, όπου είχε συναντηθεί με τους δύο στρατιωτικούς, στους οποίους υπογράμμισε την πάνδημη συμπαράσταση του ελληνικού λαού και της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας για την αναίτια κράτησή τους. Οι δύο στρατιωτικοί, που τότε συμπλήρωναν 76 μέρες κράτησης, είχαν διαβεβαιώσει τον πρόεδρο της Βουλής ότι έχουν ακμαίο ηθικό και αντιλαμβάνονται την εμβληματική πλέον διάσταση που παίρνει για τον ελληνικό λαό η άδικη κράτησή τους.

Κ. Μητσοτάκης: "Χαρμόσυνο νέο"

"Η απελευθέρωση των δύο αξιωματικών μας είναι ένα χαρμόσυνο νέο στο τόσο ζοφερό φετινό καλοκαίρι. Όλοι περιμένουμε με χαρά και συγκίνηση την επιστροφή τους. Θέλω να συγχαρώ τον Άγγελο, τον Δημήτρη και τις οικογένειές τους για την τόσο γενναία, αξιοπρεπή και πατριωτική στάση τους" ανακοίνωσε στο Twitter ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στην ελληνική κυβέρνηση, την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση είχε φτάσει να κατηγορήσει για "αδιαφορία" έναντι των δύο στρατιωτικών...

Χαιρετίζουν ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΚΕ

"Ό,τι πιο ευχάριστο έχουμε ακούσει εδώ και πολύ πολύ καιρό. Με το καλό πίσω στην πατρίδα" ήταν η λακωνική αντίδραση στο Twitter του Π. Χρηστίδη, εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ. "Ανακουφιστική εξέλιξη" χαρακτήρισε την "απελευθέρωση χωρίς περιοριστικούς όρους" των δύο ο Γ. Μαυρωτάς (Ποτάμι).

Για "θετική εξέλιξη, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κρύψει την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως αποδεικνύεται και από τις καθημερινές προκλήσεις σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας" μίλησε το ΚΚΕ.

"Ευχαριστώ" του Ν. Κούκλατζη, πατέρα του Δημήτρη

"Παραμονή της γιορτής της Παναγιάς ζούμε ένα θαύμα στο οποίο δεν πάψαμε να πιστεύουμε ούτε στιγμή. Ευχαριστούμε ολόψυχα τον Θεό, την Παναγία, την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, που δεν έπαψαν ούτε στιγμή να αγωνίζονται για την επιστροφή του Δημήτρη και του Άγγελου" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πατέρας του Δημήτρη Κούκλατζη Νίκος Κούκλατζης, ευχαριστώντας "τους γονείς απ’ όλο τον κόσμο που ένωσαν τις προσευχές τους με τις δικές μας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL