Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική / Επιτακτική η ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων και συγκεκριμένων πρωτοβουλιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική / Επιτακτική η ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων και συγκεκριμένων πρωτοβουλιών

ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ*

Η πρόσφατη φυσική καταστροφή στην Αττική ανέδειξε για άλλη μια φορά με τον πλέον δραματικό τρόπο πόσο το ελληνικό κράτος και η ελληνική κοινωνία παραμένουν δέσμιοι παθογενειών, ελλείψεων και στρεβλώσεων δεκαετιών, ακριβώς όπως στα δημοσιονομικά ζητήματα έτσι και σε ζητήματα οικολογικά και οικιστικά. Συγχρόνως, οι τεράστιες απώλειες ζωών κατέδειξαν ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων και συγκεκριμένων πρωτοβουλιών σε θεσμικό και διοικητικό επίπεδο. Δυστυχήματα και μεγάλες καταστροφές δεν θα πάψουν ποτέ να συμβαίνουν, αυτό όμως που επιβάλλεται να πράξουμε είναι, διδασκόμενοι από τα παθήματα, να προετοιμαζόμαστε για το αύριο ενεργώντας σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις σήμερα.

Τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις δομές της και τους ανθρώπους της και στους δύο βαθμούς άμεσα τους αφορούν τόσο τα συστήματα πρόληψης και προετοιμασίας όσο και οι μέθοδοι αντιμετώπισης κατά την εμφάνισή τους όλων των φυσικών απειλών που ανήκουν στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Στρεβλώσεις, κακοτεχνίες, πολεοδομικές αυθαιρεσίες και οικιστικά αδιέξοδα που επί πολλές δεκαετίες, με βασική ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που επέτρεψαν να διαμορφωθούν ανά την επικράτεια τέτοιους είδους οικιστικά τέρατα, είναι επικινδύνως παρόντα σήμερα και απειλούν δημόσιους χώρους, ιδιωτικές περιουσίες και δυστυχώς ζωές. Ήρθε η ώρα της άμεσης παρέμβασης για διόρθωση όσο το δυνατόν των πολεοδομικών λαβυρίνθων που στην κρίσιμη ώρα, και υπό συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων, εγκλωβίζουν αθώους πολίτες. Είναι ένα μεγάλο πρώτο βήμα η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε άμεσες κατεδαφίσεις και άρση πολεοδομικών παρανομιών και σ' αυτό έχει δίπλα της την τεράστια πλειονότητα της κοινωνίας. Απαιτούνται όμως για το επόμενο διάστημα και για την ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος και άλλες ριζικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις:

1. Mεθόδευση ενός αποδοτικού και ηθικού πλαισίου χρήσης γης και δόμησης περιβάλλοντος, ανοικοδόμηση με απόλυτη εφαρμογή των πολεοδομικών κανονισμών και οριοθέτηση των φυσικών πόρων.

2. Επαναπροσδιορισμός του χαρακτήρα και της δομής της Πολιτικής Προστασίας. Ο φορέας είναι χρήσιμος, αλλά χρειάζεται να γίνει περισσότερο αυτόνομος και ευέλικτος στις διαδικασίες, ούτως ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός και κυρίως στην κρίσιμη ώρα.

3. Σαφής επανακαθορισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ ΓΓΠΠ, Περιφέρειας, δήμου και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου στην ώρα της επιχείρησης να υπάρχει μεγαλύτερος συντονισμός και ταχύτερες αντιδράσεις από τον καθένα στον τομέα και τον χώρο ευθύνης του.

4. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων σχετικά με τον κίνδυνο των πυρκαγιών, καμπάνιες ενημέρωσης, ειδικές ώρες μαθημάτων στα σχολεία και ένας μακροχρόνιος προγραμματισμός επικοινωνιακής παρέμβασης για το θέμα, όπως είχε γίνει παλιότερα επιτυχώς για τα θέματα της αντισεισμικής προστασίας σε όλα τα επίπεδα.

Είναι αλήθεια ότι από το 2015 και μετά η κυβέρνηση έδωσε κύρια βαρύτητα ως προτεραιότητα και πρωτεύουσα ανάγκη στην αντιμετώπιση των τεράστιων δημοσιονομικών και οικονομικών αδιεξόδων της χώρας. Σε λίγες ημέρες, έπειτα από προσπάθειες, θυσίες και επίμονες ενέργειες, θα είμαστε όλοι μπροστά στο ξέφωτο του Αυγούστου 2018 με τον απεγκλωβισμό μας από τον ασφυκτικό κλοιό των Μνημονίων. Τώρα είναι η ώρα με γενναία πολιτική βούληση η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει μεθοδευμένα και συστηματικά και τα εξίσου σοβαρά ζητήματα πολιτικής προστασίας και οικιστικής παθογένειας. Οι υγιείς δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα στηρίξουν αυτή τη νέα εκστρατεία της κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουργείων, ώστε πολύ σύντομα να έχουμε το κατάλληλο θεσμικό και διοικητικό πλαίσιο που θα είναι ικανό να προσφέρει επαρκή προστασία από απειλούμενους κινδύνους. Κινδύνους που γέννησαν και γιγάντωσαν παλαιοκομματικές και ψηφοθηρικές πρακτικές του παρελθόντος.

* O Διονύσης Παπαδόπουλος είναι δήμαρχος Μεγαλόπολης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL