Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Χωρίς αντίδραση από τη Ν.Δ. η ευθεία δήλωση δικαίωσης του ΛΑ.Ο.Σ. / Ο Άδ. Γεωργιάδης "καπελώνει" την εθνική γραμμή του 2008
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωρίς αντίδραση από τη Ν.Δ. η ευθεία δήλωση δικαίωσης του ΛΑ.Ο.Σ. / Ο Άδ. Γεωργιάδης "καπελώνει" την εθνική γραμμή του 2008

Η φωτογραφία της κ. Μπακογιάννη με τον Άδωνι Γεωργιάδη είναι από το 2013...

Σε πλήρη διάσταση με το εθνικό πλαίσιο που διαμόρφωσε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή για το "Μακεδονικό" βρίσκεται η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. Ο Άδωνις Γεωργιάδης βγήκε χθες μπροστά και γελοιοποίησε τη στρατηγική του 2008, πυροδοτώντας αντιδράσεις και ερωτήματα.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό 24/7 τόνισε ότι “η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2008 έκανε ένα έξυπνο διπλωματικό παιχνίδι, καθώς έριξε το blame game στα Σκόπια, έβαλε τη διεθνή κοινότητα να καταλάβει ότι φταίνε οι Σκοπιανοί και προάσπισε πλήρως τα εθνικά συμφέροντα”. Σε αυτό το πλαίσιο έκανε λόγο “για μεγάλη επιτυχία του Κώστα Καραμανλή και της Ντόρας Μπακογιάννη".

Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι “πριν το Βουκουρέστι ήμουν στο ΛΑΟΣ, η γραμμή του ΛΑΟΣ ήταν κατά της σύνθετης ονομασίας και πίεζα να μην δοθεί το όνομα, το οποίο δεν έδωσε τελικά ο Καραμανλής”.

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. παράλληλα τάχθηκε, σε αυτό το πλαίσιο, εναντίον μιας λύσης με σύνθετη ονομασία, την οποία χαρακτήρισε "επώδυνο συμβιβασμό", και έσπευσε να κατατάξει και την Ντόρα Μπακογιάννη στο αδιάλλακτο στρατόπεδο της Ν.Δ.! “Η κ. Μπακογιάννη είναι υπέρ της λύσης. Ούτε η κ. Μπακογιάννη ούτε κανείς άλλος επιθυμεί τη σύνθετη ονομασία. Η Ν.Δ. θέλει μια λύση - πακέτο” τόνισε χαρακτηριστικά λησμονώντας ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών πριν από λίγους μήνες είχε σημειώσει ότι υποστηρίζει «σύνθετη ονομασία που εμπεριέχει το όνομα ‘Μακεδονία’ υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθούν όλα τα υπόλοιπα. Όποτε και να ψάξετε δηλώσεις δικές μου από το 1990 μέχρι σήμερα, λέω την ίδια κουβέντα».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης για τη θέση της Ν.Δ. τόνισε "ότι το όνομα θα το συζητήσουμε τελευταίο. Για να φέρω ένα παράδειγμα. Εάν ονομαστεί η χώρα αυτή Vardarska και μέσα λέγεται ότι είναι Μακεδόνες, ότι έχουν μακεδονική γλώσσα και το όραμα τους είναι μια Μακεδονία του Αιγαίου, αυτή είναι μια καλή συμφωνία; Όχι. Άρα εμείς λέμε μια συμφωνία - πακέτο".

ΣΥΡΙΖΑ: Μπακογιάννη, Μητσοτάκης συμφωνούν;

“Δηλώσεις σαν κι αυτές θα μπορούσαν να εκληφθούν μόνο ως θλιβερή γραφικότητα. Ωστόσο, το ότι ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβαίνει στον ισχυρισμό πως οι κυβερνήσεις της χώρας μπορούν να αντιμετωπίζουν τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική της χώρας με όρους τζόγου και να ισχυρίζεται πως είχαν σκοπό να κοροϊδέψουν τη διεθνή κοινότητα, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο” επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Θέτει παράλληλα τα ερωτήματα αν “συμφωνεί άραγε η τότε υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής της Ν.Δ. Ντ. Μπακογιάννη με τη δήλωση αυτή, όπως και με το ότι η ίδια μπλόφαρε το 2008; Ο επικεφαλής της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να πει κάτι για όλα αυτά;".

Πηγές Ν.Δ. διορθώνουν Κούκαν...

Από κει και πέρα, "γαλάζιες" πηγές έσπευσαν να σημειώσουν πως "αυθαιρέτως" ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Έντουαρντ Κούκαν υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. «δεν είναι εντελώς αρνητικός σε ό,τι αφορά την επίλυση του θέματος της ονομασίας»

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν “ότι κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει καθ' οιονδήποτε τρόπο αποδεκτή η αναγνώριση 'μακεδονικής εθνότητας' και 'μακεδονικής γλώσσας' και επεσήμανε ότι οι Έλληνες έχουν αυξημένη ευαισθησία στο θέμα του ονόματος, καλώντας τους Ευρωπαίους να τη σεβαστούν".

Έχει πάντως ειδικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι ίδιες πηγές παρακάμπτουν την πτυχή της σύνθετης ονομασίας, που αποτελεί τον κορμό της εθνικής θέσης, και αναφέρουν πως «ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι αναγκαίες προϋποθέσεις για να υπάρξει οποιοσδήποτε συμβιβασμός είναι η αλλαγή του συντάγματος των Σκοπίων με την απάλειψη κάθε αλυτρωτικής αναφοράς και η υιοθέτηση μιας ονομασίας που θα χρησιμοποιείται έναντι όλων και για κάθε χρήση (erga omnes)».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL