Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Γ.Γ. Γκόλνταμερ: Αλλοίωση φυσικού τοπίου και αλλαγή χρήσης γης οι αιτίες των φονικών πυρκαγιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ.Γ. Γκόλνταμερ: Αλλοίωση φυσικού τοπίου και αλλαγή χρήσης γης οι αιτίες των φονικών πυρκαγιών

"Η αλλοίωση του φυσικού τοπίου" και "η αλλαγή χρήσης της γης" συνιστούν τη βασικότερη αιτία φονικών πυρκαγιών όπως στο Μάτι και πέρυσι στην Πορτογαλία, σύμφωνα με τον Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, καθηγητή Οικολογίας των Πυρκαγιών στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, επικεφαλής του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών του ΟΗΕ.

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ αν ήταν δυνατή η κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Μάτι, ο καθηγητής, που έρχεται στην Ελλάδα από το 1985, απαντά: "Δύσκολα, αλλά ουσιαστικά όχι, διότι στο Μάτι η πυρκαγιά εξελίχθηκε εντός λίγων λεπτών. Ακόμα και άν υποθέσουμε ότι δεν υπήρχε αλλού φωτιά και όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης ήταν διαθέσιμες, και πάλι το πρώτο διαθέσιμο όχημα της Πυροσβεστικής θα έφτανε στην καλύτερη περίπτωση σε 10-15 λεπτά, όταν θα ήταν ήδη πολύ αργά". Ερωτηθείς αν είναι δυνατή η κατάσβεση πυρκαγιάς με ανέμους 120 χλμ. την ώρα, προχωρά σε σύγκριση με την Καλιφόρνια, που έχει αντίστοιχη βλάστηση, για να τονίσει πως "ακόμα και οι Αμερικανοί, οι οποίοι είναι οι καλύτερα εξοπλισμένοι και οργανωμένοι παγκοσμίως στην αντιμετώπιση εκρηκτικού είδους πυρκαγιών, ούτε καν αυτοί δεν το καταφέρνουν".

"Στη δεδομένη κατάσταση στο Μάτι, με τον συνδυασμό κατοικιών ανάμεσα σε εύφλεκτα δέντρα, με πανικόβλητους οδηγούς αυτοκινήτων οι οποίοι μπλοκάρουν τους δρόμους, οι άνθρωποι παγιδεύτηκαν. Οι παραλληλισμοί με την Πορτογαλία και τους δεκάδες νεκρούς είναι οφθαλμοφανείς" τονίζει και απαντά ότι σε αυτές τις συνθήκες "το τυχόν σχέδιο εκκένωσης δεν θα μπορούσε να έχει λειτουργήσει. Η φωτιά επεκτάθηκε πάρα πολύ γρήγορα και με μεγάλη δριμύτητα".

"Θα σας παραπέμψω και πάλι στην Καλιφόρνια. Υπάρχουν και εκεί νεκροί, κάηκαν 800 σπίτια" λέει και εισηγείται "να εκπονηθεί ένα εθνικό, 'ολιστικό σχέδιο' για την πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών όπως στο Μάτι". "Να αποχαιρετήσουμε τα παλιά πολεοδομικά πρότυπα και να σχεδιάσουμε όλοι μαζί μακροπρόθεσμα. Η κλιματική αλλαγή πρέπει να γίνει μεγάλο πολιτικό θέμα. Είναι πολύ σημαντικό, διότι θα καθορίσει τη μελλοντική εξέλιξη του κόσμου. Επιβάλλεται να γίνει έστω και αν πονέσει" καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL